Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA SA OBJÍMAŤ: Objímacia vesta napojená na facebook
Objatie, pochvala a pocit, že nás má niekto rád, to je to, čo všetci potrebujeme pre život. Facebook to vo virtuálnej rovine celé zautomatizoval a čokoľvek tam urobíme, teda napíšeme zaujímavú myšlienku, niečo zdieľame alebo nafotíme, za to nás priatelia môžu odmeniť palcom hore – teda stlačiť tlačidlo Like. Dvaja dizajnéri z MIT sa rozhodli, že toto virtuálne ocenenie zhmotnia. Navrhli vestu Like-A-Hug napojenú na facebook, ktorá sa prifúkne zakaždým, ako tam niekto náš počin lajkne. Vesta telo stlačí, akoby ho niekto objal. Ak nositeľ vestu objíme rukami, pošle sa like zase naspäť pôvodnému odosielateľovi a vesta sa vyfúkne. Autori si myslia, že vesta umožní nositeľovi pocítiť vrúcnosť a podporu priateľov. My si myslíme, že lepšie je objímať sa naživo. Denne aspoň tri objatia!

TREBA SA USMIEVAŤ: Dvere, ktoré otvorí len úsmev
Hovorí sa, že úsmev otvára dvere. Usmiatych ľudí má nielen každý radšej a vyjde im ľahšie v ústrety, ale usmiaty človek sa aj lepšie cíti, má lepšiu náladu, a teda viac dokáže a je aj zdravší. Možno majú podobné porekadlo aj v Japonsku, lebo vedci z Tokijskej univerzity vymysleli HappinessCounter, senzor, ktorý rozoznáva úsmev a je možné ho nainštalovať napríklad na dvere. Dvere sa otvoria, len keď sa usmievate. Keď sa mračíte, máte smolu. Tvorcovia pri vývoji mysleli najmä na ľudí, ktorí žijú osamotene, nemajú sa na koho usmiať a podliehajú depresii. Senzor by mohli mať napríklad na dverách chladničky. My si ale myslíme, že by sa dobre uplatnil na každých dverách, kamkoľvek chceme vojsť aj z ktorýchkoľvek chceme vyjsť.

TREBA ZOSTAŤ HORE: Batoh s airbagom
Zatiaľ to ešte nie sú krídla, ktoré by sme mohli v prípade nebezpečenstva lavíny rozprestrieť a letieť, ale už sa to k tomu blíži. Firma Nort Face spolu s nemeckou spoločnosťou ABS vylepšila svoj batoh Patrol airbagovým systémom, takže v prípade zasypania lavínou zvyšuje šancu na rýchlu záchranu. Základným pravidlom je zostať hore, čo najvyššie a teda najviditeľnejšie. Dva airbagy, ktoré sa nafúknu behom troch sekúnd, pomôžu zasypanému bojovať s ťažkým snehom. Batoh stojí 1 050 dolárov, výbava zahŕňa aj nádrž s dusíkom a štartovaciu páku. Ak sa dusík spotrebuje, nová náplň stojí 50 dolárov. Airbagy sa dajú z batoha odopnúť. Testovanie preukázalo 95-percentnú úspešnosť, čo mimoriadne zvyšuje bezpečnosť každého lyžiara či záchranára pohybujúceho sa v úseku ohrozenom lavínami.  

TREBA DAROVAŤ: Človečiny a  dobré skutky
Začalo sa obdobie silného mediálneho vydierania, budeme sa pozerať na smutné príbehy chorých, slabých a detí so sponzorskými odkazmi, prerušené reklamnými brejkmi. Zaslzíme, pošleme SMS a hneď nám bude lepšie na duši. Alebo môžeme niekomu poslať balík cementu, zajace či piecku na varenie. Nemusíme ani utekať do obchodu a všetko to prácne posielať, stačí na stránke cloveCiny.sk nakúpiť virtuálne, pracovníci Človeka v ohrození, to urobia za nás. Za 200 tehál na stavbu odbornej školy v Afganistane alebo za dve sliepky a teda veľa budúcich vajíčok v nich pre kenskú rodinu zaplatíte 10 eur, ak máte viac peňazí, môžete do Kene poslať aj celé prasa (132 eur) alebo včelí úľ aj s náradím a oblečením (105 eur), vďaka ktorému dáte jednej kenskej rodine zdroj obživy.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite