Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Podozrivý Trnka
Polícia začala vyšetrovať podozrivý prevod polyfunkčného domu Glance House v Bernolákove, ku ktorému sa môže dostať podnikateľ Marián Kočner. Námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka totiž umožnil prevod domu na ľudí blízkych Kočnerovi napriek tomu, že nakladanie s nehnuteľnosťou zablokovala Špeciálna prokuratúra. Kataster umožnil jej prepis na Kočnerových ľudí na základe listu, ktorý mu poslal Trnka. Jeho adresátom je Kočnerova známa, podnikateľka Jana Šlachtová, Kočner má dobré vzťahy aj s Trnkom. Na prípad upozornil denník SME.
Z Trnkovho listu vyplýva, že Šlachtová, ktorá sa o bytovku sporí s bývalým spoločníkom Robertom Čížom, podala štyri žiadosti o povolenie prevodu. V máji 2012 jej Trnka vyhovel. „Súhlasíme s prevodom zaistených nehnuteľností na poškodeného,” napísal Trnka. Dnes vlastní bytovku v Bernolákove firma Gapeja, ktorá patrí Kočnerovmu bývalému spoločníkovi Štefanovi Ághovi. Trnka pre televíziu TA3 povedal, že postupoval v súlade so zákonom, pričom kauzu berie ako „pohon na líšku“. Žiadny prevod vraj neumožnil. „Každý normálny človek, ktorý vie čítať, si tam prečíta úplne iné vyjadrenia,“ tvrdí Trnka.
Viacerí poslanci minulý týždeň vyzvali dočasného šéfa Generálnej prokuratúry (GP) Ladislava Tichého, aby odvolal Trnku z funkcie námestníka.  „Je to na disciplinárne stíhanie,“ myslí si bývalý minister vnútra Daniel Lipšic (Nova). „Zbavenie funkcie námestníka je samozrejmé, ale je otázne, či je pán Tichý slobodný v rozhodovaní.“ Lipšic navrhne uznesenie, ktorým by Tichého zaviazali, aby o prípade informoval poslancov. Podľa Lucie Žitňanskej z SDKÚ a predsedu KDH Jána Figeľa je za súčasný stav na prokuratúre zodpovedný aj prezident Ivan Gašparovič, ktorý stále nevymenoval Jozefa Čentéša za šéfa GP.
Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) však tvrdí, že je to zodpovednosť pravice: „Mohla mať zvoleného prokurátora na prvýkrát.“ Kaliňák však sľubuje, že v kauze prevodu bytovky v Bernolákove na ľudí blízkych Kočnerovi bude polícia robiť to, čo má. „Polícia začala veľmi rýchlo konať. Má rozviazané ruky a takto bude pristupovať k vyšetrovaniu.“ Bol to pritom Smer, kto navrhoval Trnku v rokoch 2010 – 2011 za šéfa GP. Kočner sa navyše pozná s viacerými politikmi strany vrátane ministra dopravy Jána Počiatka či ministra obrany Martina Glváča.
.vag

Za vyššie platy

V Bratislave protestovali súdni úradníci a zamestnaci súdov. Žiadali vyššie platy a garanciu zachovania pracovných miest. Minister spravodlivosti Tomáš Borec im sľúbil, že peniaze, ktoré rezort ušetrí zmrazením platov sudcov, pôjdu pre ostatných zamestnancov justície. Platy zamestnacov súdov mimo sudcov sa podľa justičných odborárov pohybujú od 350 do 520 eur.
.jm

Smer blokuje

Smer zablokoval mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej chceli SDKÚ, KDH a Most vyjadriť nedôveru ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi. Predseda NRSR Paška opozícii vyčítal, že nedokázala zabezpečiť účasť všetkých svojich poslancov a o justícii chce diskutovať v decembri po schválení rozpočtu. Opoziční politici označili postup Smeru za návrat mečiarizmu.
.jm

Tragédia vo Zvolene

Smrť troch mužov si vyžiadal konflikt medzi bývalým konateľom a súčasnými majiteľmi zvolenskej firmy TC Trade. Muži sa pohádali pre finančné vyrovnanie a bývalý konateľ Ivan H. použil legálne držanú zbraň. Je obvinený z obzvlášť závažného zločinu vraždy. Podobné prípady streľby sa začínajú opakovať častejšie, pripomeňme vraždenie v Hurbanove či v Devínskej Novej Vsi.
.eč

Kríže a svätožiara

Banková rada napokon schválila pôvodný návrh dizajnu pamätnej mince, ktorou si chce pripomenúť výročie príchodu Konštantína a Metoda. Proti návrhu, na ktorom bola svätožiara a kríž, sa ozvali úradníci EÚ a NBS im chcela vyhovieť. Protestovali biskupi, ale aj politici. Banková rada sa vrátila k pôvodnému návrhu, hoci sa obáva, že neprejde schvaľovaním EÚ.
.eč, SITA

Zmiernenie brzdy

Slovensko využíva momentálnu priaznivú situáciu na dlhopisových trhoch, aby si vytvorilo vankúš pre prípad, že sa situácia opäť zhorší. Peniaze, požičané do zásoby, však zvyšujú slovenské dlhy a prekročenie 50-percentného zadlženia ekonomiky aktivuje sankcie voči vláde na základe zákona o dlhovej brzde. Minister financií preto uvažuje o zmiernení dlhovej brzdy, načo potrebuje podporu opozície. Tá už pripustila, že návrh podporí.  
.lk  

Marián Chovanec/
Bol menovaný za diecézneho biskupa v Banskej Bystrici. Úrad prevezme 15. decembra. Chovanec bol generálnym vikárom Nitrianskej diecézy. Biskupským mottom nového diecézneho biskupa je „Omnia impendam pro animabus vestris“ – „Všetko vydám za vaše duše“.

Mikuláš Dzurinda/
Expredseda SDKÚ sa na Ústrednej rade strany pustil do svojich kolegov. Vedenie strany kritizoval za malú razantnosť. Okrem iného povedal, že ho ide šľak trafiť z toho, ako strana nevie premiérovi Ficovi nastaviť zrkadlo a pripomínať istoty, ktoré sľuboval ľuďom.

Ľubomír Vážny/
Bývalý minister dopravy v prvej Ficovej vláde bude vymenovaný za vicepremiéra pre investície. Z tejto pozície má koordinovať veľké verejné projekty a tiež prostriedky z eurofondov. V rokoch 2014 až 2020 má Slovensko získať od Európskej únie asi 14 miliárd eur.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite