Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Pozitívna nákaza
Eurozóna je na ceste k oživeniu ekonomiky ‒ aspoň o tom presviedča šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi. Vo štvrtok minulý týždeň sa Draghi (podľa Financial Times osobnosť 2012), vyjadril, že v eurozóne sa šíri „pozitívna nákaza“ a v druhej polovici roka sa jej krajiny vrátia k hospodárskemu rastu. „Nákaza nie je len niečo, čo súvisí s krízou. Existuje aj pozitívna nákaza, keď sa darí,“ vyhlásil. Medzi faktory, ktoré pozitívnu nákazu ovplyvňujú, patrí podľa Draghiho aj centralizácia eurozóny. Tú označil krajším výrazom „významné kroky k väčšej integrácii“. Mal na mysli napríklad tvorbu európskej bankovej únie, hoci tá zostáva v rovine plánov. Mario Draghi hovoril, že finančné trhy nadobudli väčšiu dôveru v ekonomiku eurozóny. Je však vo hviezdach, kedy – a či – sa pozitívna nákaza prenesie aj do oblastí, ako je nezamestnanosť. Nie je jednoduché veriť prísľubom hospodárskeho rastu, keď nevedno, či dobrá nálada na finančných trhoch vydrží dosť dlho, aby ovplyvnila reálnu ekonomiku.
.mg

Ministrom financií USA bude Jack Lew, ktorý nahradí Tima Geithnera. Lew 30 rokov pracuje vo Washingtone, kritici tvrdia, že má málo skúseností s fungovaním trhov.
Prekvapujúce sneženie zasiahlo časť Stredného Východu a vyžiadalo si niekoľko životov. Tisícky domácností zostali bez elektriny, nehovoriac o zhoršení podmienok v táboroch, kde žijú sýrski utečenci.
Nálože vybuchli vo štvrtok na niekoľkých miestach v Pakistane a zanechali po sebe vyše 110 mŕtvych a takmer 250 zranených. Tri z explózií otriasli mestom Kvéta, kde bolo vyše 90 mŕtvych. K atentátom sa bezprostredne po nich nikto neprihlásil.
Najbohatší Francúz chce byť občanom Belgicka. Je to Bernard Arnault, šéf módneho impéria LVMH, pod ktoré patrí aj slávna značka Louis Vuitton. Belgická prokuratúra udelenie občianstva Arnaultovi neodporúča.

Osobnosť: Karel Schwarzenberg/
Prieskumy nedávali kniežaťu Schwarzenbergovi pred uzávierkou tohto čísla šancu na víťazstvo v prvých priamych  prezidentských voľbách v Česku. Osobnosť Schwarzenbergovho formátu sa však javí ako najlepšia možnosť pre Čechov, medzi ktorými momentálne prezidentský úrad vytvára najmä spory.

Antiosobnosť: Jimmy Savile/
Osemročný chlapec bol najmladšou z obetí sexuálneho zneužívania, ktorého sa 50 rokov dopúšťal Jimmy Savile, hviezdny moderátor BBC. Dočítať sa to dá v správe o vyšetrovaní, ktorú zverejnila britská polícia. Savilovo meno zostáva pre Britov synonymom dlho tolerovaného zla.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite