Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do pozornosti

.vladimír Potančok .časopis .hudba

HUDBA HAMMEL & HLADÍK
PONDELOK – ŠTVRTOK  5. – 8. NOVEMBER 
V pondelok odohrajú v bratislavskom nultom kultúrnom priestore A4 Pavol Hammel a český gitarista Radim Hladík jeden z koncertov v rámci promo tour k svojej platni Déj? vu. Akustické verzie najznámejších i menej známych piesní Pavla Hammela žali úspech na veľkom pódiu počas Bratislavského kultúrneho leta, tentoraz si ich budete môcť vychutnať v prítmí menších sál a klubov. O deň neskôr zahrajú obaja páni v Trnave, v stredu v Žiline a vo štvrtok v Nitre.

HUDBA JOE COCKER
UTOROK 6. NOVEMBER
Britský spevák Joe Cocker, jedna z najväčších legiend populárnej hudby a jeden z mála žijúcich umelcov, ktorí sa môžu pýšiť účasťou na legendárnom Woodstocku, prichádza na  Slovensko predstaviť svoj nový album Hymn For My Soul. Cockerove albumy síce málokedy obsahujú megahity, ale jeho koncerty sú legendárne atmosférou, v ktorej spevák zo seba vydá všetko. Urobí tak určite aj v utorok 6. novembra v košickej Steel Arene, kde odohrá prvý z  dvoch slovenských koncertov.

FESTIVAL MELOS – ÉTOS 2007
STREDA – PIATOK 7. – 16. NOVEMBER
V stredu sa začne v Bratislave deviaty ročník festivalu súčasnej vážnej hudby Melos-Étos. Na rôznych miestach (Slovenský rozhlas, Moyzesova sieň, Pálffyho palác, Mirbachov palác, Evanjelický kostol na Panenskej ulici…) zaznejú diela Ilju Zeljenku, Samuela Barbera, Giju Kančeliho (aj s účasťou autora), Alfreda Schnittkeho, Romana Bergera, Galiny Ustvoľskej, Olivera Messiaena, Martina Burlasa a ďalších autorov, mnohé z nich v slovenských a svetových premiérach.

HUDBA TRANSGLOBAL UNDERGROUND
ŠTVRTOK 8. NOVEMBER
Do bratislavského Zrkadlového hája zavíta skupina Transglobal Underground. Súčasná koncertná zostava kapely, s ktorou sa dlhé roky spájalo meno speváčky Natache Atlas, okrem elektroniky a tradičnej rockovej rytmiky obsahuje aj indické nástroje sitár, tabla či bubon dhol (poznáte z koncertov Asian Dub Foundation). TGU robia s chuťou to, čo vždy – prekračujú hranice žánrov a kultúr. Ako predkapela vystúpia slovenskí Companeros, afterparty sa koná v Subclube.

FESTIVAL WORLD MUSIC FEST
PIATOK 9. NOVEMBER
Pôvodná hudba zo strednej a severnej Európy zmixovaná so súčasnými hudobnými smermi sa bude niesť Spoločenskou sálou PKO v Bratislave počas prvého ročníka World music festu. Na novozaloženom festivale vystúpia obľúbené slovenské skupiny Družina a Hrdza, punkovo-folková Benedikta z Moravy a poľsko-český projekt Brathanki. Najväčšou hviezdou festivalu však určite bude fínske zoskupenie Värttinä, jedna z najcenenejších svetových skupín v kategórii world music.

HUDBA HIROMI
PIATOK – SOBOTA 9. – 10. NOVEMBER
Japonská klaviristka Hiromi Uehara je už na Slovensku vďaka svojmu spoluhráčovi Martinovi Valihorovi takmer ako doma. Svoj nový materiál tentoraz predstaví s basgitaristom Tonym Greyom a gitaristom Johnom Shannonom v piatok večer v bratislavskom PKO. V sobotu si celý program zopakujú v rámci košického festivalu Jazz For Sale v Historickej radnici, kde okrem nich vystúpia aj Jazz Q Martina Kratochvíla, Fekete Kovács Kornel Band a Happy Times z Poľska.
 
DIVADLO KRÁĽ SA ZABÁVA
SOBOTA – NEDEĽA 10. – 11. NOVEMBER
Ďalšou jesennou premiérou v novostavbe SND v Bratislave bude nová adaptácia divadelnej hry Kráľa sa zabáva od Victora Huga. V preklade Petra Štilichu a Štefana Povchaniča a dramaturgii Petra Pavlaca hru režíruje Roman Polák a hlavné úlohy si zahrajú Dušan Jamrich, Ján Koleník a Monika Hilmerová v alternácii s Kristínou Turjanovou. Tragikomický príbeh o dekadentnom živote šľachty na kráľovskom dvore, ktorý bol aj predlohou Verdiho opery Rigoletto, má byť muzikálovo ladený.

HUDBA VIENNA ART OCHESTRA
NEDEĽA 11. NOVEMBER
Vienna Art Orchestra je jedným z popredných európskych džezových bigbandov, ktorý  založil Mathias Rüegg. Od roku 1977 sa v ňom vystriedalo množstvo hráčov a od postmoderny prešiel ku komponovaným tematickým programom. V súčasnom obsadení hrajú muzikanti z Rakúska, Švajčiarska, Nemecka, Brazílie, ale aj zo Slovenska – od novej sezóny v orchestri hrá trúbkar Juraj Bartoš. Tridsaťročný orchester zahrá v bratislavskom divadle Aréna program s názvom American Dreams. 

FESTIVAL ASTORKA 2007
PONDELOK – SOBOTA 12. – 17. NOVEMBER
Divadlo Astorka Korzo ´90 každoročne organizuje medzinárodný festival komorných inscenácií. Festivalu sa okrem domácej Astorky zúčastní 6 súborov s mimoriadne atraktívnymi predstaveniami. Napríklad Kunderov Jakub a jeho pán pražského Divadla Na zábradlí s Bartoškom a Heřmánkom v hlavných úlohách, alebo Veľká žranica poľského Teatra Ad Spectatores či Dickensova Vianočná koleda (Humbug Theatre San Francisco) alebo Machiavelliho Mandragora (Švandovo divadlo z Prahy). Viac info na astorka.sk.
 
FILM HRDINOVIA A ZBABELCI
Tisíce mladých mužov nasadzuje americká armáda v najrôznejších kútoch sveta, aby bojovali s terorizmom. Ich osud však riadia politici z dobre zabezpečených pracovní vo Washingtone. Arian a Ernest študujú na univerzite v Kalifornii a pod vplyvom svojho profesora Malleya sa rozhodnú vstúpiť do armády. Ich idealistické predstavy sa však veľmi rýchlo menia na nočnú moru v reáliách Afganistanu.
 Lions For Lambs (USA, 2007)
Réžia: Robert Redford. Hrajú: Robert Redford, Tom Cruise, Meryl Streep

FILM INLAND EMPIRE
Príbeh o záhade v podsvetiach iných svetov odvíjajúci sa okolo zamilovanej ženy. Herečka Nikki Grace sa pripravuje na najväčšiu rolu svojho života, ale keď sa zamiluje do svojho kolegu, zistí, že jej život sa začína podobať fiktívnemu filmu, ktorý práve nakrúca. Navyše odhaľuje, že tento film je remakom poľského filmu, ktorý nebol nikdy dokončený vinou tragédie, ktorá sa udiala. A to je len začiatok...
Inland Empire (Fran./Poľ./USA, 2006)
Réžia: David Lynch. Hrajú: Laura Dern, Karolyna Gruszka, Jan Hencz

FILM VŠETCI MOŽNÍ ZBERAČI A JA
Známa francúzska filmárka Agn?s Varda precestovala s digitálnou kamerou a malým štábom celé Francúzsko, aby zachytila rôzne podoby zberačstva – nielen zbieranie úrody roľníkmi, ale aj zberačstvo bezdomovcov v okolí kontajnerov či umelcov, ktorí využívajú vyhodené predmety na vlastnú tvorbu. Zachytávaním týchto obrazov sa i ona sama stala zberačkou a pozbierala množstvo cien z festivalov.
Les Glaneurs et la glaneuse (Francúzsko, 2000)
Réžia: Agn?s Varda. Hrajú: Agn?s Varga, Bodan Litnanski
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite