Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z Varšavy píše Grzegorz Górny

.grzegorz Górny .časopis .klub

V poľskej spoločnosti sa deje niečo znepokojujúce. Takmer vo všetkých krajinách chodia ľudia do kina na akčné filmy, romantiku alebo komédie. V Poľsku je to inak. V poslednom rebríčku najnavštevovanejších filmov sú tieto tri: Jesteś Bogiem (Si Bohom, príbeh mladého speváka, ktorý spáchal samovraždu), W ciemności (V tme, príbeh z obdobia holokaustu) a Sala samobójców (Miestnosť samovrahov, film o depresii a závislosti). Všetko smutné až stiesňujúce filmy.

Prečo stovky tisícov najmä mladých ľudí chodí do kina za smútkom, a nie za zábavou? Sociológovia tvrdia, že je to dôsledok smolenskej katastrofy, pri ktorej zahynul prezident Lech Kaczynski a elita poľského štátu. Táto téma je pre našu spoločnosť stále otvorenou ranou. Tragédia z 10. apríla 2010 visí nad poľským verejným životom ako tieň. Práve to je dôvod, prečo posledný štátny sviatok dňa nezávislosti, ktorý slávime 11. novembra, nebol demonštráciou národnej jednoty, ale presne naopak, stal są príležitosťou na exponovanie rozdelenia. Iba vo Varšave sa v tento deň odohralo 11 rôznych demonštrácií. Najväčšia z nich bola zorganizovaná opozíciou. Hlavným dôvodom tohto rozdelenia je smolenská katastrofa.
Zástupcovia vlády tvrdia, že náš štát v tých dňoch zdolal ťažkú skúšku. Akurát, že od toho dňa vychádzajú na svetlo nové informácie, ktoré tomu protirečia. Pred dvoma rokmi minister zdravotníctva vyhlásil, že poľskí lekári sa v Moskve zúčastnili identifikácie všetkých obetí, ktoré boli identifikované podľa testov DNA. Až teraz sa ukázalo, že to nie je pravda. Poliaci neboli k identifikácii pripustení a žiadne testy DNA sa nekonali. Znamená to, že Rusi vkladali do truhiel neidentifikované telá. Potvrdilo to už sedem exhumácii, ktoré ukázali, že v hroboch ležia úplne iné telá.
Rodiny obetí sa cítia dotknuté, že premiér Tusk sa protiprávne vzdal nároku na vyšetrovanie v prospech ruskej strany.  Ďalšie znepokojujúce fakty pribúdajú. Moskva dodnes Poľsku nedala ani trosky lietadla, ani čierne skrinky. Na Varšavskej univerzite sa konala vedecká konferencia s vyše sto účastníkmi, ktorí prišli k záveru, že lietadlo roztrhli dve explózie na jeho palube. Chemické laboratórium v USA našlo stopy TNT na bezpečnostnom páse prezidentského sedadla. Nemecký Die Welt uverejnil 11. novembra rozsiahly text, v ktorom sa vážne zaoberal hypotézou, či mohlo v Smolensku dôjsť k atentátu. Nemecký denník pripomenul Putinove slová, že v Rusku existujú špeciálne jednotky na „likvidovanie nepriateľov”.  Preto neprekvapuje fakt, že mnoho Poliakov nechce sláviť štátny sviatok spolu s vládou, ktorá bagatelizuje kauzu Smolensk a tvrdí, že všetko už bolo ozrejmené.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite