Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Kríza v nemocnici
Po tom, ako sa vedenie Fakultnej nemocnice v Žiline rozhodlo prepustiť osemnástich lekárov, nastala v nemocnici krízová situácia. Riaditeľ nemocnice Štefán Volák zdôvodnil výpovede lekárov zlou ekonomickou situáciou nemocnice, ktorá si vyžaduje optimalizačné opatrenia. Nemocnica je v strate 10 miliónov eur, ktorá sa každý mesiac prehlbuje o ďalšie stotisíce eur. „Ak by tento vývoj pokračoval aj naďalej, v decembri by sa vyplatili posledné mzdy a začiatkom roka 2013 by sme museli pristúpiť k úplnému zatvoreniu niektorých oddelení,“ zdôvodnil Volák prepúšťanie lekárov.
Prepustení lekári, ktorí sú momentálne vo výpovednej lehote, však odmietli nastúpiť na večerné služby. Tie nie sú povinné a zamestnávateľ im ich nemôže nariadiť. Vedenie nemocnice spolu s ministerstvami zdravotníctva a obrany sa rozhodli výpadok lekárov v službách riešiť povolaním vojenských lekárov. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská po tomto kroku v médiach vyhlásila, že „situácia je trvalo stabilizovaná“.  
Na protest proti prepusteniu kolegov a povolaniu vojenských lekárov však do služieb odmietlo nastúpiť aj ďalších 134 z 228 lekárov žilinskej nemocnice. Riaditeľa kritizujú za to, že situáciu nezvládol a povolanie vojenských lekárov je podľa nich dôkazom, že ich prepustení kolegovia neboli nadbytoční. „Výpovede lekárov pre ich nadbytočnosť sú iba nezákonným hrubým nátlakom, keďže vyhodených lekárov museli nahradiť armádnymi lekármi,“ povedal šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.
Na vzniknutú situáciu musela opäť reagovať ministerka Zvolenská. Do Žiliny pricestovala priamo z Bruselu a rozhodla o zastavení všetkých plánovaných a odkladaných operácií a zrušila aj koncovú funkciu nemocnice.  „Pacienti sú v ohrození, nemôžeme viac čakať. Žilinská nemocnica prestala plniť funkciu koncovej nemocnice,“ vyhlásila Zvolenská. V prípade krízových situácii majú zdravotnú starostlivosť pacientom zo severu Slovenska poskytnúť nemocnice v Martine a v Ružomberku.
Je možné, že po lekároch v Žiline využijú odmietnutie služieb ako nátlakový prostriedok na dosiahnutie tretieho zvýšenia platov, ktoré im sľúbili počas minuloročného štrajku, aj lekári v ďalších slovenských nemocniciach. Tento scenár naznačil vo svojej mailovej komunikácii, ktorú zverejnili médiá aj odborový predák Visolajský.
.jm

Kočner a Gorila

Podnikateľ Marián Kočner sa zaujímal o pozadie protestov Gorila, napísal denník SME. Asi po treťom proteste sa stretol s jedným z organizátorov Petrom Pčolinským. Na schôdzku ho vylákal Kočnerov spoločník Štefan Ágh, ktorý sa infiltroval medzi organizátorov protestov. „Zaujímali ma tri veci. Prečo to pán Pčolinský robí, kto ho riadi a kto to platí,“ priznal Kočner.
.vag

Határov majetok

Dlhoročný asistent Roberta Fica a jedna z postáv spisu Gorila František Határ nadobudol za posledné tri roky nehnuteľnosti v hodnote asi 380¬-tisíc eur, napísal na svojom blogu novinár Tom Nichoson. Výpisy listov vlastníctva z katastra sú pritom bez ťarchy, takže je otázne, kde na to vzal. Határ však tvrdí, že ide o nepravdivé informácie a na Nicholsona pripravuje žalobu.
.vag

Kandidáti

Ficova strana postaví v novembrových voľbách piatich úradujúcich županov (Blanár, Maňka, Trebuľa, Belica a Chudík). Kto bude kandidátom v Bratislave, nebolo ešte v čase našej uzávierky jasné. Pravica to má s kandidátmi ťažšie. V Bratislave chce kandidovať predseda SDKÚ Frešo, aj Galko z SaS. Najďalej sú v Prešove, spoločným kandidátom zrejme bude Ján Hudacký z KDH.
.jd

Vyššie mzdy

Vláda schválila zvýšenie učiteľských platov o päť percent, tie sa im začnú vyplácať od januára. A to napriek tomu, že štrajkujúcim učiteľom sa táto ponuka zdá nedostatočná. Tí v piatok vyjadrili vôľu pokračovať v štafetových protestoch. Vláda tvrdí, že viac peňazí nemá. Aj Konfederácia odborových zväzov učiteľom odporučila, aby sa uspokojili s tým, čo im ponúka vláda.   
.lk

Koniec rovnej dane

Vládni poslanci pochovali rovnú daň. Príjmy za rok 2013 sa už budú zdaňovať novými sadzbami. Firmy budú platiť 23 percent, kým fyzické osoby s príjmom nad 3 311 eur mesačne zaplatia 25 percent zo svojho daňového základu. Obmedzí sa aj možnosť živnostníkov uplatňovať si paušálne výdavky. Opoziční politici varovali vládu, že ľudia budú viac optimalizovať, a preto sa jej viac peňazí vybrať nepodarí.    
.lk

Tomáš Borec/
Minister spravodlivosti  požiadal predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina, aby vysvetlil, prečo sa v spore o pozemok v Rači angažoval v prospech svojho známeho. Harabina už za to ostro kritizovala predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková.

Jozef Kollár/
Richard Sulík bude mať protikandidáta na post predsedu strany. Jozef Kollár by chcel liberálov oživiť a získať dvojciferný výsledok vo voľbách. Kollárovou prednosťou zrejme bude konsenzuálnosť a ekonomická erudícia, nevýhodou zase pomerne malá verejná známosť.

Alojz Hlina/
Bývalý poslanec Obyčajných ľudí a nezávislých osobností sa po svojom odchode z Matovičovho klubu zbližuje s KDH, s ktorým chce spolupracovať. Hlina je svojím založením konzervatívny poslanec, otázka je, ako bude na jeho ambície reagovať Figeľova ospalá strana.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite