Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Moje trápenia

.yoani Sánchez .časopis .klub

Trápim sa pre starého muža z rohu ulice. Celý život pracoval, a teraz predáva cigarety tam, na rohu ulice. Trápim sa pre mladé dievča. Každý deň sa pozerá do zrkadla, aby sa potom vydala na trh so sexom. Dúfa, že tam stretne cudzinca, ktorý ju odtiaľto zoberie preč. Trápim sa pre muža s čiernou kožou, každé ráno skoro vstáva, ale bez ohľadu na to sa nikdy nedočká práce, akú si zaslúži. Vinou rasizmu, viditeľného aj neviditeľného. Trápim sa pre zvráskavenú štyridsiatničku, každý mesiac platí poplatky odborom, ale každé ráno sa obáva, že ju vyhodia z práce a ona si nebude vedieť rady. Trápim sa pre tínedžera z provincie. Sníva o tom, že odíde do Havany, pretože doma pozná iba nedostatok, zle platenú prácu a alkohol.

Trápim sa pre kamarátky, s ktorými som vyrastala. Čas plynul a ony majú teraz menej, ako mali predtým.  Trápim sa pre taxikára. Pod sedačkou má skrytú mačetu vzhľadom na rastúci zločin. Kriminalita rastie, aj keď noviny o tom nepíšu. Trápim sa pre susedku, ktorá mi v polovici mesiaca zaklope na dvere a poprosí ma o trochu ryže. Aj keď vie, že mi ju nikdy nebude môcť vrátiť. Trápim sa pre ľudí, čo sa ženú ráno na trh, lebo majú prísť kurence. A oni vedia, že ak sa im ho nepodarí kúpiť, rodina im to bude zazlievať. Trápi ma osud akademika, ktorý mlčí, napriek ideologickým útokom. Trápi ma zrelý dospelý muž. Kedysi veril, dnes neverí. A aj uvažovanie o tom, že sa to zmení, ho vystraší. Trápi ma chlapec, ktorý sníva, že odíde d inej krajiny, do inej reality a kultúry, o ktorej nič netuší.
Trápia ma ľudia, ktorí môžu pozerať iba oficiálnu televíziu a čítajú iba knihy, vydané oficiálnymi vydavateľmi. Trápi ma roľník, ktorý pred políciou skrýva syr, ktorý chce tajne predať v meste na trhu. Trápi ma stará žena, ktorá dostane balíček od dcéry, čo emigrovala, urobí si kávu a vzdychne si: Toto je káva. Trápim sa pre tých, ktorí spia pred dverami a trpia núdzou. Trápim sa, lebo počet týchto ľudí rastie a nikto im nepomáha.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite