Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet Fedora Gála

.fedor Gál .časopis .klub

Som ročník 1945. V škole sme sa dozvedali, ako stachanovci lámu rekordy v baniach a pri sústruhoch, najviac mlieka dávali sovietske kravy (tá najvýkonnejšia sa volala Poslušnica I.), Mičurin vypestoval obrovské kadečo, politickú ekonómiu sme sa učili z Nikitina (žiadne zbytočné teórie, iba definície), namiesto filozofie sme mali marxizmus-leninizmus. Najlepší ekonóm bol Nikitin, najlepší biológ Mičurin, najlepší psychológ Pavlov, a tak ďalej.

Naše deti dnes krútia hlavami. Ich deti sa pýtajú: A prečo ste sa nechali?  
Pre moju generáciu bolo zázrakom strihanie drôtov na hraniciach. Generácia našich detí objavila svet bez hraníc. Generácia ich detí vykročila do sociálnych sietí. Vzdelanie je fajn samo osebe – nič nezaručuje, iba dáva šancu.    
My sme Anonymous, hlása o sebe subkultúra ľudí, ktorí nedávno vstúpili do verejného priestoru.  Anonymous su ľudia približne od 15 do 25 rokov. Ich technická a technologická vyspelosť je udivujúca a neviaže sa na školský systém ani na geografické a kultúrne hranice.  Sú „jeden e-svet“ – svet inteligentný, anarchoidný, rebelujúci, globálny, zosietený... a kriminogénny.
Často tiež stretávam rozhľadených ľudí tam, kde sa nepracuje takzvane duševne. Voľný čas majú naozaj voľný. Môžu cestovať, čítať, premýšľať, poznávať... Niektorí tak aj činia.  Bez diplomu.  
Boli časy, keď židovské deti nemohli do školy, a časy, keď ZSSR bol náš vzor vo všetkom. Dnes máme demokraciu a toľko ľudí s maturitou a s vysokoškolským diplomom, ako nikdy predtým. A ulice sú plné otrávených a naštvaných občanov. Kde sa človek stáva slušným? Ako sa najlepšie učia jazyky? Čo je cesta k poznávaniu iných kultúr? Kde sa naučím súcitu, láskavosti? V škole?
Slovo reforma je fetiš našich čias. Prostredníctvom reforiem bojujeme s krízami všetkého možného vrátane tej celosvetovej. Ten, kto nereformuje a nebojuje, je spiatočník. Akurát ľudia sa nemenia. Teda, niektorí jednotlivci na sebe makajú. Bolo by fajn, keby im školský systém neubližoval a rodiny s učiteľmi pomáhali.    
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite