Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dôvod zostať

.yoani Sánchez .časopis .klub

Niekto musí zostať stáť na schodoch do lietadla, povedať posledné zbohom, držať vreckovku a utrieť zaslzené oči. Niekto tu musí zostať, aby bolo komu posielať listy, farebné pohľadnice a aby bolo komu volať zo všetkých tých diaľok. Niekto musí zostať, aby sa mohol starať o dom, kedysi plný detí a príbuzných, aby mal kto poliať kvety a starať sa o psa, ktorého tu museli nechať.

Niekto musí strážiť rodinné spomienky, mahagónovú komodu starej mamy a široké zrkadlo, z ktorého rohov pomaly opadáva striebro.  Niekto musí zostať, aby sa nezabudli vtipy, na ktorých sa už nedá smiať a negatívy starých fotiek, ktoré nikdy neboli vyvolané. Niekto tu musí zostať. Už preto, aby tu niekto bol.
V roku 2013 budeme počuť zbohom mnohokrát. Očakáva sa prijatie zákona o emigrácii a cestovaní a hoci osobne rešpektujem slobodné právo každého jednotlivca vybrať si, kde chce žiť, cítim veľký smútok.  Som smutná, pretože sa musím pozerať na to, ako naša krajina neustále krváca a prichádza o talenty, stráca kreativitu. Je strašné vidieť, aký počet Kubáncov tu nechce žiť, vychovávať na Ostrove svoje deti, profesionálne sa realizovať. Som smutná, keď okolo seba v posledných mesiacoch vidím, koľko mojich známych mi hovorí zbohom a odchádza do exilu, koľko priateľov a susedov sa radšej rozhodne predať dom alebo byt, aby mali za čo zaplatiť letenky a mohli odísť niekam inam. Strácam známosti, nepočujem o nich celé týždne, a potom sa dozviem, že teraz žijú niekde v Singapure alebo v Argentíne. Oni, muži a ženy, unavení čakaním a odkladaním svojich snov a plánov.
Ale niekto musí zostať. Niekto musí zavrieť dvere, vypnúť svetlo. Znova a znova. Mnohí musia zostať, pretože táto krajina sa musí obnoviť, potrebuje nové idey, nových mladých ľudí a návrhy pre budúcnosť.
Aspoň ilúzia musí ostať. Ilúzia, že sme schopní obnovy. Že entuziazmus a táto zem sa od seba neodtrhli. Z tých, čo tu v roku 2013 zostanú, musí zostať niekto, kto si uchová nádej.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite