Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti

.časopis

Krok od veľkej vojny
Dvadsaťštyri mŕtvych Palestínčanov, traja mŕtvi Židia: taká bola bilancia zabitých vo vojenskom konflikte medzi pásmom Gazy, ktoré je pod kontrolou Hamasu, a štátom Izrael v čase našej uzávierky.
Hlavná otázka však už stála inak: Môže vypuknúť veľká blízkovýchodná vojna medzi Egyptom a Izraelom? A čo by táto vojna pre nepokojný región znamenala?
Konflikt sa začal ostreľovaním Izraela z pásma Gazy, pri ktorom boli zranení štyria Izraelčania. Útoky sa pripisujú radikálnej skupine napravo od Hamasu. Reakciou bol útok Izraela, pri ktorom zahynuli štyria Palestínčania. Konflikt eskaloval už s podporou Hamasu, na čo Izrael vo štvrtok reagoval cieleným zabitím vojenského šéfa Hamasu Ahmeda al-Džabarího. Izraelská armáda rozoslala v piatok obyvateľom Gazy varovné smsky s výzvou, aby sa nezdržiavali v blízkosti príslušníkov Hamasu. Hamas na cielené útoky voči svojim lídrom reagoval popravou Palestínčana, ktorého vinili zo špionáže pre izraelské tajné služby. Piatok popoludní obidve strany zintenzívnili svoje útoky, Hamas zaútočil na dve najdôležitejšie izraelské mestá, Jeruzalem a Tel Aviv (žiadne obete neboli hlásené, rakety vystrelené na Tel Aviv skončili v mori), a Izrael povolal do služby svoje zálohy.
Napriek tomu, že do piatku išlo o relatívne malý vojenský konflikt, vyhliadky sú podstatne varovnejšie. Na stranu Hamasu sa pridala najľudnatejšia arabská krajina Egypt, pásmo Gazy navštívil egyptský premiér Hišám Kandíl, ktorý Palestínčanom vyjadril solidaritu. V Egypte sa súčasne odohrali tisícové demonštrácie na podporu Hamasu. Solidaritu s obyvateľmi Gazy vyjadril aj turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, podľa ktorého „Turecká republika cíti so svojimi bratmi v Gaze.“ Ďalšia podpora Hamasu prišla z Iraku, ktorý na pôde Ligy arabských štátov navrhol organizované zníženie exportu ropy, aby tak arabský svet pritlačil na Západ.
Najsilnejšia podpora Izraela z Európy prišla z Nemecka, ktorého minister zahraničných vecí Guido Westerwelle povedal, že Izrael má právo na sebaobranu, zatiaľ čo francúzsky prezident Francois Hollande ponúkol zmierovaciu misiu.
Zdá sa, že Izrael je krok od vojny, kde okrem lepšie vyzbrojených militantov z Hamasu môže čeliť aj záujmom Egypta, ktorému vládne Moslimské bratstvo a Turecka, ktoré s Izraelom vypovedalo spojeneckú zmluvu.
.jd

Oslobodení

Dvaja chorvátski generáli, Ante Gotovina a Mladen Markac, pred rokom odsúdení za zločiny proti ľudskosti, ktorých sa podľa obžaloby mali dopustiť v deväťdesiatych rokoch proti Srbom, si vypočuli oslobodzujúci rozsudok odvolacieho súdu vojnového tribunálu v Haagu. Tým sa ruší rozsudok súdu z roku 2011, ktorý ich vyhlásil za vinných. Chorváti sa tešia, Srbi protestujú.
.mg

Návrat

Rozhodnutie britského kráľovského súdu v prípade Ivany Boórovej a jej maloletých synov, ktorých chcela sociálna služba v Anglicku dať zo sporných dôvodov na adopciu, sa očakávalo s napätím. V piatok 16. novembra súd zveril deti do opatery ich starej matky s tým, že si vyžiadal ešte doklady o tom, aká bude o ne starostlivosť. Do Vianoc by chlapci mali byť na Slovensku.
.mg

Nedôvera Borecovi

Opozícia chce vysloviť nedôveru ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi na mimoriadnej schôdzi parlamentu. Ide o symbolické gesto, ktoré má poukázať na zlý stav v justícii. Ten  znepokojuje aj širokú verejnosť. Posledné príklady sú rozhodnutie súdu, aby M. Kováč zaplatil odškodné I. Lexovi či odškodné pre Š. Harabina od Generálnej prokuratúry a trestné stíhanie Zuzany Piussi.
.eč

Nová agentúra

Od decembra začne fungovať nový policajný úrad na vyšetrovanie najzávažnejších zločinov. Národná kriminálna agentúra bude podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara riešiť aj podozrenia z trestnej činnosti politikov. „Majú rozviazané ruky. Bol by som rád, keby sa podarila taká kauza ako David Rath v Českej republike,“ tvrdí Gašpar. Ako vtip to nie je zlé.
.vag

Odchod US Steel

Americký koncern US Steel predáva svoj košický závod. Hlavnou príčinou sú vraj kríza, prepad ziskov v poslednom období a ekologické požiadavky EÚ, ktoré by si vyžadovali vysoké náklady. Železiarne sa minulý rok ocitli v strate takmer 25 miliónov eur. US Steel vstúpil do košických železiarní v roku 2000. Zamestnávajú 11-tisíc ľudí. Medzi potenciálnymi záujemcami o košický závod sa uvádzajú spoločnosti z Nemecka, Ruska a Ukrajiny.  
.lk


Radoslav Procházka/
Stále ešte člen KDH a líder Alfy nevylučuje, že sa bude uchádzať o funkciu prezidenta, ak sa na ňom dohodne širšia koalícia strán. Podporil by ho zrejme Igor Matovič aj Miroslav Beblavý, no KDH by touto kandidatúrou nebolo nadšené.

Angela Merkelová/
Nemecká kancelárka povedala členom Európskeho parlamentu, že z Európskej komisie sa stane vláda, rada členských štátov bude „hornou komorou“ a europarlament získa viac právomocí. Zatiaľ, miernila nádeje nadšencov, stoja však pred Úniou aktuálnejšie problémy.

Barack Obama/
Prezident USA otvoril v piatok rokovania s lídrami Kongresu o rozpočtových problémoch. V januári prídu rozpočtové obmedzenia, ktoré na rok predstavujú približne 100 miliárd dolárov. Ako sanovať federálny rozpočet? O tom majú republikáni a demokrati rôzne predstavy.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite