Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Za tú našu Úniu
V októbri stúpla nezamestnanosť v Európskej únii na novú rekordnú výšku 11,7 percenta. Pred rokom bola v tomto istom období na úrovni 10,4 percenta. A akoby táto správa ešte nepôsobila dosť pochmúrne, šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi vyhlásil, že kríza eura sa skončí až v druhej polovici budúceho roku, pretože ekonomický rast budú spomaľovať rozpočtové škrty v jednotlivých štátoch eurozóny. Ekonomická aktivita v eurozóne stále slabne. Pre podstatu fungovania Európskej únie je ešte horšie to, že na dátach jasne vidieť, aká je „dvojrýchlostná“. Na jednom konci spektra sú úspešnejšie štáty – Nemecko a Francúzsko, na druhej také štáty ako Taliansko a Španielsko. V Nemecku je nezamestnanosť 5,4 percenta. V Španielsku je nezamestnanosť 26,2 percenta.
Takáto Európska únia je neudržateľná. Nečudo, že prežitie EÚ sa stáva hlavným programom EÚ. V stredu zverejnil José Barroso a jeho Komisia víziu „skutočnej“ hospodárskej a menovej únie, ktorá by podľa neho mala vydržať aj krízu. A ako by mala „skutočná“ hospodárska a menová únia vyzerať? Eurozóna by sa mala podľa nej integrovať rýchlejšie a hlbšie ako zvyšok EÚ. Eurozóna by mala mať koordinovanú politiku daní aj zamestnanosti, rozpočet eurozóny by malo tvoriť ministerstvo financií v rámci Európskej komisie. Ak sa splnia Barrosove vízie, tak do 18 mesiacov by mala mať EÚ bankovú úniu a finančný nástroj na zachovanie „konvergencie a konkurencieschopnosti“. Z neho by povinne čerpali krajiny s rozpočtovým deficitom nad povolený rámec.  Do piatich rokov by mal takto vzniknúť osobitný rozpočet eurozóny, ktorý by financovali vlastné dane vyberané v eurozóne. Harmonizácia zákonov o národných rozpočtoch by mala byť v kompetencii EÚ. Konečným štádiom Barrosovho programu by bol veľký európsky rozpočet, z ktorého by sa dalo pomáhať finančne podvyživeným členským štátom.
Pre tých, ktorým sa čoraz silnejšie zjednocovanie, odovzdávanie kompetencií štátov smerom k Únii nepozdáva, je tu návrh holandského premiéra: „Chceme, aby krajina mohla vystúpiť z eurozóny, ak by chcela... mali by sme v tomto zmysle zmeniť zmluvy. My sme na to pripravení,“ vyhlásil Mark Rutte v interview pre Suddeutsche Zeitung. Takéto hlasy bude zrejme ešte  počuť.
.mg

Voda!

Na planéte Merkúr, presnejšie na jej severnom póle, sa nachádzajú miliardy ton vodného ľadu. K týmto zisteniam dospeli vedci po preskúmaní materiálu, získaného pomocou americkej vesmírnej sondy Messenger. Zároveň odborníci z NASA hovoria o tom, že na niektorých miestach sa nad ľadom nachádza aj vrstva organických zlúčenín, možno metánu alebo etánu. O tom, že by bol na Merkúre život, vedci silne pochybujú.
.mg

Levensonova správa

Správa o stave britských médií, ktorú zverejnil lord Levenson, nominovaný ako šéf komisie pre médiá Davidom Cameronom, kritizuje stav, v ktorom sa britské médiá ocitli, a ktorý sa verejne prejavil počas škandálov s odpočúvaním. Lord Levenson tvrdí, že je potrebná regulácia médií, a v správe navrhuje, aby vláda vytvorila dozorný orgán. Premiér Cameron tým nie je nadšený.
.mg

Dohodol sa

Dominique Strauss-Kahn sa s americkou chyžnou Nafissatou Diallovou dohodol na mimosúdnom vyrovnaní. Škandál, ktorý vypukol, keď chyžná obvinila bývalého šéfa Medzinárodného menového fondu zo sexuálneho obťažovania, sa tak môže uzavrieť. Diallová dostane podľa francúzskych novín Le Monde 6 miliónov dolárov. Časť z týchto peňazí mu údajne požičia manželka.
.mg

Egypt na nohách

Egyptský prezident Mursí vyvolal najväčšiu vlnu protestov od pádu prezidenta Mubaraka. Môže za to snaha privlastniť si dekrétom autoritárske právomoci, podobné Mubarakovi. Moslimské bratstvo podporuje prezidenta a tvrdí, že dôvodom je pretrvávajúca moc sudcov z Mubarakovej éry. Opozícia od radikálnych saláfistov po umiernenejších sekularistov a ulice plné demonštrantov nesúhlasia.
.jd

Zoznamy Židov?
Poslanec maďarského parlamentu za stranu Jobbik Márton Gyöngyösi pobúril Maďarsko aj svet. V parlamentnom vystúpení počas diskusie o napätí medzi pásmom Gazy a Izraelom žiadal, aby vláda vytvorila zoznam maďarských Židov, keďže podľa neho predstavujú bezpečnostné riziko pre štát. Jeho slová odmietla vláda aj opozícia. Časť poslancov prišla na protest do parlamentu s prišitou žltou hviezdou, v Budapešti sa konala demonštrácia.
.jd

Nicolas Sarkozy/
Bývalý francúzsky prezident sa rozhodol zamiešať do zápasu vnútri jeho strany. A zdá sa, že urobil chybu. Sarkozyho iniciatíva nič nevyriešila. Bývalý Sarkozyho premiér François Fillon, ktorý neuspel, vytvoril voči UMP kontrastranu s nazvom R-UMP.

Hugo Chávez/
Čerstvo znovuzvolený prezident Venezuely opäť odletel na Kubu, kde si lieči rakovinu. Chávez absolvoval už tri operácie aj chemoterapiu, pred októbrovými voľbami tvrdil, že sa vyliečil. Zdá sa však, že jeho stav je vážnejší, než oznámil voličom.

Larry DePrimo/
Newyorský policajt sa preslávil aktom ľudskosti. Na pochôdzke uvidel bezdomovca, ktorý bol v chlade bosý. V blízkom obchode mu kúpil topánky – najkvalitnejšie, aké mali. Netušil, že ho pri odovzdávaní topánok odfotografovala turistka z Arizony a foto dala na internet.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite