Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA SNÍVAŤ: Fungovátka z Austrálie
Dreamfarm je austrálska firma, v ktorej vymýšľajú svoje fungovátka ľudia s humorom a praktickým myslením. Vieme si predstaviť, že docenta Černého s jeho zberačom orechov by okamžite brali. Vymýšľajú veci, ktoré vyzerajú trochu čudne, ale fungujú výborne. Nožnice, naberačky či obracačky zvláštnych tvarov, ktoré však perfektne sedia na kraji panvice, stojan na hrnček, aby ste si nevyliali kávu na klávesnicu, lis na cesnak, v ktorom neostane ani kúsok odpadu. Alebo silikónové vrecko na varenie zeleniny v hrnci v pare, alebo nadstavec na vodovodnú batériu, ktorý z nej vyrobí fontánku na pitie vody. Hravé, farebné, vyhrávajú jednu cenu za dizajn za druhou. Najbližšiu pobočku majú, žiaľ, až v Holandsku, najbližšia predajňa s ich tovarom je niekde v Rakúsku. Ale väčšinu vecí kúpite cez internet (dreamfarm.com).

TREBA POTEŠIŤ: Pastva pre oči, uši, mlsné jazyky aj peňaženky
Urban Market v bratislavskej Galérii Cvernovka už asi netreba veľmi obšírne predstavovať. Budúci víkend organizujú svoju Winter Edition a tak môžete vyraziť za zábavou i nákupom zaujímavých vecí vhodných ako vianočné darčeky pre blízkych i pre vás samotných. Čakajú vás koncerty dobrých kapiel, dídžejov, módne prehliadky, o chuťové poháriky sa postarajú Giraffe bakery, Veggie, MoshiMoshi & Jem iné, Slobodné vinárstvo a Wafličky. Zoznam účinkujúcich a vystavovateľov sa nám sem nezmestí (nájdete ho na cerstveovocie.sk), ale určite tam budú originálne tričká a ďalšie oblečenie a odevné doplnky, šperky, čelenky, starožitnosti, hračky, obrázky, čokolády a iné sladkosti. Ak nestíhate dôsť do Cvernovky, skočte aspoň na virtuálny handmade dizajn market keyoka.sk.

TREBA SI VYTLAČIŤ: Mini tlačiarnička pre váš smartfón
Mať sms-kové vyznanie lásky, email s pochvalou od šéfa, puzzle do čakárne u doktora či nákupný zoznam do potravín uložený v pamäti mobilu je super vec, ale mať to pekne vytlačené čierne na bielom papieri je vec celkom iná. Pre tých, čo uprednostňujú papier a doteraz im trochu chýbala možnosť vytlačiť si niečo aj z mobilu, je tu po roku príprav a hľadania donorov cez internet Little Printer. Začiatkom decembra začali posielať prvé objednané kúsky záujemcom. Tlačiarnička je síce malá kocka, jej cena až tak malá nie je, stojí 199 libier plus poštovné (v Európe 15 libier). V cene sú aj tri papierové rolky. Je to tepelná tlačiareň podobná tým, čo sú v obchodoch, takže aj výstup je podobný pokladničnému bločku.

TREBA DAROVAŤ: Človečiny a dobré skutky
Začalo sa obdobie silného mediálneho vydierania, budeme sa pozerať na smutné príbehy chorých, slabých a detí so sponzorskými odkazmi prerušené reklamnými brejkmi. Zaslzíme, pošleme SMS a hneď nám bude lepšie na duši. Alebo môžeme niekomu poslať balík cementu, zajace či piecku na varenie. Nemusíme ani utekať do obchodu a všetko to prácne posielať, stačí na stránke cloveCiny.sk nakúpiť virtuálne, pracovníci Človeka v ohrození, to urobia za nás. Za 200 tehál na stavbu odbornej školy v Afganistane alebo za dve sliepky a teda veľa budúcich vajíčok v nich pre kenskú rodinu zaplatíte 10 eur, ak máte viac peňazí, môžete do Kene poslať aj celé prasa (132 eur) alebo včelí úľ aj s náradím a oblečením (105 eur), vďaka ktorému dáte jednej kenskej rodine zdroj obživy.

TREBA SA ZNEPOKOJIŤ: Správa o živote a stave našej krajiny
Náš redakčný kolega fotograf Boris Németh nerobí len skvelé fotky, ktoré dopĺňajú témy a rozhovory v .týždni. Veľa cestuje po Slovensku a fotí to, čo si my ostatní v pene dní vôbec nevšimneme. Spolu s fotografom Jánom Viazaničkom, ktorý je tiež odchovancom ateliéru profesora Stacha na VŠVU, otvoria v piatok o 18.00 v Banskej Bystrici v Divadle Štúdio tanca svoju spoločnú výstavu s názvom Premeny Slovenska. Výstava vychádza z ich rovnomenného projektu, snažiaceho sa podať obraz okrajových situácií či prostredí, ktoré vytvárajú celok – spôsob a formu života na Slovensku. Kurátor výstavy Aurel Hrabušický tvrdí, že niektoré fotografie vzbudzujú úsmev, sú postmoderne odľahčené, ale pri bližšom pohľade je v nich dôvodov na znepokojenie viac než dosť.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite