Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Štrajk!
Slovensko zažilo najväčší protest učiteľov po novembri 1989. Do štrajku sa minulý pondelok zapojilo vyše 73 percent zamestnancov základných škôl a vyše 63 percent stredných škôl. Neštrajkovala väčšina súkromných a cirkevných škôl.
Po troch dňoch odboroví predáci oznámili prerušenie štrajku, pretože podľa nich podpora štrajku v regiónoch výrazne klesla. Pavel Ondek, šéf  školských odborárov, navyše oznámil, že predstavitelia vlády začali so štrajkovým výborom rokovať. Žiadne výsledky však v tom čase neboli známe. To nahnevalo mnohých učiteľov, ktorí boli odhodlaní štrajkovať až dovtedy, kým im vláda nedá požadovaných 10 percent k platu. Ukázalo sa, že na rozdiel od štrajkujúcich lekárov nemajú učitelia pri štrajku schopné vedenie, ktoré by dokázalo vládu účinne tlačiť do rokovania a hľadania riešení. Na strane učiteľov pritom stála aj veľká časť verejnosti. Proti predčasnému ukončeniu štrajku sa ozvalo najprv Gymnázium Ladislava Sáru v Bratislave, ku ktorému sa postupne pridávali aj ostatné bratislavské štátne gymnáziá. „My zamestnanci bratislavských gymnázií sa podobne ako väčšina účastníkov štrajku cítime zneužití vedením OZ pracovníkov školstva a vedy, ktorý nás vtiahol do svojej hry, a potom prerušením neobmedzeného štrajku bez splnenia základných požiadaviek, pre ktoré sme sa zriekli našej mzdy, diskvalifikoval našu podporu a pred očami našich žiakov, rodičov a celej verejnosti znevážil učiteľský stav,“ napísali vo svojej výzve a ohlásili časovo neobmedzený štrajk. Za učiteľov gymnázií sa postavili aj ich študenti a v piatok usporiadali protestný pochod v Bratislave, ktorý viedol od Úradu vlády až k parlamentu. Návrat k štrajku ohlásili aj učitelia v Trenčíne. Štrajk bude mať podobu  štafetového štrajku, aby neštrajkovali všetci naraz. Čoraz viac počuť už namiesto oficiálnych odborových predákov hovoriť alternatívne, radikálnejšie naladené skupiny, ako sú napríklad Nové školské odbory, ktoré prerušenie štrajku kritizovali.
Z Úrady vlády prišlo stanovisko, že vláda nerozumie piatkovému protestu učiteľov a študentov, keďže kabinet na čele s Robertom Ficom stále rokuje o zlepšení podmienok pre učiteľov. Do rokovaní sa zapojili aj predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska, tí však vylúčili možnosť, že by vedeli nájsť peniaze na zvýšenie platov školských zamestnancov.
.eč, SITA

Mikloško neprešiel

Poslanci ani v opakovanej voľbe nezvolili predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa. František Mikloško, ktorého navrhli KDH, SDKÚ a Most, získal 63 hlasov a Michal Dzurjanin, ktorého kandidovala SaS, iba jeden hlas. Smer nepodporil ani jedného z týchto uchádzačov a tvrdí, že hľadá vlastného kandidáta. Nová voľba šéfa ÚPN by sa mala uskutočniť v januári.
.jm

Rošáda v SDKÚ

Poslanci opozičnej SDKÚ vymenili šéfa svojho parlamentného klubu. Doterajšieho predsedu Ľudovíta Kaníka vymenila exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Výmenu v hlasovaní podporili všetci poslanci s výnimkou Kaníka a predsedu strany Pavla Freša. Poslanec Ivan Štefanec, ktorý zmenu navrhol, povedal, že to nebolo hlasovanie proti niekomu, ale za niečo.
.jm

Nechce Trnku

Premiér Robert Fico (Smer) je presvedčený, že po kauze Glance House by mal odísť nielen námestník Generálnej prokuratúry Dobroslav Trnka, ale aj dočasný šéf tejto inštitúcie Ladislav Tichý. „Generálna prokuratúra potrebuje nevyhnutne nového šéfa. Smer je pripravený konať okamžite v závislosti od rozhodnutia prezidenta republiky,“ povedal Fico pre denník SME.
.vag

Pôjde do ústavu?

Hedvige Malinovej stále hrozí, že ju štát umiestni do ústavu, aby vyšetril jej duševný stav. Vyplýva to z uznesenia Krajského súdu v Nitre, ktoré zverejnil denník SME. Súd síce 25. septembra 2012 definitívne zamietol žiadosť prokurátora o vyšetrenie Malinovej duševného stavu, zároveň ju však varuje, že ak nebude spolupracovať so znalcami, môže skončiť v ústave.
.vag

Chýba 276 miliónov

Tohtoročný rozpočet má problémy. Ministrovi financií Petrovi Kažimírovi chýba ešte 276 miliónov eur. Je to odhadovaný výpadok daní a odvodov tento rok. Dôvodom je spomaľovanie ekonomiky v dôsledku slabého dopytu našich obchodných partnerov v eurozóne. Kažimír chce zatiahnuť záchrannú brzdu, tentoraz na strane výdavkov. Opozícia pripomenula, že výpadok približne zodpovedá sume, ktorú Slovensko tento rok poslalo do eurovalu.
.lk  

Ivan Gašparovič/
Prezidentovi sa počas návštevy Bosny a Hercegoviny podarilo vyrobiť diplomatický problém, keď urobil paralelu medzi spoluprácou Republiky Srbskej a Bosny, ktorej je súčasťou a Českej republiky a Slovenska po rozdelení. Jeho výroky musel vysvetľovať veľvyslanec.

Jana Dubovcová/
Podľa ombudsmanky Jany Dubovcovej je hanba, že Slovensko nebránilo svoje deti v medializovanej kauze odoberania detí slovenským rodičom vo Veľkej Británii. Slovenské úrady sa o osudy detí v zahraničí nezaujímali, a to ani vtedy, keď ich kontaktovali britské úrady.

Monika Beňová/
Europoslankyňa za Smer je podľa denníka Pravda horúcim kandidátom tejto strany na post bratislavského župana. Jej meno údajne zaznelo aj na rokovaní predsedníctva Smeru. Beňová však túto informáciu nepotvrdila, podľa nej to dnes nie je téma dňa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite