Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Znamienko osudu

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

O znamienkach a nebezpečenstve rakoviny kože sa zvykne písať najmä v lete, keď sa dobre predávajú krémy na opaľovanie s vysokým ochranným faktorom. Ale najvhodnejší čas na ich diagnostikovanie a odstraňovanie vrcholí práve teraz.

.začalo mi rásť znamienko. Vzadu na chrbte, na dosť zle viditeľnom mieste. Mohla by som sa vyhovoriť, že som si ho skoro nevšimla, pravda je však taká, že som ho zanedbala, lebo stále bolo niečo dôležitejšie na práci. Nebyť akútnych problémov s alergiou, ani by som sa neunúvala k dermatologičke. Tá zbadala podráždené znamienko a zhrozila sa. Mala podozrenie, že ide o veľmi zhubný melanóm a ja som si užila dvojtýždňové peklo. V podstate sa nič nedialo, nič ma nebolelo, len som celé hodiny paralyzovaná strachom a neistotou prečakala v rôznych čakárňach preplnených štátnych zariadení medzi rovnako spotenými a vystresovanými ľuďmi, počúvala hrôzostrašné príbehy a pripravovala sa na najhoršie. Onkológia, plastická chirurgia, napokon potvrdenie z histológie, že išlo o planý poplach. Na chrbte mi zostala jazva, pretože pri podozrení na melanóm sa okolo znamienka odoberie väčší lem zdravej kože, aj farebná škvrna, pretože to všetko sa udialo uprostred leta. Nie som žiadna opaľovacia maniačka, stačilo bežné chodenie po slnku. Leto jednoducho nie je vhodné obdobie na odstraňovanie znamienok, jazva je stenčená pokožka a nemala by byť niekoľko nasledujúcich mesiacov po zákroku vôbec vystavovaná slnku. Teda, pokiaľ nie je podozrenie, že ide o dysplastický névus alebo malígny melanóm. Vtedy žiadny lekár nehľadí na sezónu a estetiku a volí radikálne riešenie.  

.veľa kriku pre nič?
Počas toho čakania na verdikt som sa snažila nájsť útechu na internete, ale tam som narážala len na ďalšie hrôzostrašné perspektívy. Dovtedy som mala pocit, že celá tá mediálna kampaň okolo je zbytočne nafúknutá, až zoči-voči vlastnej smrteľnosti som pochopila, čo za pliaga môže byť jedno zbláznené znamienko. Zákernosť melanómu je najmä v tom, že ak je malígny a včas sa neodstráni, nezostane lokálne na jednom mieste, ako je to v prípade karcinómu, ale šíri sa krvou a dostane sa teda všade. Do mozgu, do pľúc, do kostí. Priebeh je veľmi nepredvídateľný, individuálny, ale môže byť aj veľmi rýchly. Rakovina kože je druhé najčastejšie ochorenie spomedzi všetkých rakovinových ochorení u mužov a žien. Ročne na ňu ochorie viac ako 4 000 Slovákov, malígny melanóm bol zaznamenaný vo viac ako 500 prípadoch, pričom mierne viac je žien ako mužov. V porovnaní so staršími štatistikami ide o jednoznačný nárast,v poslednom desaťročí sa počet zdvojnásobil.
Príčiny zvýšeného výskytu nie sú úplne jasné a sú stále široko diskutované. Isté percento sa dá pripísať aj samotnému zvýšenému pozorovaniu a lepšej a presnejšej diagnostike. Ak by však išlo len o lepší skrínig, tak by to zvýšenie bolo iba pri nádoroch tenších, zachytených v skoršom štádiu ochorenia. Ale zvýšený výskyt je pozorovaný pri všetkých histologických podtypoch. Najčastejšie sa to pripisuje stenčeniu ozónovej vrstvy a zvýšenému pôsobeniu UV žiarenia na kožu. Markantný nárast v severských krajinách so slabým slnečným žiarením poukazuje na to, že oveľa viac cestujeme za slnkom, a vôbec, migrujeme naprieč zemepisnými dĺžkami. Lenže naše telá sa nemodifikujú tak rýchlo ako technologické vymoženosti, bledšiemu typu kože slnko okolo rovníka škodí podstatne viac ako ľuďom, ktorí tam žijú už celé generácie. Navyše smutným faktom modernej doby je, že výskyt všetkých rakovinových ochorení sa zvýšil.
Bez ohľadu na príčiny, najmä deti a tínedžeri sú dnes doslova obsypaní znamienkami, a to aj keď sa neslnia a sú to deti rodičov, ktorí znamienka skoro vôbec nemajú. Najčastejší vek vzniku zhubného melanómu je medzi tridsiatkou a štyridsiatkou, druhý vrchol od päťdesiatpäťky do sedemdesiatky. U mužov sa metastázujúci nádor vyskytuje najčastejšie na trupe, zväčša na chrbte (55,5 percent), u žien na dolných končatinách (37,7 percent). To však neznamená, že sa nemôže vyskytnúť inde, dokonca aj vo vlasoch či pri nechtoch.

.dosť bolo strašenia, vyšetrite sa
Podobne ako pri zubných kazoch, aj znamienka sú dôkazom, že prevencia má svoj význam. Predrakovinové stavy i rakovina kože sú viditeľné a hmatateľné, možno ich teda včas a ľahko rozpoznať i liečiť. Dôležité je nečakať, až začnú omínať, štekliť, bolieť, svrbieť či krvácať. Znie to trochu ezotericky, ale niekedy skutočne len treba viac počúvať svoje telo, ono nám vždy dá najavo, že je niečo v neporiadku. Pri samovyšetrovaní si všímajte najmä nové znamienka, ktoré vyzerajú inak ako tie, ktoré bežne máte; červené alebo tmavšie šupinaté fliačky, ktoré môžu mať mierne vyvýšený povrch; nové tvrdé hrčky červenej, krvavej farby; zmeny veľkosti, tvaru či farby existujúceho znamienka; vyvýšenie, teda ak začne pôvodne ploché znamienko rásť do výšky; nehojace sa rany, krvácanie či iné výlučky z neho. Nemusíme sa však hneď vyplašiť, väčšina zmien zistených pri samovyšetrovaní sú rôzne nenádorové ochorenia alebo prednádorové stavy, ktoré sú všetky liečiteľné a vyliečiteľné. Aj rakovinové ochorenie je v počiatočnom stupni vývoja dobre liečiteľné. Len treba ísť čo najskôr za odborníkom.
Keď som nedávno robila rozhovor s dermatologičkou Alexandrou Novotnou z bratislavskej kliniky Esthetic, najviac ma zaujala informácia, že na vyšetrovanie znamienok digitálnym dermatoskopom sa používa rovnaký softvér ako na vojenské mapovanie terénu. Predstavovala som si sofistikované futuristické zariadenie v maskáčovej úprave, preto ma trochu sklamalo, že je to vlastne jednoduchá digitálna kamera s veľkým rozlíšením, napojená na obyčajný počítač. Dokonca aj to rozhranie na zobrazovanie výsledkov na obrazovke počítača nebolo také bombastické, ako keď pozeráme americké kriminálky, pripomínalo staršie databázové aplikácie. Ale zdanie klame. Aj keď nikto nenahradí skúsenosti lekára, softvér mu výdatne pomáha vyhodnotiť množstvo základných parametrov a porovnávať ich s databázou tisícok iných znamienok pacientov na celom svete. A človek má občas tendenciu veriť viac prístroju ako lekárovi. Navyše pri opakovaných kontrolách, keď sa sleduje, či nedošlo k nežiaducej zmene, neexistuje taký lekár, ktorý si zapamätá znamienko každého pacienta spred roka, aj keď to má v karte zapísané. Softvér áno.
Ak je znamienko dysplastické, za nepriaznivých okolností, ako je slnečné žiarenie, mechanické dráždenie, zhoršená imunita, má tendenciu sa zvrhnúť. Najlepšie je dať si ho preventívne odstrániť alebo ho strážiť a chodiť na kontroly. Väčšina vyšetrených znamienok, výrastkov či tumorčekov je neškodná, občas je to však nepekné, obzvlášť na tvári či inom viditeľnom mieste. Netreba hneď rezať a spôsobovať jazvy, mnohé sa dajú odstrániť aj bez skalpela a krvi – laserom. Jeho cieľovou štruktúrou je voda, ktorú obsahuje každá bunka. Znamienko sa vlastne odparí do vzduchu a veľmi intenzívne teplo, ktoré pri zákroku vzniká, ranu rovno zatavuje, takže nie je potrebné ani šitie. Takto sa dajú odstrániť aj veľké niekoľkocentimetrové seboroidné bradavice, ktoré trápia najmä starších ľudí.
Ak už dlhšie odkladáte návštevu dermatológa, vedzte, že každý občan má raz ročne podľa zákona právo na vyšetrenie kože hradené zdravotnou poisťovňou. A každoročne v máji sa v rámci svetového dňa melanómu koná bezplatný skríning. Zoznam dermatológov z celého Slovenska, ktorí sa do akcie zapoja, sa široko publikuje a je aj na profesnej stránke sds-sk.sk. Bežne stojí vyšetrenie digitálnym dermatoskopom okolo 15-20 eur, ale aj niektoré súkromné kliniky poskytujú vyšetrenia zdarma, ďalšie ponúkajú príležitostne zľavy priamo na svojich stránkach prípadne aj v akciách na zľavových portáloch a k vyšetreniu môžu pridať aj vybratie jedného znamienka grátis.
Pre majiteľov smartfónov existujú mobilné aplikácie, sledovanie zdravia cez ne je jednou z najdynamickejšie sa rozvíjajúcejších oblastí. Dá sa dokonca zakúpiť aj kamerový nástavec (handyscope.net), ktorý do mobilu nascanuje znamienka a následne ich odošle lekárovi na posúdenie. Mimochodom, ten sedí v Argentíne. Ďalšia aplikácia UMSkinCheck pomáha nafotiť si smartfónom komplet celé telo a po čase sledovať zmeny každého kúska kože. Sú aj také aplikácie, SkinVision, LoveMySkin, ktoré znamienko nielen nafotia, ale aj okamžite vyhodnotia. Rozhodne to však nie je profesionálne posúdenie, skôr pomôcka pri samovyšetrovaní. Dotyk ruky a skúsenosť lekára ešte žiadny smartfón nenahradil.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite