Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Mierne zmeny v medziach zákona
V Pekingu sa začal zjazd Komunistickej strany Číny, na ktorom má prebehnúť rozsiahla generačná výmena lídrov. Komunistická strana totiž určuje vekový limit, po dosiahnutí ktorého už nemôžu byť jej členovia v najvyšších straníckych orgánoch. Sedem z deviatich súčasných funkcionárov čínskeho politbyra má podľa tejto zásady odstúpiť. Mená nových lídrov budú oficiálne oznámené po skončení zjazdu. Predchádzajúce zjazdy trvali v priemere sedem dní. Väčšina rokovaní zjazdu sa odohrá za zatvorenými dverami.
Prezident Chu Ťin-tchao zanecháva za sebou krajinu, pre ktorú sa stal typickým ekonomický rozmach. Ten nie je len zásluhou tejto odchádzajúcej garnitúry, jeho počiatky sa datujú do konca sedemdesiatych rokov, keď sa vtedajší komunistickí lídri rozhodli prijať vybrané prvky z fungovania trhovej ekonomiky na Západe. Desaťročie pod vládou Chu Ťin-tchaa a jeho straníckych spolupútnikov aj tak ukázalo pozoruhodné napredovanie Od roku 2002 sa príjmy domácností v mestách zdvojnásobili. Na vidieku bol rast pomalší a dnes príjmy vidieckych domácností predstavujú ani nie tretinu z príjmov tých mestských. Ešte deväťdesiate roky priniesli krajine masovú privatizáciu a krajina sa otvorila investíciám zo zahraničia. Nízka cena práce prilákala výrobu. V roku 2011 sa podľa údajov Svetovej banky stala Čína druhou najvýkonnejšou ekonomikou na svete.
V politickej oblasti takéto úspechy nenastali. Naproti predpokladom, že hospodárska prosperita prinesie politické uvoľnenie, Čína zostáva pri vláde jednej strany, čo zdôraznil vo svojom otváracom prejave aj odchádzajúci prezident Chu Ťin-tchao. Zároveň však varoval pred čoraz rozsiahlejšou korupciou, ktorá môže vládu komunistickej strany ohroziť.
Na jeho miesto pravdepodobne zasadne terajší vicepremiér Si Ťin-pching, ktorý má skúsenosti so životom na Západe (krátky pobyt v USA) a jeho dcéra študuje na Harvarde. Z detstva si pamätá krutosť kultúrnej revolúcie za Mao Ce-tunga, počas ktorej bola jeho rodina perzekvovaná. To, že by však tieto faktory sformovali jeho politiku tak, aby čínski komunisti pripustia väčšiu otvorenosť spoločnosti, je skôr zbožné prianie než realita.
Si Ťin-pching sa stane lídrom strany, neskôr ho parlament vymenuje za prezidenta. Povedie krajinu, ktorá môže byť právom hrdá na svoju ekonomickú silu, ale postavenie jej občanov voči štátnemu aparátu je stále poľutovaniahodné.
.mg

Pokrok?

Sýrska opozícia oznamuje pokrok pri rokovaniach v Dohe, kde má vzniknúť výkonný orgán, ktorý by zastrešil rozličné frakcie antiassadovského tábora. Problémom Sýrie je stále nedostatok zhody medzi opozíciou, kde sa potom presadzujú militantné džihádistické živly. Jednotná rada by tiež mala fungovať ako zástupkyňa povstaleckej Sýrie pri kontakte so zahraničím.
.mg

Protesty

Argentínska metropola Buenos Aires prežila búrlivý deň. Niekoľko hodín boli jej ulice upchaté ľuďmi, ktorí sa po desaťtisícoch zišli, aby protestovali proti vláde prezidentky Cristiny Fernandezovej. Protivládna demonštrácia, najväčšia za posledné roky, sa nezvrhla do násilností. Jej účastníci poukazovali na problémy ako korupcia, inflácia a organizovaný zločin.
.mg

Paľba

Pentagón informoval, že vo štvrtok minulý týždeň sa stíhačka SU-25, patriaca iránskym ozbrojeným silám, pokúsila zostreliť americké bezpilotné špionážne lietadlo MQ-1. Stalo sa to počas preletu lietadla nad medzinárodnými vodami v Perzskom zálive. Lietadlo nebolo zasiahnuté a vrátilo sa na základňu. Irán na tieto vyhlásenia hneď nereagoval. USA oznámili, že s prieskumnými letmi neskončia.
.mg

Potrestaní

Siedmi členovia jednotky Navy Seals, ktorí sa zúčastnili na misii s cieľom zneškodniť Usámu bin Ládina, dostali disciplinárny trest za to, že odhalili utajené skutočnosti. Vojaci poskytli informácie výrobcovi videohry Medal of Honor: Warfighter. Nepožiadali o dovolenie nadriadených, aby sa na projekte mohli zúčastniť, a ukázali dizajnérom hry súčasti tajného výstroja svojej jednotky.
.mg

Opäť záchrana Dexie

Belgicko a Francúzsko sa dohodli v poradí už na tretej pomoci pre chorľavú banku Dexia. Záchranná suma sa má vyšplhať na 5,5 miliardy eur. V treťom kvartáli oznámila banka stratu vo výške 1,23 miliardy eur. Politici pomohli Dexii, ktorú ťažko zasiahla svetová finančná i európska dlhová kríza už v rokoch 2008 a 2011. Vlády Francúzska a Belgicka za pomoc získajú preferenčné akcie s hlasovacím právom.
.lk  

Justin Welby/
Novým canterburským arcibiskupom sa stal biskup z Durhamu. Päťdesiatšesťročný Welby, bývalý manažér z ropného priemyslu, sa stal kňazom, pretože ho trápilo neetické správanie mnohých kolegov z brandže. Na zjednocovanie rozhádaných anglikánov bude manažérske schopnosti potrebovať.

Antonis Samaras/
Grécko sa napriek ťahaniciam v parlamente a násiliu v uliciach po presviedčaní premiéra Samarasa dohodlo. Poslanci odhlasovali úsporné opatrenia v hodnote 13,5 miliardy eur. Balíček škrtov a reforiem pracovného trhu je podmienkou prijatia ďalšej finančnej pomoci.

Mireille Ballestrazzi/
Na čele Interpolu prvý raz v dejinách zastala žena. Päťdesiatosemročná francúzska policajná komisárka je známa úspešnými akciami proti organizovanému zločinu v Bordeaux a na Korzike. Už dvakrát bola viceprezidentkou výkonného výboru Interpolu pre Európu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite