Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Fico – a čo?

.tomáš Němeček .časopis .týždeň doma

Úprimná odpoveď na otázku .týždňa, čo pre mňa znamená Robet Fico, znie – nič zvláštne. Žiadny slovenský premiér mi nebol taký ľahostajný. Pri Vladimírovi Mečiarovi som si lámal hlavu, čo od neho čakať nabudúce. Mikuláš Dzurinda a Iveta Radičová ma zaujímali veľmi – chcel som vedieť, ako premýšľajú, koho si k sebe vyberajú, o čom snívajú. U Fica mi to je jedno.

Je to len moja úchylka? Možno. Ale keď sa .týždeň v októbri 2010 pýtal, čo si české médiá myslia o Radičovej, v najanalytickejšom denníku – Hospodářskych novinách – o nej vyšlo za tri mesiace viac článkov než o Ficovi za celý vlaňajší rok (58 proti 47).
Titulky sú celkom výpovedné. Pre české Hospodářské noviny je Fico ten, kto „chce určovať ceny plynu“. Pre Lidové noviny, ktoré sa mu venujú zďaleka najviac, je to „neopopulista“, „obmedzuje súkromné dôchodcovské fondy“ a „chce byť v tvrdom jadre Únie“. Najväčší denník MF Dnes nezaujal Fico takmer vôbec, až na radu „siahnite na príjmy bánk“. Len bratislavský spravodajca Práva Ivan Vilček, ktorý k Ficovi vzhliada s psíčkovskou oddanosťou, v ňom našiel svoj idol, pretože „chce zastaviť zdražovanie plynu“, „stopne bankám vyššie poplatky“, „splnil, čo sľúbil – zrušil rovnú daň“, skrátka pašák, ktorý „by mohol kandidovať na šéfa Európskej komisie“.
Politik ako Robert Fico nemá dnes v Česku paralelu. Najpodobnejší mu bol Jiří Paroubek – ale kde je ten dnes? Dve hlavné strany, ODS i ČSSD, sú príliš veľké, než aby ich mohol tak ľahko ovládnuť jeden človek. Takým silným „kancelárom“ ako Fico nebol ani Václav Klaus.
Robert Fico je iste enormne nadaný technológ moci. Ale stále nevidím, na čo chce tú obrovskú moc využiť. Aký je jeho plán pre Slovensko? Čo chce po sebe zanechať v dejinách? Kladie si vlastne také otázky on sám?

Autor je redaktor Lidových novin

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite