Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Kto použije chemické zbrane?
Boje v Sýrii pokračujú, krviprelievanie neustáva a chaos v krajine sa stupňuje. Týždenne v Sýrii zahynie približne tisícka ľudí. Opozícia je stále nejednotná, aj napriek tomu, že v Turecku si povstalci zvolili 30-členné vedenie. Časť rebelov sa otvorene hlási k túžbe vytvoriť islamský štát, ďalšia časť tvrdí, že chce vznik sekulárneho štátu, demokratického, no s islamskými zákonmi. Režimu prezidenta Bašára al-Assada prihára.
V tejto situácii zaznieva úplne logicky obava, aby nedošlo k použitiu chemických zbraní, ktoré sa v krajine nachádzajú a ktoré má v rukách prezident Bašár al-Assad. Americký prezident Barack Obama dôrazne upozornil Assada, aby sa vyhol použitiu chemických zbraní. „Dnes chcem Assadovi a tým, ktorí sú pod jeho velením, absolútne jasne povedať, že svet sa pozerá a že použitie chemických zbraní by bolo absolútne neakceptovateľné. Ak urobíte tú tragickú chybu, že tieto zbrane použijete, prídu následky a budete za to braní na zodpovednosť.“ Vážne varovania vyriekol aj nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle.  Americká administratíva dokonca naznačuje, že použitie chemických zbraní by mohlo byť podnetom na ozbrojený zásah v prospech povstalcov, akému sa dosiaľ Západ usiloval vyhnúť.
Trochu iné obavy, súvisiace s chemickými zbraňami, vyjadril izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Upozornil nielen na hrozbu použitia týchto zbraní zo strany Assadovho režimu, ale aj na možnosť, že sýrske chemické zbrane sa dostanú do rúk Hizballáhu alebo inej teroristickej skupiny. V chaose, do akého sa Sýria prepadla, nie je takáto eventualita nemožná. Jej dôsledky by boli zlé nielen pre Sýriu a jej najbližšie okolie, ale aj pre širší priestor, v ktorom džihádisti operujú. Azda aj táto obava, navonok nevyjadrovaná, je za Obamovými tvrdými výstrahami. V minulosti totiž reagoval Bašár al-Assad na upozornenia Západu, aby chemické zbrane zabezpečil pred zneužitím a ich skladovanie sa dalo považovať za pomerne bezpečné. Dnes, keď sa jeho režim zrejme ocitol na pokraji pádu, môže siahnuť k zúfalým metódam.
NATO súhlasilo s požiadavkami svojho člena Turecka a na hraniciach so Sýriou rozmiestňuje protiraketovú obranu s raketami Patriot. Aj to je reakcia na údajné rozmiestňovanie chemických zbraní v blízkosti tureckých hraníc.
.mg, .jd

Pohotovosť

Severná Kórea ohlásila, že uskutoční skúšku rakety s dlhým doletom. Z japonského ministerstva obrany vzišiel rozkaz, aby ozbrojené sily severokórejskú raketu zostrelili, ak by mohla zasiahnuť japonské územie. Napätie stúpa. V Japonsku rozmiestňujú rakety zem-vzduch, armádne jednotky budú v pohotovosti na Okinawe, v jej vodách sa budú pohybovať japonské bojové lode.
.mg

Pekný rekord

Občas dáta aj potešia. Americká ekonomika má podľa zverejnených štatistických údajov v novembri prírastok 146-tisíc nových pracovných miest. Nezamestnanosť sa tak ocitla na svojom štvorročnom minime, 7,7 percenta. Za také číslo by mnohé európske krajiny boli ochotné na kadečo – možno aj na nejakú tú liberalizáciu pracovného trhu.
.mg

A zase!

Silvio Berlusconi nepodporí v ďalších parlamentných voľbách iného kandidáta. Pôjde do toho osobne. Stíhaný expremiér robil okolo svojho rozhodnutia tajnosti, napokon však priznal, že bude znovu kandidovať na premiéra. Montiho vláde komplikuje situáciu aj to, že Berlusconiho strana PdL jej prejavuje podporu sporadicky a väčšinou iba slovne. Reformy v Taliansku by mohli byť ohrozené.
.mg

Egypt na nohách

Egypt je opäť na nohách a egyptský prezident Mursí musel pre dramatickú situáciu, podobne ako jeho predchodca Mubarak, opustiť prezidentský palác. Dôvodom masívnych demonštrácií, ale aj kontrademonštrácií je dekrét, ktorým si prezident udelil mimoriadne právomoci, ako aj návrh novej ústavy, ktorá je príliš islamistická a ktorú chce Mursí rýchlo schváliť v referende.
.jd

Nepodpíše

Prezident ČR Václav Klaus odmietol podpísať doplnenie Lisabonskej zmluvy, ktoré právne umožňuje fungovanie Európskeho stabilizačného mechanizmu (tzv. trvalého eurovalu). Českú republiku norma na nič nezaväzuje, keďže nie je členskou krajinou eurozóny. Navyše, mechanizmus sa môže spustiť aj pred ukončením ratifikácie. Klaus i tak označil euroval za ohavnosť. Viacerí českí politici už vyzvali prezidenta, aby podpis nezdržiaval.   
.lk

Borut Pahor/
Novým prezidentom Slovinska je expremiér Borut Pahor. Jeho mandát oslabujú protesty aj nízka volebná účasť, vyhral však presvedčivo. Slovinsko, roky premiant východnej Európy, má problémy, jeho príliš štátne hospodárstvo sa napríklad prepadlo o osem percent.

Angela Merkelová/
Nemecká kancelárka začala kampaň za znovuzvolenie, voľby budú budúci september. Vo svojej strane získala podporu 98 percent, celoštátne má CDU nad 30 percent. Vďaka riešeniu eurokrízy má Angela Merkelová vysokú podporu. Otázka preto môže znieť nie či, ale s kým bude vládnuť.

Mathias Rust/
Pred 25 rokmi, v decembri 1987, uskutočnil vtedy 19-ročný Nemec Mathias Rust svoju mierovú misiu – s lietadlom Cessna preletel cez vzdušné ochranné systémy ZSSR a pristál na Červenom námestí. Sovieti jeho úmysel „budovať mosty medzi národmi“ ocenili väzením.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite