Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Sever útočí. Môže to znamenať veľa vecí, mne sa najviac páči, že kultúrna globalizácia funguje. A nie, nie je to len spôsob, ako svetovú kultúru unifikovať, amerikanizovať, alebo jej inak ublížiť – ak by amerikanizácia znamenala práve toto – skôr je fascinujúce, že vďaka kultúrnej globalizácii môžeme zistiť, že kultúra a umenie sú všade v rovnakom srabe. Samoúčelná umelecká samohana na jednej strane, vulgárna komercia na strane druhej, a medzi nimi diela, ktoré aj generujú zisk, aj sa ich oplatí čítať viac ako raz. Takže Sever.

Fantastické knižky, vynikajúce filmy a hudbu ani nepripomínajme, niektoré subžánre metalu bez Severu akoby neexistovali. Nejde len o menšinové veci, ani o intelektuálne a umelecké vyčíňania skúmajúce hranice diváckej/čitateľskej/poslucháčskej trpezlivosti, ale o diela/produkty, ktoré sú osobité, je v nich teda čosi, čo je len tam, na Severe, a nie inde, a zároveň sú vnímateľné kdekoľvek vo svete.
Čítali sme Švéda Johna Ajvide Lindqvista, ktorý sa najprv v románe Nech vojde ten pravý pohral s upírskou tematikou takým spôsobom, ako to neurobil nikto iný, potom to isté skúsil so zombie v románe Čo s nemŕtvymi. Čítali sme Švéda Stiega Larssona, ktorý trilógiou Millenium vrátil tradičnú literárnu detektívku/kriminálku/triler na ihrisko najprudšieho mainstreamu. A už tu máme ďalšieho. Volá sa Jo Nesbø, je Nór a sú ho plné kníhkupectvá. Podobne ako v Larssonovom prípade, aj teraz si na svoje prídu predovšetkým sviatoční čitatelia „beletrie o zločine“ a podobne, ako v Larssonovom a Lindqvistovom prípade, aj u Nesbøa ide o čitateľov, u ktorých to, že sú čitatelia, neznamená iba to, že sú gramotní. Naopak. Nesbø je síce žánrový spisovateľ, ale s literárnym presahom.
S Larssonom a Lindqvistom ho spája i to, že sa podľa neho nakrútil film. Zatiaľ jeden, nórsko-dánsko-nemecký, Lovci hláv, podľa rovnomenného románu, ktorý sa práve dostáva do našich kín. Film je úspešný, je už takmer isté, že si ho Američania nakrútia znova. Ako si nakrútili Lindqvista a Larssona.
S tým sa nedá nič robiť, iné je smutné, a to fakt, že ak na Lovcov hláv do kina nepríde dosť Slovákov, môže to byť aj preto, že ten film je už u nás dostupný na DVD. A možno je to dobre, aspoň si svojich divákov určite nájde.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite