Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nápad za bilión

.juraj Karpiš .časopis .týždeň v ekonomike

USA na prelome roka odhlasovali odklad pádu z fiškálneho útesu. Rozpočtové problémy však nezmizli, krajina si tentoraz búcha hlavu o dlhový strop. A to napriek tomu, že ho s príslušným politicko-mediálnym divadlom zvýšila pred jeden a pol rokom o 2,1 bilióna dolárov. Ešte nestihli byť implementované žiadne z vtedy dohodnutých úspor a už je to málo. S ďalším, už 95. zvýšením dlhového stropu od roku 1940, to však bude mať prezident s republikánskou snemovňou ťažké. Strop neposúvať a namiesto toho šetriť? Podľa dvorných ekonómov ide o nemiestny extrémizmus. Východiská však nevidno, hrozil bankrot.

Až kým sa neobjavil prefíkaný nápad s mincou. Štát má monopol na produkciu peňazí, tak aký môže byť problém obísť akési pravidlo o dlhu? Ministerstvo financií môže predsa raziť mince. Razí najmä pamätné, pričom na platinové, na rozdiel od zlatých či strieborných, nemá zákonom stanovený limit na maximálnu nominálnu hodnotu. Preto prišla zázračná platinová minca, vyrazená na oslavu neschopnosti politikov nájsť iné riešenie dlhového limitu. Mohla by mať nominálnu hodnotu jedného bilióna dolárov. Následne by ju štát v centrálnej banke, ktorej zákony priame financovanie štátu tvorbou peňazí zakazujú, vymenil za hotovosť. A hneď je čo míňať bez nutnosti požičať si.
Najprv to celé vyzeralo na zlý vtip. No podpora etablovaných ľavicových ekonómov, ktorí sú evidentne za každú srandu, dala nápadu nohy. Tento mém presiakol z ekonomických blogov do médií a internetom sa šíri rýchlejšie než vtipy o Gašparovičovi. Napriek tomu biliónová minca svetlo sveta pravdepodobne neuzrie. Bola by to pre občanov, ktorí pri vyčerpaní kreditky raziť mince nemôžu, príliš do oči bijúca demonštrácia toho, čo všetko môžu politici.
Takže iba bizarnosť? Pomaly so silnými vyjadreniami. Veď ide o archetyp kvantitatívneho uvoľňovania. Obdobu biliónových mincí produkujú centrálne banky od svojho vzniku. Akurát pod rúškom monetárnej politiky. Stačí bavlnené vlákno za pár centov, podobizeň hlavy mŕtveho politika, číslo vyjadrujúce nominálnu hodnotu a centrálna banka môže nakupovať statky s oveľa vyššou hodnotou. Zisk z tejto operácie pravidelne tečie do štátnej pokladnice. Za rok 2012 FED takto štátu zarobil a na americké ministerstvo financií previedol 89 mld. dolárov.
„Fakt, že tu dnes diskutujeme o zdvihnutí amerického dlhového stropu, je symbolom zlyhania. Je to signál, že americká vláda nevie platiť vlastné účty. Je to signál, že sme dnes závislí od ustavičnej finančnej pomoci od zahraničných krajín, aby sme boli schopní financovať bezohľadnú fiškálnu politiku našej vlády... Rast amerického dlhu nás oslabuje. Vodcovstvo znamená, že sa zatiahne za opraty. Naopak, Washington dnes prehadzuje váhu zlých rozhodnutí na chrbty našich detí a vnúčat. Amerika má problém s dlhom, jej vedenie zlyhalo.“ To všetko povedal senátor Barack Obama v roku 2006, keď hlasoval proti posunutiu dlhového stropu. Lenže za prezidenta Obamu americký štátny dlh narástol o 5,8 bilióna na 16,4 bilióna dolárov.
Čo to symbolizuje? To, že hra zostáva rovnaká, menia sa len herci. Preto nie je úplne vylúčené, že raz nás naozaj budú musieť zachraňovať mince. Ale zlaté.

Autor pracuje v INESS.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite