Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oneskorili ste sa

.časopis .týždeň vo svete

Rozhovor s Ymerom Huruglicom z Gjilanu, obhajcom Bakiho Sadikiho, o prekvapujúcich deficitoch žiadosti Slovenska o vydanie odsúdeného.

.ako ste sa dostali k obhajobe Bakiho Sadikiho?
Oslovil ma jeho brat. Potom som získal aj súhlas zo strany súdeného.

.poznali ste sa s ním alebo s jeho rodinou už predtým?
Nie, je to človek z iného štátu a ja som ho videl prvýkrát.

.ako vidíte šance, že Sadiki nebude vydaný na Slovensko?
Je to na rozhodnutí súdu. Zatýkací rozkaz bol vydaný slovenským štátom, no v zmysle dokumentov, ktoré sme dostali, je celkový stav iný. Zatýkací rozkaz bol vydaný na základe dôvodného podozrenia, že Baki Sadiki sa dopustil trestného činu. Z písomných dokumentov, ktoré sme dostali, však vyplýva, že už bol súdený a právoplatne odsúdený. Takže slovenský štát musí teraz požiadať o jeho vydanie s cieľom výkonu súdneho rozhodnutia. Náš kosovský zákon predpokladá situácie, že výkon právoplatného súdneho rozhodnutia sa môže realizovať v inom štáte.

.v čom sú podľa vás deficity žiadosti o vydanie Sadikiho, ktorá prišla zo Slovenskej republiky?
Ešte stále nemám všetky písomné dokumenty súvisiace so stavom po jeho zadržaní okrem dvoch rozsudkov od slovenského prvo- a druhostupňového súdu. A vzhľadom na to, že existujú tie dva rozsudky, obhajoba sa domnieva, že Slovensko sa oneskorilo.

.v čom?
Oneskorilo sa, pokiaľ ide o poskytnutie úplnej dokumentácie súvisiacej s vydaním. V prípade odsúdeného, ktorý bol zadržaný na základe žiadosti o vydanie s cieľom výkonu rozhodnutia súdu iného štátu, mal iný štát v zmysle § 66 ods. 4 bod 4.2 kosovského Zákona č. 04/L-31 o medzinárodnej právnej spolupráci v trestných veciach poskytnúť potrebné dokumenty v lehote do 18 dní od zadržania príslušnej osoby. Ak sa dokumentácia nepredloží v tejto lehote, súd musí dotyčného oslobodiť z predbežnej väzby.

.podľa vás Slovensko nestihlo túto lehotu?
Podľa záznamov, ktoré mám k dispozícii, Slovensko poskytlo príslušné dokumenty súdu v Gjilane až 21 dní po Sadikiho zadržaní. Ešte dnes pripravím žiadosť adresovanú Najvyššiemu súdu Kosovskej republiky, aby posúdil, či sa dotyčný nachádza v predbežnej väzbe v súlade so zákonom.

.prekvapujúca bola aj otázka, ktorú ste položili na pojednávaní – či Baki Sadiki nemá náhodou okrem srbského a slovenského aj kosovské štátne občianstvo. To zatiaľ nie je preukázané?
Zatiaľ nie, môže to potvrdiť iba matrika, respektíve príslušná evidencia obyvateľstva v Prištine. Keďže sa narodil v Srbskej republike, má zároveň aj občianstvo srbské, pokiaľ sa tohto občianstva nevzdal. Od roku 2008 je však Kosovo nezávislý štát.

.môže byť podľa kosovskej legislatívy váš občan vydaný na výkon trestu do inej krajiny?
Môže, v praxi sa to stáva. Dokonca máme prípad, že takýto občan bol vydaný do Švajčiarska a tam potom zomrel vo väzení.

.na pojednávaní z vašej strany zaznelo, že Baki Sadiki nebol oboznámený so svojím spisom. Ako je to vôbec možné?
To neviem, je to tak. Je všeobecným pravidlom, že každá výzva zo strany súdu musí byť zaslaná príslušnej stránke aspoň osem dní vopred. To sa v tomto prípade nestalo. Ako obhajca som ďalej požiadal, aby boli zhotovené fotokópie všetkých dokumentov súvisiacich s prípadom. A súd tak neurobil, pretože len včera som dostal dve kópie súdnych rozhodnutí.

.nakoľko významný je v tomto prípade fakt, že Slovensko neuznalo nezávislé Kosovo?
Nie veľmi. Bez ohľadu na to, či Slovensko uznalo Kosovo, alebo nie, myslím si, že každý demokratický štát musí podporovať medzinárodnú spoluprácu v trestnoprávnej oblasti, pretože mnohé kriminálne aktivity majú cezhraničný charakter. A Slovensko ani Kosovo nemôžu byť útočiskom zločincov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite