Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ultrabook. Nič pre stádo.

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Na začiatku tohto roku to vyzeralo tak, že po vlne detinského nadšenia z tabletov sa všetci vrátime zase do dospelej reality a trh s čiernou elektronikou ovládnu plnohodnotné počítače v odľahčenej podobe – ultrabooky.

„Spotreba je dobrá pre kravy. My sme ľudia,“ povedal začiatkom roka na najvýznamnejšom podujatí spotrebnej elektroniky CES 2012 v Las Vegas Mooly Eden, riaditeľ divízie Intelu pre počítačových klientov. Nekritizoval tým samotný názov podujatia CES (Consumer Electronic Show), chcel tým naznačiť, že ľudia nie sú len pasívni prežúvači hotového obsahu, ale chcú ho aj tvoriť. Zatiaľ čo populárne tablety sú dokonalé zariadenia na pozeranie, čítanie, počúvanie, hranie sa, vo chvíli, keď chce človek začať texty, hudbu, filmy, projekty či čokoľvek iné aktívne tvoriť, potrebuje na to poriadny nástroj s inými parametrami ako tablet či smartfón. Na prácu potrebuje stolový počítač alebo notebook, lenže sme v čase mobility a prepojenia, tak ten nástroj musí byť nielen ultra výkonný, ale aj prenosný, a teda ultra tenký, ultra ľahký, s ultra dlhou výdržou, a aj ultra štýlový a zo solídnych materiálov. Jednoducho, tenký notebook, ktorého samozrejmosťou je úplná bezdrôtová konektivita, veľká kapacita a poriadna hardvérová klávesnica na pohodlné písanie textov. Rok po prvom uvedení ultrabookov na trh a krátko po vypustení Windowsu 8 prichádza prvá zásadná vlna inovácie, ktorá predsa len ponúka aj niečo zo sveta tabletov a zábavy – ovládanie cez dotykovú obrazovku. V budúcom roku sa očakáva aj ovládanie gestami a hlasom.

.takže ultrabook
Definícia, ktorá by platila pre všetky stroje, hlásiace sa dnes k tejto skupine, samozrejme, neexistuje, pár základných čŕt by sa však vymenovať dalo. Už spomínaná štíhlosť do 20 mm na najhrubšom mieste, hmotnosť do 1,4 kg. Nemá klasický pevný HDD disk, ale SSD disk, ktorý rapídne zvyšuje rýchlosť bootovania, otvárania programov a súborov a znižuje odozvu systému. Zo spánku by sa mal prebrať v priebehu niekoľkých sekúnd. Uhlopriečka obrazovky je 11 – 14 palcov s HD rozlíšením, najčastejšie 1336 x 768 bodov (i keď, to už sa tiež zvyšuje), minimálne 5-hodinová výdrž batérie. S ultrabookmi prišiel pred rokom Intel v snahe redefinovať trh s osobnými počítačmi. Inšpiráciou mu bol nepochybne MacBook Air, ktorý aj v tomto prípade, ako všetko z nedávnej produkcie Applu, predbehol dobu, udal smer a dobre sa predával. Každý, kto príde na trh s niečím podobným ako Apple, pokojne aj výkonnejším a lacnejším, predáva už horšie.
Pri ultrabookoch však rozhodne nejde o lacnejšie počítače. Ich vysoká cena už síce za rok klesla, s tabletmi je však stále neporovnateľná. Výrobcovia tvrdia, že za vysokú cenu môže práve Intel a jeho príliš drahé čipy, ktoré zaručujú nízku spotrebu bez straty výkonu. Pre počítačovo menej zbehlých čitateľov – označenie „Intel inside“ na ultrabookoch od rôznych výrobcov znamená, že má v sebe čipy od Intelu. Pre tých zbehlejších – sú to nízkonapäťové 17 W procesory radu Core i3/i5/i7 s označením 2xx7M, ktoré majú dve jadrá (4 vlákna) s relatívne nízkou frekvenciou (1,3-1,8 GHz). Aktuálne je v predaji už aj 32 nm generácia Sandy Bridge (označenie Intel Core ix-2xx7M) a efektívnejšia 22 nm Ivy Bridge (Core ix-3xx7U), oba procesory majú pomerne dobre integrovanú grafiku. Na jar 2013 sa očakáva generácia Intel Haswell, kde opäť o niečo klesne spotreba približne na 10 wattov, stúpne výkon a zrýchli sa grafika. To by malo priniesť aj tzv. percepčný komputing, teda napríklad spomínané reagovanie na pohyb a hlas používateľa.

.plaťte za to, čo skutočne potrebujete
Ak v blízkom čase uvažujete o kúpe počítača, rozmyslite si, či sú pre vás dôležité všetky spomínané vlastnosti ultrabooku, teda či veľa pracujete a často cestujete, a preto potrebujete aj výkonný aj ultratenký stroj v jednom. Medzi ultrabookmi nájdete aj lacnejšie zariadenia, ktoré nespĺňajú všetky prísne kritériá, aby sa tak oficiálne mohli volať. Najlacnejšie stoja niečo nad 600 eur. Zväčša sú to stenčené notebooky bez SDD disku, najčastejšie s hybridným diskom, kde sú klasické pevné disky doplnené malou SSD časťou, kam sa uložia často používané dáta. Tiež si je dobré uvedomiť, že neplatí priama úmera: čím menšia obrazovka, tým lacnejšie, ale naopak. Väčší ultrabook je stále ľahký a môže byť pre vás aj cenovo dostupnejší.
S operačným systémom Windows 8 prichádzajú na trh hybridné ultrabooky, vybavené dotykovým displejom. Niektoré sa pretočenín obrazovky premenia z počítača na tablet a späť. Obchodníci očakávajú, že práve dotykové ultrabooky budú najžiadanejším vianočným tovarom. Uvidíme, pred rokom sa tiež čakalo, že ultrabooky zachráni stagnujúci trh osobných počítačov a zatiaľ sa tak nestalo. Podľa skeptikov ultrabooky nepriniesli žiadnu revolúciu v osobných počítačoch, sú to iba tenšie, výkonnejšie a drahšie notebooky, a podobne ako netbooky sú slepou vývojovou vetvou. Optimisti nesúhlasia, vystríhajú pred tým, robiť predčasné závery a tvrdia, že ich miesto je najmä vo firmách, pretože sa ľahšie zaradia do IT infraštruktúry firmy a aj ich údržba a správa je jednoduchšia ako pri tabletoch.
Ak niekto potrebuje len čítať maily, byť na sociálnych sieťach, hrať sa a streamovať video, ten už dnes žiadny počítač, ani ten najlacnejší, nepotrebuje. Ultrabooky sú tu pre tých, čo okrem vyššie menovanej zábavy potrebujú pracovný nástroj, na ktorom môžu niečo poriadne vytvoriť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite