Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA MAŤ BODKY: Japonka Yayoi Kusama u Luisa Vuittona
Na jar to vyzeralo tak, že pri luxusnej značke Luis Vuitton sa zbláznili. Nie je to celkom mimo, pretože japonská umelkyňa Yayoi Kusama, ktorá vytvorila limitovanú kolekciu pre túto značku, vraj žije dobrovoľne v blázinci a odtiaľ denne dochádza do svojej dielne, kde tvorí svoje ďalšie bodky. Umelkyňa, ktorú kedysi prirovnávali k Rothkovi a Pollockovi, žila dlhé roky po návrate do Japonska v zabudnutí, dnes je opäť oslavovaná a vystavovaná. Čo na jar vyzeralo ako jednorazová záležitosť spojená s jej retrospektívnou výstavou, to sa po lete pri druhej časti kolekcii ukazuje ako dlhodobejšia spolupráca umelkyne s touto luxusnou značkou. Ak sa túžite módne obliekať, nemusíte mať kabelku drahšiu, ako jej umelecké diela, ale bodky rôznej veľkosti vám v šatníku nesmú chýbať.

TREBA MAŤ DETEKTOR: Pozor na otravu kysličníkom uhoľnatým
Stačí poriadna zima, trochu romantiky pri plápolajúcom ohni v kozube či v piecke, čiastočne upchatý komín a žiadne vetranie, alebo porucha odvetrávania plynového kotla v kúpeľni a môže vás to stáť život. Nebezpečenstvo kysličníka uhoľnatého je v tom, že je to plyn bez chuti, farby a zápachu a nedráždi, takže ho ani nemusíte rozpoznať a ak je vo vysokej koncentrácii, rýchlo môžete upadnúť do bezvedomia. Aby sa vám nič také na žiadnej požičanej chate či v cudzom hoteli nestalo, môžete si so sebou nosiť prenosný alarm CO250T od firmy First Alert, ktorý funguje na jednu 9-voltovú batériu. Na internete ho aj s vkusným cestovným vrecúškom kúpite za cca 20 dolárov. Ak nič také so sebou nemáte, aspoň nezabúdajte často vetrať.

TREBA DOFARBIŤ: Farebný sprej na jedlo
Ak sa chystáte vo veľkom štýle a v jednom farebnom ladení vyzdobiť vianočný stromček aj celý dom, tak tento rok to môžete dotiahnuť do dokonalosti. Na stránke The Deli Garage nájdete totiž farebné spreje na jedlo, ktoré sú, ako inak, jedlé. Okrem zlatej a striebornej je ešte na na výber červená a modrá. Food Finish obsahuje potravinársku farbu, nejaké tie éčka a etanol, no podľa výrobcu je absolútne neškodný a bez príchuti, takže s ním môžete nastriekať čokoľvek, koláče, ovocie v miske na stole aj pečeného kapra. Všetko bude mať nádherný hladký lesklý povrch, ako vianočné gule, len zahryznúť! Okrem jedlých sprejov majú v ponuke aj medové a čokoládové lepidlá na potraviny či belgickú roztierateľnú čokoládu aj so špachtľou.

TREBA VIDIEŤ: Premiéra v Bratislavskom bábkovom divadle
Začína sa advent, a to by mal byť čas prípravy na Vianoce. Čo môže byť dôležitejšie, ako tráviť ho so svojimi deťmi na nejakom peknom predstavení, ktoré je určené deťom (od 4 rokov) aj ich rodičom súčasne? V piatok bude mať v Bratislave československú premiéru a cez víkend hneď prvé dve reprízy nová hra Naozaj, s podtitulom O chlapcovi, ktorý kreslil od Vladimíra Oravského a Kurta Petera Larsena (v originále Aaahr!!!) ocenená na viacerých svetových súťažiach. Príbeh, ktorého libreto a hudbu napísal a režíroval dvojčlenný tvorivý tím Ivan Martinka a Andrej Kalinka,  je o malom chlapcovi, ktorý sa cíti  nepochopený. Je o prirodzenej ľudskej túžbe byť milovaný a milovať, o tom, čo sme ochotní obetovať preto, aby nás iní mali radi. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite