Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fico je slovenský Tusk

.piotr Semka .časopis .týždeň doma

Robert Fico nie je pre Poliakov príliš známym politikom. Posledným slovenským politikom, ktorého nad Wislou ako-tak registrovali, bol Mikuláš Dzurinda. To však bolo ešte na konci 90. rokov, keď sa Bratislava usilovne snažila o dobré vzťahy s Varšavou kvôli dobiehaniu zameškanej integrácie do EÚ a do NATO. Ani jedna z návštev Roberta Fica v Poľsku sa nevyznačovala niečím špeciálnym. Ak niečo zaujalo, tak to bola skôr jeho neúčasť 1. septembra 2009 v Gdansku, pri (pre Poliakov takej dôležitej) spomienke na vypuknutie 2. svetovej vojny. Slovensko vtedy reprezentoval „iba“ vicepremiér Dušan Čaplovič. Ospravedlnenie prezidenta Lecha Kaczynského za účasť Poľska na okupácii československého územia v roku 1938, ktorá sa dotkla aj slovenského teritória, tak zaznelo v neprítomnosti slovenského premiéra či prezidenta.

Premiér Donald Tusk sa s Robertom Ficom stretol už niekoľkrát, ale ich vzájomné vzťahy nevybočili z rámca pragmatizmu a oficiálnej žičlivosti.
Je to, nakoniec, dosť typické pre slovensko-poľské vzťahy všeobecne. Nevyznačujú sa žiadnymi špeciálnymi konfliktmi, ale ani hlbšími emóciami.
Ak sa niekto v Poľsku vôbec zaujíma o to, ako Fico vládne, tak sú to tí politici Občianskej platformy a publicisti, ktorí podporujú čo najrýchlejší vstup Poľska do eurozóny.
Pre politikov opozičnej strany Právo a spravodlivosť, ktorí Tuska kritizujú za jeho submisívny postoj k najsilnejším hráčom EÚ, je Fico zase príkladom politika, ktorý je ochotný vždy súhlasiť s Bruselom.
„Fico je taký slovenský Tusk: všetko sľúbi, ale nič neurobí. Samozrejme, s výnimkou využívania vládnutia na profitovanie svojich ľudí. Je to politik teflónový, bez pevných hodnôt,“ napísal jeden z poľských internetových komentátorov vo svojom porovnaní oboch premiérov.
Je to tak. Robert Fico, podobne ako Tusk, s potešením hrá úlohu vzorného Európana ‒ garanta stability strednej Európy na pozadí krízy na európskom juhu.
Pri jednej téme však Fico predsa len žiaril aj na stránkach poľských novín. Išlo o jeho úvahy na tému legalizácie marihuany. Tie sa totiž kryli s kampaňou Janusza Palikota – enfant terrible poľskej politiky vo veci „legalizácie trávy“.

Autor je poľský novinár a politický komentátor.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite