Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ben Pascoe: Keby všetko zostalo tak, ako je

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Kanaďan Ben Pascoe dáva súkromné hodiny angličtiny a s manželkou si delí starostlivosť o deti. Kaviareň s antikvariátom Next Apache berie viac ako svoje hoby. Aj keď má dobrého manažéra, považuje za povinnosť majiteľa byť v kaviarni, a nie na Bahamách.

Rozprávam sa
Keby som len učil, to by bolo peklo, keby len som sedel v antikvariáte celý deň, to by ma tiež nebavilo, takto mám stále zmenu, a to je super. Najviac ma teší, že sa celý deň môžem rozprávať s ľuďmi, s mnohými a rôznymi ľuďmi. Na hodinách angličtiny aj v kaviarni. Okolo mňa sú ľudia, ktorí robia úžasné veci, či hrajú v kapele, alebo sú v parlamente. Som pyšný, že ich poznám a chodím s nimi von, pri nich nemám nárok na vlastnú pýchu.

Pozerám sitcomy
Teraz mám čas čítať iba krimi a špiónske knihy, nechcem nič vážne. Ani severské, ja som na amerických policajtov. Rád pozerám americkú televíziu, je skvelé, že si ju môžem nájsť na internete, ale nemám čas na filmy, nemám ani 40 minút na seriál, mám čas tak na 20 minutový sitcom. Aj deti si to so mnou rady pozrú a ja mám dobrý pocit, že sa pri tom učia po anglicky.

Pivo a borovička
Až keď som prišiel na Slovensko, tak som zistil, že pivo môže byť aj veľmi dobré. V Kanade si robíme srandu, že zlé pivo majú v Amerike, ale po slovenskom pive už to kanadské piť nemôžem. A namiesto borovičky neexistuje nič, borovička je borovička. Pijem iba jeden druh borovičky, pivo iba zo skla, z malých pivovarov, nemám rád pivárne, rád si sadnem a nekričím.

Nakupujem
S deťmi chodíme všade pešo, na trh, do zelovocu, do potravín, mám rád malé obchody a reštaurácie, kde sa o mňa starajú, kde poznám ľudí, ktorým platím, rád ich podporím. Keď idem do mäsiarstva na Grösslingovej len po jednu vec, odídem s kilami mäsa. Mäsiar mi povie, čo dobré práve prišlo a čo sa z toho dá uvariť. Kedysi som varil, páčilo sa mi to veľmi, ale teraz urobím akurát tak veľmi dobré párky, praženicu, cestoviny, jednoduché veci pre deti a tiež veľmi dobre varím HIPP-ky.

Viem všetko
Tvárim sa, že všetko viem, ale uvedomujem si, že neviem nič. Momentálne viem veľmi veľa o kočíkoch, o detskom oblečení. Teraz študujem detské hračky. Práve sme objavili obchod Vnímavé hračky, krásne veci tam boli! Sebe nakupujem veci cez internet na Old Navy, to je lacné a sú tam zľavy, ale na deťoch šetriť neviem, aj keď manželka hovorí, že som lakomý. Ja hovorím, že nemám peniaze, lebo som ich všetky minul.

Hnevám sa po anglicky
Keď sa naštvem, mám výhodu, že môžem kričať po anglicky, nikto mi nerozumie, nikto nie je urazený, vyventilujem to a idem ďalej. Manželka je Slovenka, vytvorili sme si spolu vlastný jazyk, taká zmes. My sa vlastne nehádame, lebo keď je žena nahnevaná, ja nerozumiem jej a ona mne. Dcéra nám zatiaľ tlmočníka nerobí, ale na to sa teším: povedz tvojej mame, že som nahnevaný...

Chýba mi minulosť
Bol by som najradšej, keby všetko zostalo tak, ako je. Alebo ako to bolo. Niežeby som sa bál toho, čo príde, ale nepáči sa mi, kam to smeruje. Som rád, že mám telefón na telefonovanie, počítač na pozeranie filmov, ale nechcem byť stále pripojený. Kedysi sme debatovali a hádali sa. Teraz hneď vygooglime odpoveď. Chýbajú mi časy, keď sme nevedeli všetko, nemali sme možnosť riešiť hocijaký problém či otázku hneď. Už som veľmi starý, starší ako vyzerám.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite