Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA MAŤ PERPETUUM: Jeden kalendár na večné veky
Máme ich v mobile aj na počítačoch a predsa stále kupujeme nové kalendáre na steny aj na stoly a na konci roka ich vyhadzujeme. Vtipné riešenie, šetrné k lesom, vymyslel francúzsky dizajnér Sebastian Bergne v podobe večného kalendára Règle du Temps, meradlo času. Sedemcípa hviezdička, ktorej každý vrchol je označený začiatočným písmenkom dňa v týždni sa dá posúvať po drevenom zubatom pravítku s vyznačenými číselkami od 1 do 31. Jednotlivé dni sú od seba vzdialené presne jednej centimeter, takže sa dá používať aj ako centimeter. Pravítko je z bukového dreva, hviezdička je kovová, za 35 eur sa bude dať kúpiť už v marci tohto roka. Dovtedy si budeme musieť vystačiť zase len s tými papierovými. PF 2013!

TREBA ZHŔŇAŤ: Vylepšená lopata na sneh
Kto by to povedal, že aj na obyčajnej lopate na sneh sa dá niečo ešte vylepšiť a výrazne uľahčiť prácu každému zhŕňačovi. Manplow Snow Pusher je vyrobená z polyetylénu, je extrémne odolná proti opotrebeniu a súčasne nepoškodzuje drevený ani iný háklivejší povrch, z ktorého sa sneh odhŕňa. A je vymeniteľná. Na spodnej hrane má špeciálnu vystuženú čepeľ, ktorá znižuje trenie, ľahko kĺže cez nerovnosti ako sú napríklad plochy, dláždené dlažbovými kockami. V hlbokom snehu sa ňou dá jednoducho manipulovať so snehom po vodorovných vrstvách, na rozdiel od typických lopát, ktoré sa zabárajú až na zem, a tak sa na ne naberie príliš veľké množstvo snehu. Čepeľ a rukovať sú vyrobené z hliníka, odolného proti korózii. Dá sa kúpiť cez internet a stojí okolo 90 dolárov.

TREBA VYHRIEVAŤ: Rukavice do extrémnej zimy
Našim prarodičom muselo v treskutej zime stačiť, keď si strčili dva horúce zemiaky do vreciek. Súčasník si môže dovoliť pri dlhom pobyte vo veľmi chladnom prostredí vyhrievané rukavice The Chaval Response-XRT, využívajúce na vyhrievanie nanotechnológiu, ktorá dostala názov alphaHEAT technology. V rukaviciach sú namiesto drôtov ploché vodivé stopy, ktoré treba predtým, ako sa vyberiete von do zimy, nabiť. Nabíjajú sa tak jednoducho ako mobilný telefón, nepotrebujete z nich vyberať žiadne dobíjacie batérie. Výrobca sľubuje, že rukavice myslia aj za nositeľa a nie je potrebné teplo v nich regulovať, zapínať a vypínať, robia to automaticky podľa potreby, distribuujú teplo presne tam, kam treba, a toľko, koľko treba. Mysliace rukavice nie sú žiadny lacný špás, stoja okolo 400 dolárov.

TREBA PREJSŤ: Tiesňavy Slovenského raja
Ak sa vám s turistikou nechce čakať až do jari, môžete začať aj hneď. Uplynulú sobotu sa totiž začala druhá najstaršia zimná turistická akcia na Slovensku, ktorá patrí k vrcholným podujatiam zimnej vysokohorskej turistiky Klubu slovenských turistov. Počas akcie, ktorá trvá až do konca februára, máte možnosť prejsť všetky sprístupnené rokliny Slovenského raja v sprievode vyškolených sprievodcov.  Súťaživé typy majú možnosť získať aj oblastný turistický odznak, podmienkou je prejsť aspoň 5 zo 7 tiesňav Slovenského raja, a to sú tieto: Prielom Hornádu, Sokolia dolina, Kláštorská roklina, Zejmarská roklina, Suchá Belá, Piecky, Veľký Sokol. Absolvované prechody sa dokladujú na záznamníku, ktorý sa rozdával na otvorení akcie, takže ak ste tam neboli, tento rok si to budete musieť prejsť asi bez odznaku. Viac info tu www.prielom.eu.

TREBA ZVLHČOVAŤ: Minizvlhčovač vzduchu k počítaču
Vonku je zima, v bytoch sa kúri ostošesť, vetrá sa málo a vlhkosť vzduchu prudko klesá. Podľa odborníkov je optimálna vlhkosť vzduchu v byte 50 percent. Ak je vysoká,  hrozia plesne a roztoče, ak je, naopak, nízka, nesvedčí to nielen kráse, ale ani zdraviu. Sucho dráždi sliznice, a to vedie ku kašľu, upchatému nosu a problémom s dýchacími cestami. Môžete si dať na radiátory pasívne výparníky vody, ale môžete skúsiť aj aktívny zvlhčovač vzduchu. Pre mobilných ľudí, čo majú radi miniatúrne a prenosné veci a všetko by radi napojili na svoj počítač cez USB, je tu Fogring, zvlhčovacie koliesko, ktoré nemá svoj vlastný tank na vodu, zato dokáže plávať v akejkoľvek nádobe s vodou. Ľahko sa udržiava v čistote a dá sa používať aj ako rozprašovač vôňe. Hoci ho kórejská firma Neotizen predstavila už na jeseň v Paríži, stále ho nezačala predávať. Takže zatiaľ si dajte na radiátor aspoň ten výparník.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite