Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pacienti

.yoani Sánchez .časopis .klub

Zapla som televíziu a videla ženu, ktorá práve rodila. Bola v nemocnici, vďaka kamere to videl celý národ. Hlas redaktorky pritom hovoril o vývoji počtu narodených v minulom roku. Rozmýšľam, či sa niekto tej ženy spýtal, či ju môžu nakrúcať počas pôrodu. Najpravdepodobnejšia odpoveď je, že nie.

Krátko nato prišiel priateľ a ukázal mi článok, kde obhajca Alan Gross protestuje proti kubánskej vláde, ktorá zverejnila zdravotný záznam jeho klienta. Pripomenulo mi to ďalšiu scénu, kde skrytá kamera zachytila matku Orlanda Zapatu Tamaya, ako sa rozpráva s lekárom. O nahrávaní, samozrejme, nevedela. Záznam bol pritom odvysielaný v hlavnom vysielacom čase, zjavne bez jej autorizácie. Národ sa pozeral na utrpenie ženy, ktorá mala stratiť syna.
Sága sa nekončí. V septembri minulého roku vysvetľoval riaditeľ polikliniky symptómy postihnutého disidenta, ktorý držal hladovku, verejne. Zverejnil všetko. Bez akejkoľvek hanby za porušenie Hippokratovej prísahy.
Sama som tento problém riešila pred tromi rokmi. Rozhodla som sa, že už nebudem chodiť k lekárovi. Vedomá si všetkých rizík, beriem plnú zodpovednosť za svoje zdravie. Musím chrániť svoje súkromie. Rozhodla som po tom, ako zastrašovaný lekár hovoril o mojom stave pred kamerou. Dodnes, keď mi na myseľ príde návšteva lekára, si predstavím, ako sa na mňa  a moje súkromie pozerá celý národ.
Tie isté médiá nás teraz poučujú, že by sme mali rešpektovať súkromie Huga Cháveza a nezverejňovať informácie o jeho zdravotnom stave. V televízii, ktorá zaútočila na súkromie toľkých pacientov, počúvame, že tí, ktorí sa domáhajú informácií o venezuelskom prezidentovi, sú morbídni. Zabudli, že to oni sami naučili svojich divákov počúvať o súkromnom zdravotnom stave, ako keby to nebolo proti etike. A čo všetci tí ľudia, obete ich kamier, oni si nezaslúžia trochu rešpektu? A čo všetci lekári a nemocnice, ktoré neboli schopné chrániť svoje posvätné princípy? Potrestá ich niekto teraz, keď sme sa dozvedeli, že máme dodržiavať medicínsku diskrétnosť?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite