Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Spoločnosť vie byť veľmi zlá

.časopis .reportáž

Rozhovor s primárkou novorodeneckého oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove Ivetou Revákovou o praxi Hniezda záchrany a utajených pôrodoch.

.aký je váš názor na Hniezda záchrany?
Určite pozitívny, pretože sa vďaka nim zachránili ľudské životy. Nemáme pritom istotu, či by bez nich tieto deti prežili, alebo neprežili. Ale ja si myslím, že bezpečnejší, pre dieťa aj pre matku, ktorá sa rozhodne dieťaťa vzdať, je utajený pôrod.

.prečo?
Pretože žena rodí v nemocnici, nie doma, čo je vždy rizikovejšie. A pri utajenom pôrode sú aj zachované údaje o rodičoch, ktoré má k dispozícii ministerstvo. Naša legislatíva umožňuje utajený pôrod, aj ich tu praktizujeme.

.koľko žien sa u vás v Prešove rozhodlo pre inkubátor a koľko pre utajený pôrod?
Ak to vezmeme od roku 2004, tak zatiaľ sme mali viac detí v Hniezde záchrany, konkrétne šesť, ako utajených pôrodov.

.ženy teda dávajú prednosť úplnej anonymite inkubátora?
Nie, posledný rok dávajú prednosť  utajenému pôrodu.

.keď s mamičkami hovoríte, čo rozhoduje, ako sa zachovajú?
Matky z Hniezd záchrany nepoznáme. Pri utajenom pôrode im dáme kontakt na sociálnu sestru, no nepreberáme s nimi to, ako sa rozhodli. Je to ich vec, neovplyvňujeme ich. Možno niektorí ľudia odsudzujú, ak sa matka vzdáva vlastného dieťaťa. No robí tak v prospech iných, ktorí nemôžu mať vlastné deti. Takže si nemyslím, že je to až také zlé rozhodnutie.

.uvažovali ste v minulosti o verejne dostupných inkubátoroch?
Nie, žiaľ. Aj v Prešove sa našli usmrtení či týraní novorodenci: dieťa vyhodené z okna, dieťa pri kontajneri. Tak ako na celom Slovensku. Ide o skratové reakcie matiek. Hniezda záchrany sú veľmi dobré pre matky, ktoré sa ocitli v dileme a nevedia, čo ďalej. Zažili sme si prvé dieťa v Hniezde záchrany. Našli sme dievčatko, ktoré bolo zdravé, nebolo zanedbané, bolo čisté, porodené doma. S tým, že sme o ňom nemali žiadne údaje, ale dostalo šancu na ďalší život. Volalo sa Hviezdička. S adoptívnou rodinou kontakty neiniciujeme, je to na nich. Niekedy prídu, no nechceme to zneužívať, aby nemali pocit, že nich niekto prenasleduje a raz sa dieťa dozvie, odkiaľ prišlo.

.dokáže žena utajiť tehotenstvo? Aj pred najbližšími?
Ak nechodí k lekárovi, kto to zistí?

.musí to byť na nej vidno, nie?
Teraz sa môžeme obliekať ľubovoľne. A garantujem vám, nezistíte to. Dá sa to maskovať. A ak má zlé rodinné pomery a žije niekde sama, okolie to naozaj nezistí.

.keď žena chce utajiť tehotenstvo a ide o prvorodičku, do akej miery je to nebezpčené, ak sa rozhodne rodiť kdesi sama?
Myslím si, že sa to dá, no je to veľké zdravotné riziko pre matku aj pre dieťa. Teraz sa u nás rozmáhajú pôrody doma. Lenže my nikdy nevieme, či pri tej žene bol niekto, alebo či si odrodila sama, alebo či porodila v inej nemocnici v inom meste a potom ho prinesie k nám do Hniezda záchrany. Prepojenie informácií tohto druhu medzi nemocnicami, žiaľ, neexistuje. Najlepšie sa o ženu postarajú v nemocnici, lenže nie každá rodička chce zverejniť svoju identitu. Spoločnosť vie byť voči takým ženám veľmi zlá, odsudzuje aj matky, ktoré deti dávajú legálne na adopciu. Bez toho, aby vedeli, v akej situácii tá žena je.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite