Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Priama reč Lucie Piussi

.lucia Piussi .časopis .osobnosti

Úspešní psychopati. Sedia v riadiacich pozíciách veľkých korporácií, vo vládach celého sveta, sú všade, kde je moc. Tri percentá mužskej a jedno percento ženskej populácie na tomto svete má znaky vrodenej psychopatie.

Elitní psychopati oplývajú jedinečným šarmom. Sú vysoko inteligentní. To, čo im príroda ubrala na citovom prežívaní, si vynahrádzajú túžbou po moci. Nekomplikujú si život autentickými vzťahmi, vedia ich však skvelo predstierať. Pocit viny im je cudzí tak isto ako pojem svedomie. Nemajú ho. Ale to neznamená, že ho nevedia predstierať. Predstierajú niečo, čo necítia: Emócie.
Americkí psychiatri Robert Hare a Paul Babiak zverejnili štúdiu, v ktorej uvádzajú, že vo vysokej politike a vedúcom manažmente Ameriky je viac psychopatov ako vo federálnych väzniciach USA. Napísali knihu Hadi v oblekoch (Snakes in Suits, When Psychopath Goes to Work), v ktorej okrem analýzy úspešného psychopata poskytujú aj rady, ako ho odhaliť a zabrániť mu pri prijímaní do zamestnania.
V českých médiách šíria podobnú osvetu neuropatológ František Koukolík a lekár Jan Hnízdil. Prečo tak zrazu? Veď sami lekári uvádzajú vo svojich štúdiách, že psychopati žijú medzi nami odjakživa.
Stačí sa však poobzerať okolo seba. Systémy, ktoré nepracujú pre človeka, naopak, vo svojej cynickej zvrátenosti sa nám priam smejú do očí, rastú geometrickým radom. Lekári volajú na poplach: My zdraví sme z toho chorí. Šalieme. Dôvodom je všadeprítomný úškrn psychopata, ceriaci sa z  každej inštitúcie, ktorá dokonale predstiera pravý opak toho, čomu by mala v skutočnosti slúžiť.
Psychopati na vrcholkoch. Ako vianočné svetielka, zamontované do každej vetvičky systému, z ktorej sa dá vyťažiť moc na úkor iných. Smejú sa na nás. Bez pocitu viny.
Pre psychopata sme buď použiteľná, alebo nepoužiteľná háveď.
Žeby nás príroda, Boh či evolúcia túžili vykopať z vlastnej pohodlnosti? Alebo čo sa tu vlastne chystá?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite