Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Film Unesený Continental Film

.ľuba Heinzlová .časopis .divadlo

Chemický inžinier Anwar El Ibrahimi je poctivý Američan. Po jednom samovražednom atentáte však americká tajná služba nadobudne podozrenie, že by mohol byť prepojený s miestnou teroristickou organizáciou.

Chemický inžinier Anwar El Ibrahimi je poctivý Američan. Po jednom samovražednom atentáte však americká tajná služba nadobudne podozrenie, že by mohol byť prepojený s miestnou teroristickou organizáciou.
Preto ho, v súlade s protiteroristickými opatreniami, odvlečú bez dôkazov i možnosti obhajoby do severoafrického väzenia. Anwar tu bojuje o zachovanie ľudskej dôstojnosti, jeho manželka sa zatiaľ zúfalo pokúša odhaliť záhadu jeho zmiznutia. Príbeh tvorí niekoľko vzájomne prepletených línií, ktoré divákovi pomaly, starostlivo odhaľujú vzájomne prepletené nitky príčin a dôsledkov aktuálneho svetového problému.
Nelineárny spôsob rozprávania nevedie k nezrozumiteľnosti, naopak, pomáha z jednotlivých izolovaných a zdanlivo nesúvisiacich udalostí poskladať v rámci možností komplexný obraz zložitej globálnej situácie. Dobre napísaný príbeh sa navyše opiera o neobvykle plasticky vykreslené postavy. Ich sila spočíva v schopnosti prekvapiť, konajú často protikladne k diváckym očakávaniam. Citlivo vybraní hereckí predstavitelia (Meryl Streep, Jake Gyllenhaal, Reese Witherspoon) dokážu aj na malej ploche vytvoriť typologicky presné a zároveň osobité postavy. Za všetkých je potrebné spomenúť aspoň Omara Metwallyho vzhľadom na jeho intímny a sugestívny portrét Anwarovho zúfalstva a beznádeje. Juhoafričan Gavin Hood, režisér vizuálne zaujímavo riešeného filmu Tootsi, inovuje hollywoodsky štýl sviežimi nápadmi, ktorými však nepotrebuje zbytočne pútať pozornosť. Vie odhadnúť, kde je potrebné podriadiť obraz dialógom a kedy treba rozprávať pomocou kompozícií alebo vizuálnej symboliky. Silný príbeh s aktuálnou výpoveďou tak získava výrazné spracovanie. Pozoruhodná kombinácia.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite