Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Prach ešte nestihol prikryť jeho posledné výpady v dvoch pôvabných rúhačských filmoch Guya Ritchieho ani bravúrny britský aktualizačný seriál Marka Gatissa a Stevena Moffata a už je tu Sherlock Holmes znova. Najprv sprostredkovaný – séria detektívok Gylesa Brandretha, snažiaca sa čitateľovi vnútiť síce bizarnú, ale o to fascinujúcejšiu predstavu, že Arthur Conan Doyle písal Sherlocka Holmesa podľa Oscara Wilda – v sérii románov, z ktorých sa v češtine objavili zatiaľ dva – Oscar Wilde a Vraždy za svitu svíčky a Oscar Wilde a Kruh smrti.

A potom priamy, ktorý sa Sherlocka vôbec nesnaží skrývať. Americký seriál Elementary síce má aspoň toľko slušnosti, že na Holmesa neodkazuje priamo v názve, ale keď sa človek začne dívať, okamžite mu je jasné, ktorá bije. Sherlock Holmes v súčasnosti, v New Yorku, kam sa prišiel liečiť z alkoholizmu. Nie je to však jeho jediná psychiatrická diagnóza. Ponúka sa hneď niekoľko ďalších a všetky sú pochopiteľné, jeho Watson sa totiž krstným menom nevolá John, ale Joan.
Áno, Dr. Watson je v Elementary žena! A keď už sypeme soľ do rany, urobme to naraz. Veru, ide tam aj o sex, čo je v súvislosti so Sherlockom veľmi nedôstojná predstava. Lenže, svätý Doyle, ktorý musíš rotovať v hrobe ako kolovrátok, odpusť, ono im to, sviniam, parazitom americkým, funguje. Pilot bol síce iba o diváckej bolesti, ale s každou ďalšou epizódou je to lepšie.
A nakoniec, ako veľké finále, je tu román Grahama Moora Sherlock. Debut, ale náramne vypiplaný, Holmesovský posttext, ktorý oddeľuje zrno od pliev. Holmes je po smrti, spí s rybami na dne Reichenbašských vodopádov, Artur Conan Doyle už ho mal aj tak plné zuby. Teraz pre zmenu začína vyšetrovať on, spolu s priateľom Bramom Stokerom, brutálne vraždy protofeministiek. V druhej rovine sa vyšetruje vražda literárneho vedca, ktorý zasvätil život skúmaniu Doylovho diela. Podľa stôp, ktoré vrah zanechal, vieme, že i on je veľkým Holmesovým fanúšikom. Čím viac sa skutoční holmesológovia vyznajú, tým viac budú chrochtať blahom. Ostatní nebudú vedieť, o čom si vlastne čítajú, ale nevadí, lebo Moorov Sherlock môže byť tým najlepším iniciačným holmesologickým románom vôbec. A seriály idú zrazu bokom, vždy je najlepšie Holmsa si čítať. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite