Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Rozpočtové tango
Američanov čaká bizarný nástup do nového roka, aspoň podľa toho, ako vyzerá ich rozpočet. Takzvaný fiscal cliff (doslova rozpočtový útes) môže ešte väčšmi ohroziť rozkolísanú ekonomiku. Fiscal cliff vznikol ako dôsledok viacerých zmien, ktoré nastávajú na prelome rokov 2012 a 2013. Koncom tohto roka začínajú platiť významné ustanovenia Zákona o rozpočte, ktorý bol schválený ešte v roku 2011. V noci z 31. decembra 2012 na 1. januára 2013 sa zmení niekoľko vecí. Napríklad prestanú platiť dočasné úľavy na daniach z príjmov (takže zamestnanci budú platiť o 2 percentá na daniach viac). Vyprší časť daňových úľav, ktoré dostali firmy. Zároveň sa skončí platnosť daňových úľav, ktoré pochádzajú ešte z rokov 2001 až 2003. A začnú platiť nové dane, súvisiace so zákonom o financovaní zdravotnej starostlivosti, ktorý presadil prezident Barack Obama. Nemilou správou pre štátny rozpočet je, že do platnosti vstúpia rozpočtové škrty, ktoré vyplývajú z dlhového stropu, teda sumy, ktorú nesmie prekročiť dlh federálneho rozpočtu.  Škrty sa dotknú zdravotníctva, vojenského rozpočtu a viacerých ďalších oblastí.
Podľa mnohých ekonómov je fiškálny útes problém, ktorý tvrdo  zasiahne americkú ekonomiku, ovplyvní spotrebiteľské správanie, podnikateľské prostredie a siahne na peňaženky daňovým poplatníkom, ale aj príjemcom štátnych dávok. A to ešte treba počítať s tým, že v prvom štvrťroku 2013 narazí americký federálny rozpočet na svoj dlhový strop – a len potom sa začne skutočný tanec.
Ten tanec sa rozbieha už teraz a sú v ňom dôležití obaja partneri – demokrati aj republikáni. Jedni i druhí majú svoju predstavu o zliezaní „útesu“. Republikáni neradi pripúšťajú zavádzanie nových daní, demokrati bolestne nesú vyhliadku na okresávanie štátnych programov. Tentoraz však republikáni, poučení porážkou Mitta Romneyho, prejavili ochotu zvýšiť niektoré dane, a zdá sa, že sú naklonení kompromisu.
Sám Mitt Romney, ktorý svojej strane pripravil trpké sklamanie, nie je medzi republikánmi veľmi obľúbený. Spolustraníci sa hnevajú, lebo nedal voličom pocit, že bude bojovať za ich záujmy. Aj pod dojmom tohto debakla sa republikáni pri rozpočtovom tangu s demokratmi snažia presvedčiť Američanov, že ich prvoradým záujmom nie sú ideologické naťahovačky, ale pragmatické hľadanie uskutočniteľných – a pre ľudí čo najmenej bolestných – riešení.
.mg

Návrat autokracie?

„Faraón,“  tak znie nelichotivá prezývka, ktorú egyptské ulice udelili prezidentovi Muhammadovi Mursímu. Je to reakcia na prezidentov dekrét, ktorým si minulý týždeň prisúdil široké právomoci, aké opozícia považuje za návrat k autokracii. Piatkové protesty proti Mursímu sa na niektorých miestach zvrhli do násilných konfliktov s jeho prívržencami.
.mg

Nedoriešené

Rozpočet Európskej únie sa stáva chimérou. V piatok popoludní bol ukončený summit o rozpočte, pretože nedošlo k žiadnemu významnejšiemu pokroku medzi dvoma názorovými tábormi, ktorých predstavy sa diametrálne líšia. Nemecko, Veľká Británia a ďalšie ekonomicky silnejšie krajiny požadujú jeho okresanie. Slabšie ekonomiky volajú po finančných injekciách.
.mg

Vydrží prímerie?

Prímerie, ktoré vstúpilo do platnosti minulý týždeň po ôsmich dňoch streľby zo strany Gazy aj Izraela, bolo poznačené násilím. Krátko pred začiatkom prímeria vybuchla v autobuse v Tel Avive nálož a zranila 29 ľudí. Pri hraniciach Gazy bol v piatok po varovných výstreloch zabitý Palestínčan. Z izraelskej aj palestínskej strany zaznievajú obavy, že prímerie nevydrží.
.mg

Aj Cyprus

Cyprus požiadal o finančnú pomoc už v júni. Potreboval kapitál pre svoje banky, ktoré utrpeli ťažké straty, pretože sa angažovali v Grécku. Dňa 23. novembra Cyprus oznámil, že sa dohodol na prijatí medzinárodnej pomoci, ktorú ešte musí ratifikovať európsky parlament. Cyprus dostane za úlohu ozdraviť svoje verejné financie aj banky a zlepšiť konkurencieschopnosť svojej ekonomiky.
.mg

Fiškálny jastrab

Britské noviny Financial Times nazvali slovenského ministra financií Petra Kažimíra „fiškálnym jastrabom“. Umiestnil sa na siedmom mieste ich rebríčka najlepších európskych ministrov financií, ktorému kraľuje Nemec Wolfgang Schäuble. Noviny oceňujú Kažimírove snahy o zníženie slovenského rozpočtového deficitu a charakterizujú ho ako „zemitého, pobožného človeka, ktorý sa mimo práce sústreďuje na svoju mladú rodinu“.
.lk  

Ivo Sanader/

Chorvátsky expremiér bol za korupciu odsúdený na desať rokov odňatia slobody. Súd riešil dva prípady podplácania, raz od rakúskej banky Hypo, druhý raz od maďarského energetického koncernu MOL. Očakáva sa, že Sanader sa proti rozsudku odvolá.  

Artur Mas/
V nedeľu sa v Katalánsku konali predčasné regionálne voľby. Boli súčasťou kampane vládnucej koalície CiU za oddelenie Katalánska od Španielska. Premiér Artur Mas očakáva posilnenie svojej pozície. Občanom sľúbil, že ak ho zvolia, vyhlási referendum o nezávislosti.

John Allen/
Škandál okolo exšéfa CIA Petraeusa pokračuje. Žena, ktorej posielala Petraeusova milenka výhražné e-maily, si mailovala – vraj príliš priateľsky – s generálom Johnom Allenom. Ten má však ďalej dôveru prezidenta Obamu aj post veliteľa jednotiek USA a NATO v Afganistane.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite