Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Klausova amnestia
Václav Klaus počas novoročného prejavu oznámil udelenie amnestie pri príležitosti vzniku samostatného českého štátu. Česi z nej nie sú nadšení. Omilostenie sa týka podľa prepočtov Lidových novín až desiatich tisícov súdených či odsúdených osôb. Pohoršenie vzbudili známe mená medzi amnestovanými (celebrity ako Dara Rolins či Jiří Pomeje). Ešte horší dojem však vzniká zo skutočnosti, že prezident zastavil vyšetrovanie aj veľkých káuz, ako je napríklad miliardový podvod spojený s firmou H-System. Znepokojenie vyvoláva aj množstvo amnestovaných bez známeho mena, zato s kriminálnou minulosťou, pri ktorých niet veľa nádejí na polepšenie. Tak sa dvaja čerstvo amnestovaní muži už pár hodín po odchode z väzenia dopustili krádeže a boli zatknutí. Väčšmi než verejné rozhorčenie, vyjadrované aj v bulvárnych titulkoch, by však prezidenta mohli mrzieť slová predsedníčky Najvyššieho súdu Ivy Brožovej. Tá hovorí, že Václav Klaus zastavením stíhania v niektorých prípadoch rozkladá právne vedomie spoločnosti.
.mg

Google uvažuje o expanzii do Severnej Kórey. Aj tak sa dá chápať plánovaná cesta šéfa Googlu Erica Schmidta do tejto krajiny. Vraj sa len zúčastní na humanitárnej misii, ktorú povedie politik Bill Richardson, americké ministerstvo zahraničia však nepovažuje Schmidtovo rozhodnutie za šťastné.
Turecko má od 4. januára na svojej pôde amerických vojakov, ktorí budú obsluhovať batérie rakiet Patriot. Patrioty sú určené na obranu pred raketami Scud, ktoré už zo Sýrie dopadali na turecké územie.
Falklandy zostali jablkom sváru medzi Argentínou a Veľkou Britániou. Argentínska prezidentka Cristina Kirchner poslala britskému premiérovi Davidovi Cameronovi otvorený list, kde píše, že Argentína bola pred 180 rokmi násilím obratá o Malvínske ostrovy. Prezidentka vyzýva na ich vrátenie.
Kompromis je na svete a USA nespadnú z rozpočtového útesu. Federálne financie sa po dohode demokratov a republikánov podarilo zaplátať. Záplata, zložená najmä z daní a malých škrtov, však vyzerá deravo a dočasne.

Osobnosť: Malala Júsufzai/
Pakistanská školáčka, ktorú v októbri postrelil talibanský ozbrojenec do hlavy, lebo viedla kampaň za vzdelávanie detí bez rozdielu pohlavia, sa v britskej nemocnici zotavila natoľko, že ju prepustili do domáceho ošetrenia. Je veľká nádej na jej úplné uzdravenie.

Antiosobnosť: Gérard Depardieu/
Keď sa tento herec vzdal francúzskeho občianstva pre privysoké dane, nebolo to síce patriotické, ale malo to logiku. Keď teraz ponížene ďakuje za občianstvo Ruska a chváli sa tým, že jeho otec bol komunista a počúval komunistické Rádio Moskva, už je v tom len bláznovstvo. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite