Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súboj titanov

.juraj Kováčik .časopis .lifestyle

Výber smartfónu je v prvom rade voľbou platformy. Android alebo iPhone? Náš stály spolupracovník dostal možnosť týždeň testovať a porovnávať vlajkové lode týchto platforiem, iPhone 5 verzus Samsung Galaxy S3. Ako to dopadlo?

Smartfón je malý počítač a nič neurčuje jeho charakter viac ako systém, pod ktorým beží. Apple s iPhonom má vyzretý operačný systém iOS, ktorého sila pramení z tesnej väzby s iClouds, iTunes a AppStore. Niekomu sa to môže zdať zväzujúce, ale v mobile máte hneď od začiatku k dispozícii všetko, čo ste kedy v obchodoch Apple nakúpili. Konkurenčný Android, ktorý je pod kapotou Galaxy S3 v Samsungom vyšperkovanej verzii 4.0, ubehol obrovskú cestu dopredu a začal sa na iOS doťahovať. Rozdiel je však stále citeľný a skôr či neskôr narazíte na padanie a nestabilitu – nepríjemnú chybu má v sebe aj Instagram. Excentrickosť Androidu vám môže prísť buď otravná alebo zábavná, záleží na vašom natureli. Niektorí šoféri sa radi hrabú v motore, a niektorí nevedia ani to, kam sa dolieva olej. Ak hľadáte bezproblémové riešenie, je iPhone a iOS zatiaľ stále lepšia voľba.
Oba telefóny sú veľmi výkonné a pokiaľ nenarazíte na chybu v aplikácii, beží všetko rýchlo a hladko. iPhone je o chlp uhladenejší, ale len o chlp. Veľkou výhodou Samsungu je možnosť rozšíriť vnútornú pamäť o micro SD kartu a po roku či dvoch vymeniť batériu. Ak sa pýtate, načo je komu na telefóne viac ako 16,32 či 64 GB pamäte, počkajte, kým uvidíte, ako dobre vyzerá na ich monitoroch video a aké dobré video sa dá s ich 8-megapixelovými fotoaparátmi nakrútiť. iPhone je vybavený 4-palcovým Retina displejom. Obraz je zložený z jednotlivých bodov, pixelov, a v prípade iPhone 5 kúzelné slovo Retina znamená, že na jednom palci - cca 2,5 cm - ich leží v jednom riadku 326. Je to viac, ako dokáže rozlíšiť ľudské oko vybavené schopnosťou rozlišovať detaily do 300 bodov na palec.
Samsung je osadený displejom, ktorý má pri diagonále 4,8 palca - viac ako 12 cm - rozlíšenie 1280x720 pixelov, čo znamená, že na jednom palci je 305 bodov. Tak ako iPhone je i rozlíšenie Galaxy za hranicou, ktorú je schopné ľudské oko rozpoznať a tak, ako u iPhonu, vyzerá aj na ňom obraz výborne. Monitor Galaxy však má o pätinu väčšiu diagonálu, a tak je písmo na ňom väčšie a ľahšie čitateľné, čo ocenia hlavne staršie generácie. Tento problém som si naplno uvedomil, keď sa zrazu v zle osvetlenej kaviarni ukázalo, že leták je vysádzaný o jeden bod menším písmom, ako by mal byť. V tom šere sa stal úplne nečitateľný a tak som si ho musel odfotiť a pozrieť zväčšený na monitore fotoaparátu. V prípade displeja na veľkosti určite záleží a tak má v tomto bode Galaxy aj napriek o niečo málo menšiemu rozlíšeniu navrch.
Oba telefóny sú krásne, aj keď každý úplne iným spôsobom. Menší iPhone je v čiernom vyhotovení s hliníkovou zadnou stenou malým šperkom. Veľké Galaxy S3 má zadnú stranu z mäkkého plastu, napriek tomu nepôsobí lacno či ošarpane. Je naozaj veľký a držať či ovládať ho jednou rukou je takmer nemožné. iPhone ukladá vaše fotografie či iné súbory na iCloud a zadarmo vám dáva 5 GB priestoru. Ponuka Samsungu je oveľa atraktívnejšia – na Dropboxe vám ponúka až 50 GB voľného miesta na tri roky. Oba telefóny ponúkajú hlasové ovládanie, ktoré je viac zábavné ako praktické.
Ak si vyberiete hociktorý z týchto telefónov, bude to asi najlepší mobil, aký ste kedy mali. Je to ťažká voľba a sám by som dlho váhal, či by som si vybral uhladenosť a pohodlnosť iPhonu, alebo hravosť Galaxy.

Autor je fotograf a spolupracovník .týždňa

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite