Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Niekto chce byť aj živý, aj pekný

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Neprirodzene vyťahané tváre, obrovské prsia, smiešni ľudia, ktorí nevedia dôstojne zostarnúť. Taký je mediálny obraz estetickej medicíny u nás. O realite, o návrate k prirodzenosti a zdraviu, o liberálnom európskom trhu, a čo má s krásou spoločné zbrojársky priemysel, sme sa rozprávali s lekárkou Alexandrou Novotnou.

.hovorí sa, že krása je záležitosť sebavedomia. Nestáva sa, že niekto vkladá do estetického zákroku nádej, že sa mu zmení život a potom je sklamaný? Krajšie vyzerá, ale vnútro zostalo rovnaké?
Ak vylúčime štatisticky veľmi malú skupinu ľudí, ktorí sa nikdy nebudú páčiť sami sebe, ani keby boli najkrajší na svete, čiže patologické osobnosti s dismorfofóbiou, mám presne opačné skúsenosti. Zákroky prinášajú veľký efekt na sebavedomie. Určite je to začarovaný kruh, vyššie sebavedomie prináša lepšie príležitosti, tie zas prinášajú vyššie sebavedomie, vnútorné vyžarovanie je iné. Ale neprídeme na to, či bolo skôr vajce, alebo sliepka. Fakt je ten, že im to mení životy.

.nie je to umelá zmena?
Človek vyzerá tak, ako sa cíti. Sú ľudia v zložitej životnej situácii, pôsobia strhane, kútiky majú padnuté, vráska medzi očami. Majú na to nárok, organizmus si to vypýtal. Ale prečo by sa mal niekto iný tešiť z toho, že vyzeráte zle? Vtedy treba na prechodné obdobie dvihnúť kútiky kyselinou hyalurónovou, vyplniť vačky pod očami a keď prejdú problémy, príde krása z iného zdroja, už nebude potrebné chodiť pre ňu na kliniku krásy.

.čiže od formy k obsahu?
V karentovanom medicínskom žurnále bola štúdia, že pacientom s ťažkými depresiami, rezistentným na antidepresíva, sa po aplikácii botulotoxínu do tváre zlepšil výrazne ich psychický stav. Usmiaty výzor jednoducho nekorešpondoval s utrápenou dušou. V zrkadle videli spokojného človeka, a tak sa tak začali aj cítiť.

.ste dermatologička, vidíte na ľuďoch cudziu robotu tak ako plastickí chirurgovia?
Ak je to vidno, tak je to urobené zle. Dobre urobený zákrok nevidno. Dnes sa už nestáva, ako pred dvadsiatimi rokmi, že niekto vyrobí botulotoxínom frozen face, že človek nepohne mimikou, cieľ je iba harmonizovať tvár. Odstrániť sa má iba mimický zlozvyk, ten nikomu nesvedčí. Vo výsledku by mal človek vyzerať lepšie, nie ako Jack Nicholson s obočím vytiahnutým až po korienky vlasov. V odbornej literatúre sa to opisuje ako Mephisto efekt.

.on to mal tak už od mlada.
Však to sa pichá už dobrých 30 rokov. Má šťastie, že i napriek tomu je šarmantný.

.v Amerike sú populárne botoxové párty? Sú aj u nás?
No, dozvieme sa o tom až vtedy, keď nastane veľký problém. Z internetu si môže hocikto zohnať čínsky botulotoxín a dať dokopy partiu ľudí. Musí to byť väčšia partia, lebo ampulku musí spotrebovať do 24 hodín, potom je to veľmi nebezpečné. Štandardne má ampulka 500 jednotiek, to je dávka na vrásky pre 6 až 7 ľudí. Výhoda veľkých pracovísk je, že sa otvára niekoľko ampuliek denne.

.čo všetko musí mať klinika, aby som mala istotu, že neskladuje v chladničke starý botulotoxín?
Súkromné kliniky musia mať povolenie od VÚC, každý lekár licenciu od Lekárskej komory, atestáciu v danom odbore. Je veľmi zložité získať všetky povolenia a certifikáty, ale ako všade na svete, existuje pokútny biznis aj v tomto a mnohé pracoviská nespadajú pod hygienické kontroly ani pod zdravotnícky dozor. Estetických kliník je veľa, ale takých, kde sa aj vykonávajú zákroky, ktoré inzerujú, veľa nie je, na Slovensku je takých reálne päť. Obraz sa dá urobiť aj z toho, kde distribútori predávajú materiál a v akom množstve.

.môže mi estetické zákroky uhradiť zdravotná poisťovňa?
Podľa Zákona o zdravotnej starostlivosti by poisťovňa po súhlase mala uhradiť v minimálnej sume obvyklé zákroky, ktoré sú vykonávané aj na privátnych pracoviskách. Napríklad odstraňovanie znamienok, zväčšovanie či zmenšovanie prsníkov, pokiaľ sú lekársky indikované, operácie viečok. Je toho mnoho, ale v praxi sa to nevyužíva. Poisťovne nie sú flexibilné, neukázali súťaživosť ani v tomto. Je to ten istý problém ako so zubármi.

.ľudia vnímajú estetickú medicínu skôr ako ženskú záležitosť. Chodia k vám aj muži?
Muži sú stále v menšine. Najviac využívajú transplantáciu vlasov, dnes sa to už robí veľmi pekne, nie je to neprirodzená metlička s pravidelnými jazvami na hlave ako kedysi. Muži často chodia na liposukciu brucha, tiež na zmrazovanie tuku, lebo to je nebolestivé. Sú veľmi dôslední v prevencii znamienok, vedia, že včasným odstránením znamienka sa môže znížiť potenciálne riziko ochorenia. Veľkú skupinu klientely tvoria ľudia, ktorým po masívnom cvičení veľmi zdrsnejú črty. Vrcholoví športovci vyzerajú podstatne staršie ako tí, čo len sedia a čítajú.

.muži si vraj často dávajú silikónové implantáty - do lýtok. Oni chcú mať pekné lýtka?
Aj mňa prekvapilo, že muži sa dosť často trápia pre tenké nohy, ale viem to pochopiť.

.sú lepší pacienti muži alebo ženy?
Muži sú zábavnejší. Niekedy chodia v skupinách. Príde jeden a potom dovedie ďalších troch. Žena, keď jej povie kamoška, že vyzerá výborne, neprizná sa k zákroku, nechá si tajomstvo pre seba. Muž povie, objavil som super vec, to musíš skúsiť aj ty.

.a aké zákroky sú unisex?
Padnuté viečka, botulotoxín, kyselina hyalurónová do nosoperových rýh, odstránenie potenia botulotoxínom. Nielen v podpazuší, ale aj na dlaniach, čo je na rozdiel od podpazušia dosť bolestivé. Ale keď je niekto manažér alebo politik a súčasťou jeho práce je časté stretávanie sa s ľuďmi, spotené ruky sú pre neho problém.

.čo vlastne robí kyselina hyalurónová?
Dodáva objem. Je to mukopolysacharid, ktorý nasáva vodu ako špongia. Túto gélovitú substanciu pomocou injekčných techník aplikujete do miest, kde je tkaniva menej. Najprv sa používala na vrásky, teraz už aj na kruhy pod očami, dvihnutie obočia, lifting tváre. Navyše sa začínajú zisťovať ďaľšie účinky, a to veľmi pozitívne. Dodávateľ garantuje, že kyselina hyalurónová vydrží v koži 6 až 9 mesiacov. Ale nám prichádzajú pacienti po troch rokoch a stále vyzerajú lepšie ako pred zákrokom. Nezávisle na to bol publikovaný výskum, že kyselina hyalurónová stimuluje tvorbu kolagénu, takže naštartuje vlastné procesy a vzniká trvalý efekt.

.dá sa touto technikou nahradiť aj operatívna plastika pŕs?
Dá sa to, ale je to skôr pre malé prsníky, na spevnenie, nedajú sa s tým urobiť veľké prsia ani spevniť veľké padnuté prsia.

.existuje medzi chirurgami a neinvazívnymi dermartológmi konkurenčný boj? Nehádate sa medzi sebou, či rezať, alebo len modelovať kyselinou hyalurónovou?
Zarezať do zdravého človeka je ťažká práca, lebo tam sa očakáva len veľmi dobrý výsledok, nikdy nie horší. Na rozdiel od chirurgov sme boli my dermatológovia ešte donedávna iba diagnostici, naše možnosti boli menšie. Ale pred 10 či 15 rokmi sa začali rozvíjať techniky, ktoré zručným a esteticky cítiacim dermatológom dali do ruky ihly a kanyly a otvorili neuveriteľné možnosti. Dnes je medzi plastickou chirurgiou a dermatológiou čoraz viac prienikov, chirurgovia si osvojujú neinvazívne techniky aj tam, kde predtým rezali. Múdry človek sa vždy vyhne potenciálnemu nebezpečenstvu. Medzi nami je symbióza, len hlupák bude bojovať, lepšie je učiť sa jeden od druhého.

.boli ste už Ženou roka, štátnou tajomníčkou ministerstva zdravotníctva, ste majiteľkou kliniky s ocenením Slovak Gold, prezidentkou Slovenskej laserovej spoločnosti? Je ešte nejaké méta, ktorú chcete dosiahnuť?
Páči sa mi život v Amerike, ale nedokázala by som tam žiť bez mojej práce. Preto by som tam chcela založiť franchizovú pobočku. To je však dlhodobejší sen.

.nebojíte sa preplneného trhu?
V metódach estetickej medicíny je Európa pred Amerikou, európski lekári sú tam vážení a Američania sa chodia učiť nové techniky od nás. Čiastočne je to tým, že majú prísny úrad pre kontrolu liečiv, nové techniky tam prichádzajú na trh o niekoľko rokov neskôr. Európa je v tomto liberálna až príliš, bezuzdne púšťa na trh všetko nové. Technika mezoterapie, pre nás úplne banálna záležitosť, ktorá sa robí pomaly v kozmetických salónoch, tam nie je schválená ani pre použitie lekárom.

.myslela som si, že to je skôr naopak.
Možno v Amerike prišiel boom skôr, otvorenejšie sa tam o tom hovorí a píše. Európania sú konzervatívnejší, to vidno aj na výsledkoch. V Európe preferujeme prirodzený vzhľad, menej operácií, viac neinvazívnych techník. Nechceme z ľudí robiť omladnuté monštrá, chceme, aby ľudia vo svojom veku vyzerali dobre a pekne. Časy umelých vyťahaných tvári sú preč a pochopili to už aj Američania.

.čo je vo vašom obore najhorúcejšia novinka?
Rádiofrekvencia. Pred 15 rokmi zažíval boom laser, teraz ho začína nahrádzať rádiofrekvencia. Javí sa ako účinnejšia a bezpečnejšia. Už dnes ju používame na spevnenie štruktúr kože, na odstraňovanie varixov, odstraňovanie tuku. Podobne ako laser, ktorý tiež začal jednou indikáciou a postupne sa rozšíril, aj tu môže byť vývoj podobný.

.trvalo to dlho, od chvíle, čo niekomu zišlo na um použiť rádiové vlny na vrásky, do momentu, že z toho bol prístroj vo vašej ordinácii?
Vývojový cyklus je veľmi krátky a často spojený s vojenskými technológiami. Lídrom na trhu sa stáva napríklad Izrael. Vojenské laserové techniky sú ľahko aplikovateľné do estetickej medicíny, takže veľa firiem, ktoré pôsobia v oblasti zbrojárskeho priemyslu, majú aj divíziu pre estetickú medicínu. Napríklad digitálne vyšetrovanie znamienok je postavené na softvéri, ktorý sa používa na digitálne mapovanie terénu.

.v estetickej medicíne v porovnaní s inými medicínskymi odvetviami pribúdajú novinky neuveriteľne rýchlo. Čím to je?
Keď som otvorila kliniku, chcela som každého pol roka priniesť nejakú novinku. Ale firmy nestíhajú prinášať novinky tak rýchlo, ako ich my dokážeme aplikovať do praxe. Tento rok na trh neprišlo nič prevratne nové, je to skôr obdobie zdokonaľovania techník, materiálov, prístrojov. Obrovský dopyt však spôsobuje, že vývoj ide oveľa rýchlejšie ako v ostatných medicínskych odboroch. Niekomu sa to môže zdať nespravodlivé, ale my to neovplyvníme. Na druhej strane, cez nás prichádzajú na trh noví špecialisti na anti-aging a to už nie je o kráse, ale skôr o zdraví. Tí istí ľudia, ktorí chcú byť pekní, sú ochotní investovať aj do svojho zdravia, do prevencie, zdravého životného štýlu. Estetická medicína sa venuje v podstate zdraviu.

.keď sme pri zdraví, aký je vzťah onkológov k umelým implantátom po odstránení prsníka?
Záleží od štádia ochorenia, rozhodujúci je vždy onkológ. Stretávame sa aj s tým, že onkológ podceňuje psychologický faktor u onkologických pacientok. Niektoré k nám prichádzajú s inými vecami, povedzme pre vrásky, aj vtedy je potrebné vyjadrenie ich onkológa. Väčšina súhlas dáva, ale existuje skupina lekárov, ktorí dokážu povedať, že načo teraz riešite takéto problémy, veď nejde o život. No, niekto chce byť aj živý, aj pekný.

.nedávno svetom prehrmela kauza okolo nebezpečných silikónových implantátov. Nerobí vám to zlú reklamu?
To je opačná strana európskeho veľmi liberálneho trhu. Ak v ktorejkoľvek krajine EÚ niekto získa registráciu, automaticky sa registruje aj u nás. Prídu nám to ponúkať, rozprávajú rozprávky, ako ich majiteľ kúpil všetkých zamestnancov od tej najlepšej firmy, ale teraz je to lacnejšie a podobne. Preto používam len materiály schválené aj americkým úradom FDA. Nie je to potrebné, pokojne môžem používať ktorýkoľvek z 80 produktov kyseliny hyalurónovej registrovaných v Európe. V Amerike sú registrované len dva. Majú väčšie množstvo klinických štúdií, cena je vyššia, ale ako lekárka sa cítim bezpečnejšie.

.začína sa aj v tomto segmente presadzovať ázijský trh?
Začína. Robia dokonalé fejky. Kúpia si 100-tisícový laser, rozoberú do posledného šraubu a urobia ho. Raz sme taký dostali na testovanie. Vyzeral ako originál, svetlo blikalo, ale popálilo kožu a efekt bol oveľa menší. O rok, o dva či o tri však budeme nakupovať z Číny všetci. Bola by som skeptická v tom, že to bude vedieť niekto z úradníkov kontrolovať. Lekár musí byť veľmi opatrný, sledovať výstavy na zahraničných kongresoch, dobré je oprášiť aj znalosti z biofyziky.

.aké sú tie vaše? Boli ste vo fyzike dobrá žiačka?
Neviem, mala som samé jednotky, ale nebol to môj preferovaný predmet. Keď som študovala medicínu, nevedela som si predstaviť, na čo by mi biofyzika mohla byť. A teraz ma to ako dobehlo, že? Teória je pre mňa povinná jazda.

.ako ste sa vlastne dostali k estetickej medicíne?
Robila som vrcholový šport, atletiku a nebola som veľmi vyhranená, čo sa týka mojej budúcej profesie. Išla som ju študovať, lebo to v našej rodine bolo zvykové právo a vlastne som si ani nevedela predstaviť, že by som robila čokoľvek iné. Otec mi hovoril, že pre ženu je krásne povolanie robiť dermatológiu, ale mňa lákala urgentná medicína. Školu som skončila s červeným diplomom a prišla prvá dezilúzia. Nezamestnala som sa. Zohnala som len jediné miesto – na kožnom. Očakávala som len to najhoršie, ale zamilovala som sa do toho. Získala som štipendium na Viedenskej kožnej klinike a tam som sa v rámci povinného kolečka dostala aj k laserom. Po návrate z Viedne som bola jedna z mála na Slovensku, kto s tým vedel pracovať, tak ma okamžite začali oslovovať.

.vy ste si radšej založili vlastnú kliniku?
Nahovárali ma dlho, ale ja som bola presvedčená, že nemám podnikateľského ducha, ktorý na to treba. Až keď som uvidela v dezolátnom stave priestor v Evanjelickej nemocnici na Partizánskej, ktorý bol vtedy voľný na prenájom, dokázala som si vizualizovať svoje budúce pracovisko. Tuto budú lasery, tuto operačka. Moja ambícia bola, aby som bola na konci každého mesiaca na nule. Ukázalo sa, že nejaké manažérske schopností mám, ale v prvom rade sa cítim doktorka.

.prichádza k vám človek s tým, aby ste mu povedali, čo by potreboval opraviť, vylepšiť?
Vždy sa zdráham. Je nezdvorilé hovoriť niekomu, že vyzerá zle, že toto a toto na ňom treba zmeniť, aj keď niektorí na tom trvajú. V zásade sa pýtam, čo mu na sebe vadí a na to mu navrhnem rôzne riešenia. Väčšina ľudí, keď príde do ambulancie, už však do detailov presne vie, čo chce, je éra internetu, majú všetko dopredu naštudované. Ľudia sa tým zaoberajú, krása je fenomén.

.preto ukazujete zákroky naživo na internete?
Žijeme dobu fotošopu, veľká väčšina fotiek v časopisoch je fejk. Fotky pred a po zákroku strácajú význam. My sme v internetovej televízii ukázali zákroky naživo, hoci ma veľa ľudí pred tým vystríhalo a v strižni nebolo všetkým dobre. Koho to má odradiť od zákroku, nech ho to odradí, ten, kto je rozhodnutý, nech vie presne, čo ho čaká.

.dávajú aj u nás otcovia dcéram k 18. narodeninám nové prsia a nos?
U nás je to tak, že osemnástky sú samy dychtivé a chtivé, aby sa zkrášlili.

.vyhovoríte niekedy pacientovi zákrok, ktorý chce urobiť? Pošlete ho preč?
Samozrejme.

.nie je to zákazník?
Peniaze nie sú všetko. Je lepšie poslať človeka preč, ak nie som presvedčená, že to bude dobré alebo pekné. Toto je estetická medicína a výsledok má byť estetický.

.nemôže sa niekto stať závislým od zákrokov?
Sme tím odborníkov – lekárov, korí komplexne posudzujú stav klienta už pri vstupnom rozhovore a práve v takýchto situáciách neodporúčame zákrok a odporúčame odborníka v tejto oblasti. Stáva sa, že keď niekomu odstránite hlbokú vrásku medzi očami, tak potom si všimne, že má padnuté kútiky. To si predtým nevšimol, lebo ho trápila tá vráska. Tak si urobí kútiky, prečo nie? Potom si všimne pigmentové fľaky... je to túžba po väčšej dokonalosti, ale v tom nie je nič zlé.

.kam speje estetická medicína?
Viacej sa budeme venovať vnútru ako vonkajšiu. Do popredia pôjde úprava vnútorného organizmu, nielen fasáda. Dnes dokážeme strašne veľa technicky urobiť na koži, na tvári, na tele, a teraz sme sa dostali na hranicu. Neposúvame sa už, len zdokonaľujeme techniku. Chceme viac. Zdravé telo. Nastupuje prevencia, genetické vyšetrovanie, odporúčania, čo máte a nemáte jesť, akých ochorení sa vyvarovať, či používať hormonálnu substitučnú terapiu, a podobne. Keď má niekto vysoký cholesterol, vysoký tlak a smrť na jazyku, naozaj nevyzerá pekne. My s tým nič neurobíme, musí byť zdravý, aby bol pekný. Toto je trend, antiagingová medicína.

.no ale to je prevencia, to môže robiť každý aj bez drahej kliniky krásy.
Môže, ale nechce. Niekedy je krása lepšia motivácia ako zdravie. Cez takúto odľahčenú tému dokážte vysvetliť, povedzme fajčiarovi, že jeho koža to neznesie. Možno to zaberie viac, ako strašenie rakovinou.

.a čo kmeňové bunky?
To je otázka ďalšieho výskumu, ale teraz sa to nehýbe veľmi ďalej, je veľa placentárnych produktov, veľa vecí je v štádiu, že uvidíme, čo z toho bude. Dokážeme odobrať bunky kože a laboratórne ich namnožiť, dokážeme ich aplikovať do tváre, kdekoľvek na telo. Urobiť to vieme, ale či je ten efekt adekvátny nákladom, to neviem. Všetci hovoria, že budúcnosť je v kmeňových bunkách, ale súčasnosť to nie je. Teraz sú to syntetické materiály, ktoré sa najviac podobajú ľudským bunkám, napríklad kyselina hyalurónová.

.baví vás táto práca?
Moja práca je moje hobby, moja záchrana. Tak ako niekto chodí meditovať, na jogu, mne rovnaké uspokojenie, potešenie prináša robenie zákroku. To je chvíľa, keď vo mne nastane vnútorné ticho. Keby delostrelecké granáty vybuchovali okolo, je mi to srdečne jedno. Môžem byť v úplne zlej nálade, rozhnevaná, smutná, len čo príde zákrok, skoncentrujem sa a cítim obrovský príliv energie. Navyše je to práca, kde počujete veľakrát denne ďakujem, čo málokto môže o svojej práci povedať.

Alexandra Novotná/
Zakladateľka a riaditeľka Súkromnej kliniky plastickej chirurgie, estetickej dermatológie a laserovej medicíny Esthetic, absolvovala štúdium medicíny na LF UK v Bratislave. Od roku 2000 sa venuje korekčnej dermatológii a laserovej medicíne. V rokoch 2003 – 2006 bola v reformnom tíme ministra zdravotníctva SR. Je prezidentka v Laseroterapeutickej spoločnosti v rámci Slovenskej lekárskej spoločnosti, členka World society of anti-aging medicine a International hormone society.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite