Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Čentéš sa sťažuje
Jozef Čentéš, ktorého parlament v roku 2011 zvolil za generálneho prokurátora, podal ústavnú sťažnosť pre nevymenovanie do tejto funkcie. Jeho krok je reakciou na vyhlásenie prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý ho definitívne odmietol vymenovať za šéfa prokuratúry. „Dôvody, ktorými pán prezident odôvodnil svoje rozhodnutie, podľa môjho názoru nespĺňajú kritériá vymedzené v uznesení Ústavného súdu SR z 25. októbra 2012,“ povedal Čentéš. Od Slovenska zatiaľ nepožaduje žiadnu finančnú kompenzáciu – chce len to, aby Ústavný súd zrušil rozhodnutie prezidenta a rozhodol o jeho vymenovaní do funkcie šéfa prokuratúry. Zároveň žiada súd, aby vydal predbežné opatrenie, ktorým by zakázal parlamentu voliť nového generálneho prokurátora až do rozhodnutia o veci samotnej. Premiér Robert Fico si však myslí, že parlamentu nič nebráni, aby zvolil nového šéfa prokuratúry. V kuloároch sa spomínajú štyri mená – Jaromír Čižnár, Dušan Kováčik, Eva Mišíková a Viera Kováčiková.
.vag

Amnestiu k 20. výročiu vzniku SR udelil prezident Gašparovič. V stredu opustilo väznice 753 odsúdených a rozhodovať sa má ešte o amnestii pre podmienečne odsúdených a o tých, ktorí zatiaľ nenastúpili do výkonu trestu. V zásade išlo o amnestiu pre tých, ktorí nedostali od súdu viac ako 18 mesiacov, a iba v ústave s minimálnym stupňom stráženia.
Deti Ivany Boórovej, ktoré rodine odňala britská Social Service, sú už na Slovensku a súd rozhodol, že sa o ne má starať  stará mama. Matka je ešte v Británii, a otec vyhlásil, že chce vysúdiť zverenie detí do svojej starostlivosti.
Košice zaradila americká televízia CNN medzi top turistické destinácie roka 2013. Dôvodom je aj titul Európske hlavné mesto kultúry 2013. Košice majú pred sebou náročný rok a ako to dopadne, nie je vôbec isté.
Zatvorené sú v nedeľu niektoré predajne Tesca a Lidlu, ktoré si pôdu prenajali od Katolíckej cirkvi. Tá má v zmluve podmienku, aby obchody boli v nedeľu zatvorené. V predajni Tesco v Ivanke pri Dunaji cirkev dosiahla zákaz predaja kondómov.

Osobnosť: Veronika Velez Zuzulová/
Konečne sa to jej podarilo! Slovenská lyžiarka krátko pred koncom roka v rakúskom Semmeringu prvýkrát vyhrala preteky Svetového pohára. Špičkovú formu vzápätí potvrdila aj víťazstvom v novoročnom paralelnom slalome v Mníchove.

Antiosobnosť: Ivan Gašparovič/
Náš prezident postupuje nielen protiústavne, ale aj babrácky. Nevymenovanie Jozefa Čentéša podložil žalostnými argumentmi, pričom si pomohol aj z kontextu vytrhnutými vetami z .týždňa, ktorý prekrstil na RSS denník. Jednoducho Ivan.

Citát
Ivan Gašparovič: S pocitom spravodlivosti a právnej istoty vie spoločnosť vyriešiť väčšinu problémov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite