Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mladý Baki sa tu premával na červenom Pontiacu

.časopis .týždeň vo svete

Rozhovor so starostom Orahovice v južnom Srbsku Fadilom Azizim o prostredí, z ktorého pochádza Baki Sadiki.

.v Kosove aj v západnom Macedónsku vejú po tieto dni albánske vlajky. Prečo nie aj v Albáncami obývanom Preševskom údolí v južnom Srbsku?
Tu naozaj nevidno nijaké oslavy stého výročia nezávislého Albánska. Srbské zákony to neumožňujú, ústava zakazuje používanie národných symbolov národnostných menšín. Tu v Preševskom údolí žijeme v akomsi gete. Tunajší ľudia sú veľmi znepokojení tým, že tadiaľto pravidelne prechádzajú srbské vojenské nákladné autá s maskovanými vojakmi.

.robia to zrejme preto, že pred jedenástimi rokmi tu bol ozbrojený konflikt, podobne ako v susednom Kosove, a Belehrad sa obáva albánskeho separatizmu.
Chcú v nás vyvolať pocit strachu. Je to záležitosť posledných piatich rokov. Keby na hranici kontrolovali alternatívne pašerácke trasy do Kosova, chápeme to. No oni sa premávajú cez naše dediny, demonštrujú silu. Na stene mám fotografiu 13-ročného chlapca, ktorého v roku 2004 zastrelili na hranici len preto, že išiel za rodinou do Macedónska.

.aký bol cieľ Oslobodzovacej armády Preševa, Medvedje a Bujanovca? Autonómia v rámci Srbska alebo pričlenenie tohto územia ku Kosovu?
Už v roku 1992 sme vyhlásili referendum o spojení s Kosovom. Až 99 percent tunajších obyvateľov sa vyslovilo za také spojenie. Srbská vláda to však označila za neústavné.

.medzitým sa srbský sever Kosova chce pričleniť k Srbsku.
Ak dôjde k takej zmene hraníc, my budeme žiadať o pričlenenie ku Kosovu. Sú to etnické záležitosti. Rovnaké práva, aké má srbská menšina v Kosove, žiadame aj my v Srbsku.

.hovorí vám niečo meno Baki Sadiki?
Samozrejme, je to môj krajan, poznám ho. Tristo metrov od úradu, kde teraz sedíme, sa nachádza jeho dom.

.na súde v kosovskom Gjilane včera povedal, že tu má prvú manželku a syna. Je to pravda?
Nie úplná. Má tu dvoch starších bratov a prvú ženu. No dvaja z troch jeho synov z prvého manželstva žijú vo Švajčiarsku. S otcom nekomunikujú, pretože sa oženil so Slovankou, opustil ich matku, a to mu nevedia odpustiť. Baki komunikuje iba s najmladším synom Arifom, ktorý žije tu v Orahovici.

.kedy bol Baki Sadiki naposledy videný tu v rodnej Orahovici?
Asi pred dvomi rokmi, chodieval sem.

.ako si na neho spomínate?
Viem, že sa tu hovorilo, že má nejaký hotel alebo čosi také v Tatrách. A že žil luxusný život na Slovensku. Tu v Orahovici žil do 25. roku svojho života. Podobne ako iní naši krajania, aj Baki odišiel za prácou na Západ. No na rozdiel od iných sa sem na staré kolená nevrátil. Pamätám si ho ako mladého muža, keď menil autá, premával sa tu začiatkom sedemdesiatych rokov na červenom Pontiacu.

.viete, kvôli čomu bol Sadiki na Slovensku odsúdený?
Oficiálne informácie nemám, ste prví zahraniční novinári, ktorí ma kedy navštívili, no medzi ľuďmi sa tu hovorí, že sa zúčastnil na akejsi privatizácii hotela na Slovensku.

.je to trochu inak. Súd na Slovensku ho odsúdil na 22 rokov za výrobu a obchodovanie s narkotikami.
Naozaj? Je možné, že robil aj takú kariéru.

.čím to je, že toľko ľudí z tohto kraja sa venuje drogám? Možno to neviete, no u nás na Slovensku majú aj kvôli tomu Albánci zlú povesť.
Máte pravdu, aj mňa znepokojuje, koľko ľudí sa tu venuje drogám. A pritom v Preševskom údolí je v porovnaní s inými miestami v Srbsku menej užívateľov drog – tu však s nimi obchodujú. Mnohí za to sedia vo väzení v Niši. Je to dané chudobou, úsilím rýchlo zbohatnúť. Už v osemdesiatych rokoch tu pracovalo len okolo štyritisíc ľudí, čiže v podstate každý štvrtý v produktívnom veku. Keď v roku 1989 prišiel k moci Slobodan Milošević, začali sa vojny a prišli, samozrejme, i sankcie zo strany medzinárodného spoločenstva, začali sa zatvárať aj hospodárske podniky.

.kde robí syn Bakiho Sadikiho, ktorý tu žije?
V poľnohospodárstve a v stavebníctve ako pomocný robotník. Nemá vlastný dom, otec mu ho staval, no nedokončil to. Pomohol mu s tým až jeho svokor. Baki mal síce veľa peňazí, no neposielal ich sem.  

.keď Sadiki opustil svoju prvú rodinu, tak už ich finančne ani inak nepodporoval?
Nie, nijakým spôsobom. Je to veľmi dôležitý faktor v tunajšej kultúre, a práve preto sa dvaja Bakiho synovia s otcom doteraz nerozprávajú.

.čomu sa venujú Sadikiho bratia?
Sú ešte starší ako Baki. Najstarší pracoval v Rakúsku, potom sa vrátil späť. Podobne ten druhý,  ktorý bol aj príslušníkom Oslobodzovacej armády Preševa, Medvedje a Bujanovca.

.aj Baki bojoval alebo sa zapojil do národného hnutia, kým tu ešte žil?
Nepotreboval to. Jednoducho, vojna sa skončila a už sa nemusel angažovať. V poslednom čase, teda v Prištine a v Gjilane, žil v biede. Vraj nemal ani peniaze na platenie bytu. Čo viem, tak ho dokonca finančne podporovali jeho starší bratia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite