Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako zvoliť prezidenta

.roman Joch .časopis .klub

Určite ste tú anekdotu už počuli: „Stretnú sa Čech, Žid, Rakúšan, Japonec a Avatar – čo to je?“ – „Prezidentská voľba v Česku.“

Dešifrácia: Žid je Jan Fischer; Rakúšan má byť Karel Schwarzenberg, čo ale nie je úplne pravda – síce žil v Rakúsku, ale občianstvo má české a švajčiarske; Japonec je Tomio Okamura, ktorý už však z voľby vypadol, pretože podľa kontroly nezískal 50-tisíc podpisov a Ústavný súd jeho sťažnosť zamietol; Avatar je modro potetovaný Vladimír Franz, ktorý vyzerá ako maorský náčelník; a Čech je Miloš Zeman – či ktokoľvek z ostatných. Keď budete tento článok čítať, budete už vedieť, ktorí dvaja kandidáti uspeli v prvom kole prezidentskej voľby a postupujú do kola druhého (25. až 26.1.). V čase, keď ho ja píšem, tou najzaujímavejšou otázkou je táto:  Podarí sa Karlovi Schwarzenbergovi vyradiť Jana Fischera z postupu do druhého kola?
Celý čas od jari minulého roku boli podľa prieskumov verejnej mienky favoritmi Miloš Zeman (premiér 1998 až 2002) a Jan Fischer (premiér 2009 až 2010). Miloš Zeman je zo všetkých kandidátov najlepší rétor; je to človek, ktorý najsilnejšiu českú politickú stranu – sociálnu demokraciu – vydupal zo zeme a stal sa jej prvým premiérom; a objektívne je po Václavovi Havlovi a Václavovi Klausovo tretím najvýznamnejším ponovembrovým českým politikom. V tomto zmysle si prezidentský post „zaslúži“.
Ale: je tu problém jeho neprehľadnej naviazanosti na Rusko (jeho kampaň financuje ruský Lukoil), väzby na podivných lobistov, občasná vulgarita a podozrenie na alkoholizmus.
Jan Fischer je štatistik, ktorý sa náhodou stal predsedom úradníckej vlády. Je to človek, ktorý v dobe normalizácie vstúpil do KSČ. Predstavuje nielen priemer spoločnosti, nielen jej šeď, ale dokonca aj priemer šedi v spoločnosti. Je to prázdny človek. (To sú všetko dôvody, prečo mal takú vysokú podporu). Lenže teraz už je to vidieť zreteľne a navyše v niekoľkých posledných debatách „jeden na jedného“ ho rétor Zeman rozsekal na fašírku.
Preto preferencie Fischera začali padať a mnohí ľudia, predovšetkým umelci, študenti, intelektuáli a tí, ktorí sa hlásia k odkazu Havla, sa zhodli na Karlovi Schwarzenbergovi ako na svojom kandidátovi, ktorý by bol kredibilnou nekomunistickou stredo-pravicovou alternatívou proti Fischerovi i Zemanovi. Schwarzenbergova kampaň, ktorá bola letargická ako on sám, za posledných pár týždňov nabrala tempo, rytmus aj obrátky.
Najväčší handicap Schwarzenberga je známy: zaspáva behom dňa, a keď nespí, tak huhňá a mumle.   
Takže tá hlavná otázka dňa je: bude druhé kolo Schwarzenberg – Zeman, alebo Fischer – Zeman?
Keď budete toto čítať, budete už vedieť odpoveď.           

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite