Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Z Varšavy píše Grzegorz Górny

.grzegorz Górny .časopis .klub

V Poľsku sa stále veľa hovorí o afére Amber Gold. To je inštitúcia, ktorá sa sama predstavovala ako nebankový subjekt a od ľudí vymámila desiatky miliónov eur. Keď táto finančná pyramída padla, ukázalo sa, že dlhý čas fungovala mimo systému akejkoľvek kontroly štátu. Správa nezávislých expertov ukázala, že v tomto prípade zlyhalo niekoľko desiatok štátnych inštitúcií. V priebehu niekoľkých rokov sa nedokázali zorientovať a všimnúť si firmu, ktorú viedli trestne stíhaní ľudia. Vďaka tomu táto firma okradla tisíce klientov. To otvára otázku: bola táto aféra možná pre celkový neporiadok v štáte, alebo je jej dôvodom tolerancia zo strany úradníkov?

Druhá možnosť są berie vážne preto, že firma Amber Gold zamestnávala syna premiéra Donalda Tuska a mala dobré kontakty s politikmi vládnej Občianskej platformy. Dozor v celej kauze získala prokuratúra v Gdansku, čo je mesto, odkial pochádza premiér a kde je aj sídlo Amber Gold. Jeden novinár, ktorý sa chcel presvedčiť o nezávislosti vyšetrovania v Gdansku, sa odhodlal na provokáciu. Zatelefonoval okresnému sudcovi Ryszardovi Milewskému, zodpovednému v kauze Amber Gold, a predstavil sa ako asistent premiéra Tuska. Rozhovor si nahral a zverejnil ho na internete. Dialóg dokázal, že nezávislosť súdnictva je v Poľsku fikciou. Sudca sa správal tak, aby bolo jasné, že je celkovo k dispozícii premiérovmu spolupracovníkovi. Uistil ho, že sa postará o vhodný výber sudcov a priebeh procesu tak, aby nepoškodil vládu.
Keď bola nahrávka zverejnená, v médiách sa začali ozývať rôzni Tuskovi obrancovia. Neútočili na sudcu, ale na novinára, ktorý sa dopustil „špinavej provokácie”. Hovorca vlády vyhlásil, že premiér Tusk nepozná sudcu Milewského a neudržuje s ním žiadne vzťahy. Krátko na to elektronické médiá ukázali televíznu nahrávku spred dvoch rokov, na ktorej vidieť Donalda Tuska a Ryszarda Milewského, ako sedia vedľa seba na tribúne a povzbudzujú Lech Gdansk. Vyzerali tak, že sa dobre poznajú. Znovu sa ozvali mnohí obranci premiéra, ktorí napriek viditeľným faktom tvrdili, že páni sa nepoznajú a štát v kauze Amber Gold zvládol skúšku. Dôvod na takýto nenormálny postoj mnohých novinárov a celebrít je jasný: Jaroslaw Kaczynski. A strach z návratu jeho strany k moci. Aby k tomu nedošlo, sú ochotní akceptovať čokoľvek. Tento spôsob myslenia dobre opísal jeden z politických komentátorov: „PiS je absolútne zlo. Preto treba za každú cenu podporovať Občiansku platformu. A to aj vtedy, keď PO robí absolútne zlo.”
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite