Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA SA HRAŤ: Komunistické Monopoly
Najtypickejším rysom socialistického plánovaného hospodárstva boli rady pred obchodmi, prázdne pulty a podpultový tovar, zháňanie všetkého po známosti. Kto si chce zaspomínať na tieto idylické časy, môže si to teraz zahrať v stolovej hre Kolejka čiže Rad, podobnej Monopolom. Vytvoril ju Inštitút národnej pamäti Poľska. V typickej, sivo bezútešnej atmosfére hráči posielajú členov svojej rodiny postaviť sa do radu pred rôzne obchody, snažiac sa čo najlepšie nakúpiť veci z nákupného zoznamu. Police obchodov sú prázdne a iba postupne sa ukáže, aký tovar prišiel. Nezáleží však iba na tom, kto príde skôr, niekedy je dôležitejšie kohosi poznať, alebo schopnosť predbehnúť sa. Odporúčame kúpiť pod stromček tým, čo si nevedia spomenúť, že bol November. Hľadajte na iHRYsku aj v obľúbených kníhkupectvách.

TREBA SA OBLIECŤ: Vesta namiesto kufra
Ak na kratšie niekoľkodňové túry a výlety neradi nosíte kufre či ruksaky, možno sa vám zapáči zimná vesta Stuffa Jacket, ktorá sa dá cez dvanásť vreciek doslova vypchať vašimi vecami, ako je oblečenie, ponožky, nohavice, spodná bielizeň či ďalšie doplnky. Na chrbte má štyri veľké úložné priestory, na prednom diele zvyšných osem menších. Túto vestu môžu oceniť aj pasažieri lietadiel, pretože takto si na sebe zoberú do lietadla oveľa viac vecí, ako sa im zmestí do povolenej príručnej batožiny. Vesta Stuffa pre mužov i ženy, v čiernej a červenej, sa dá zatiaľ len predobjednať, ale každú chvíľu by už mala byť aj v predaji, jej cena je 148 dolárov. Na stránke výrobcu nájdete video, kde do vesty preložia obsah celého príručného kufríka.  

TREBA CÍTIŤ: Aká je vonku teplota?
Svet už sa načisto zbláznil. Ak sme sa doteraz namiesto z okna pozreli do počítača alebo do smartfónu, keď sme chceli vedieť, aké je počasie, čoskoro možno budeme môcť bez toho, aby sme vyšli von, zistiť, ako je vonku teplo. Stačí, ak budeme mať doma Cryoscope, hliníkovú kocku s hranou 12 cm, ktorá sa zohrieva a ochladzuje podľa predpovedí počasia, takže stačí sa jej dotknúť a budeme to aj cítiť. Cryoscop sa zohreje podľa teploty, aká je predpovedaná na dnes vo vašom mieste pobytu, takže sa podľa toho môžete obliecť, alebo si tam môžete nastaviť iné miesto na zemeguli a sledovať, aká je teplota práve tam. Autorom je študent Robb Godshaw a keďže sa mu na Kickstarteri nepodarilo získať dostatočnú podporu, dal svoj projekt zatiaľ bokom a ochádza ním len výstavy.

TREBA SA KOCHAŤ: Porcelán z Herendu v SNM
Len dve hodiny cesty od Bratislavy, v malom maďarskom mestečku Herend, funguje od roku 1826 manufaktúra na výrobu porcelánu, dnes najväčšia na svete. Herend zamestnáva takmer 900 pracovníkov a všetko sa tam od spracovania hmoty až po maľbu uzučkým štetcom robí ručne. Jej výrobky nechýbali na dvoroch najvýznamnejších cisárov, kráľov a významných osobností a ak ste niečo také podedili, dobre si to strážte. Ak nemáte možnosť urobiť si výlet priamo do do Herendu, v sídelnej budove SNM sa práve začala výstava takmer tisíc ukážok tejto krehkej nádhery, od najznámejších historických kúskov po súčasnú tvorbu. Unikátom je nástenná výzdoba, pozostávajúca z 350 kusov tanierov, zdobených rôznymi motívmi, ktorá napriek svojej veľkoleposti predstavuje len 10 percent z bohatstva motívov, zdobiacich porcelán z Herendu. Výstava potrvá do konca januára.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite