Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA CMÚĽAŤ: Bižutéria pre rastúce zúbky
Mamičky malých detí zväčša veľmi rýchlo pochopia, že pre ich bábätko nie je nič lákavejšie a chutnejšie, ako prívesok na maminom krku či náramok, ktorý majú na ruke. V snahe ochrániť dieťa pred otravou či prípadným prehltnutím korálikov radšej rezignujú na zdobenie. Cheawbeads čiže žuvacie koráliky, riešia ich dilemu ako zostať dobrou matkou aj parádivou ženou. Bižutéria je vyrobená zo silikónu, takže je bezpečná a deti do nej môžu svojími prerezávajúcimi sa zúbkami hryzkať, koľko chcú. Nemá žiadne oddeliteľné časti, veľké koráliky sú dobre pospájané, nehrozí roztrhnutie. Výrobca ponúka pestrú a žiarivo farebnú kolekciu náhrdelníkov a náramkov, ktoré sa dajú ľahko udržiavať v čistote, pokojne sa môžu hodiť aj do umývačky riadu. V kolekcii je aj špeciálne hryzadlo, ktoré môžete zladiť so svojimi ozdobami.

TREBA LIETAŤ: Oblečenie ako pre Batmana
Časopis Time vybral medzi 26 najlepších inovácií roku 2012 aj zvláštny oblek na lietanie, či skôr vzdušné potápanie, ktorý má medzi rukami a nohami našité akési lietacie blany a môžete si ho  zadovážiť za 600 až 2 000 dolárov za kus. Ak sa vám zdalo skákanie Felixa Baumgartnera zo stratosféry šialené, potom si radšej ani nevyhľadajte video z prvého svetového turnaja, ktorý sa konal v októbri v Číne. Pozerať sa, ako zo skaly vo výške 1,5 kilometra skočí takmer strmhlav človek, preletí za 30 sekúnd viac ako kilometer, a potom na poslednú chvíľu roztvorí padák, je náročné. Do svetového turnaja sa kvalifikovalo len 20 súťažiacich, víťazom sa stal 33-ročný Julian Boulle z Juhoafrickej republiky, ktorý letom dlhým 23,41 sekundy vytvoril nový svetový rekord.   

TREBA REGENEROVAŤ: Baktéria opravujúca betón
Materiály, ktoré majú schopnosť vlastnej regenerácie, vzbudzujú záujem odborníkov už niekoľko rokov. Platí to aj pre betón. V jeho prípade to dokonca začína vyzerať veľmi nádejne, takže prvý regenerujúci sa betón by sa mohol dostať do komerčného predaja už o dva roky. Ak, pravda, vyjdú výsledky všetkých potrebných testov podľa predpokladov holandských vedcov. Tí do betónu primiešali akurátne množstvo baktérií bacillus subtilis a potravu pre nich v podobe mliečnanu vápenatého. Zázračný betón má rovnaké vlastnosti ako ten obyčajný, rozdiel sa prejaví len vo chvíli, keď sa v betóne objaví trhlinka a začne do neho presakovať voda. Tá zaktivizuje baktérie, ktoré dokážu prespať aj 50 rokov, a tie premenia mliečnan vápenatý na vápenec. V laboratórnych podmienkach sa tak dokázali zaceliť až polmilimetrové praskliny.

TREBA KOŠTOVAŤ: Mladé víno 2012 v otvorených pivniciach
V piatok a v sobotu budú opäť otvorené vinárske pivnice pozdĺž Malokarpatskej vínnej cesty. Žiaľ, len pre tých šťastlivcov, ktorí si dostatočne včas stihli zakúpiť na túto výpravu špeciálny pas. Ak ste to nestihli, nič to, poobzerajte sa vo svojom okolí po miestnom vinárovi s pivnicou, alebo po nejakej príjemnej vinotéke a okoštujte mladé víno z tohtoročnej úrody. Malokarpatskí vinári tvrdia, že dlhotrvajúce sucho a teplo sa na charaktere ročníka určite podpísalo a že bude chutiť minimálne tak dobre, ako minulý ročník, ak nie lepšie. Ak nechcete blúdiť po regióne a potrebujete navigáciu do tej správnej pivnice, môžete si teraz do svojho smartfónu stiahnuť novú bezplatnú aplikáciu Malokarpatská vínna cesta, ktorá vám nájde najbližšieho vinára podľa vašej aktuálnej polohy.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite