Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dovezte Číňanov

.časopis .týždeň vo svete

Pred niekoľkými mesiacmi som prišiel z

Pred niekoľkými mesiacmi som prišiel z Moldavska a okrem iných článkov som napísal jeden, v ktorom som sa trochu rozčúlil. Z toho, že česká vláda chce do tovární navoziť z Ukrajiny a z Moldavska asi pol milióna pracovných síl, aby za tie mzdy, ktoré tam ponúkajú, mal kto robiť.
A napísal som, že je to zločin a hlúposť. Že tento dovoz lacných pracovných síl ešte žiadnu krajinu na svete nespasil, len jej vyrobil problémy. A keď už niečo, že by som namiesto toho v Česku postavil nejakú naozaj dobrú vysokú školu, ktorú by som otvoril cudzincom, pokojne aj tým z Východu. Tým, že by mohla byť zadarmo a že by sa na nej vyučovalo aj po rusky, čo je jazyk, ktorý dodnes väčšina českých profesorov ovláda lepšie než angličtinu.
A tiež som napísal, že také množstvo ľudí nepríde iba pracovať do tovární, ale raz a navždy môže zmeniť Česko na niečo iné, čím je dnes, a že si nemyslím, že by sa dalo z Východu doviezť niečo dobré. A skončil som povzdychom, že až dojdú Ukrajinci, budeme voziť Číňanov.
Čakal som reakciu, napokon, preto človek také články píše. Prišla však z úplne inej strany, než som očakával. Nie od zástancov tých firiem, ktorých skúposť spôsobila, že v továrňach chýbajú ľudia – teda nie od tých, ktorí mi, ako som si myslel, mali vynadať do socialistov. Pobúrená reakcia prišla od ľavičiarov. Jeden taký „potrhlý“ autor Britských listov mi vynadal do fašistov, Jiří Pehe napísal, že sa vo mne sklamal a aj niektorí inak normálni kolegovia ma prestali zdraviť.
Česká vláda na čele s pravicovo sa tváriacou ODS začala medzitým svoj plán uskutočňovať. Ale ešte skôr, ako začala, zistila, že Ukrajinci naozaj došli. Dochádzajú aj Moldavčania .V Česku, na Slovensku, v Poľsku, všade. V MF DNES vyšiel článok, že personálne agentúry začali loviť vo Vietname. Tam je zopár desiatok tisícov ľudí, čo tu boli za Husáka a vedia aj trochu po česky. Ale vraj ani nemusia. „Nerozumejú, ale sú extrémne pracovití,“ znel citát jedného lovca pracovných síl, ktorý mi utkvel v pamäti. Vitajte vo Vietname a čoskoro v Číne, milí čitatelia.

Autor je redaktor Lidových novín
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite