Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Kováč sa má ospravedlniť Lexovi
Bývalý prezident republiky Michal Kováč sa musí ospravedlniť Ivanovi Lexovi za výroky, že tajná služba pod jeho vedením stála v roku 1995 za únosom jeho syna do Rakúska. Kováč musí napísať bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Lexovi aj ospravedlňujúci list v znení: „Ospravedlňujem sa vám týmto listom za výroky, ktorými som urážal a kriminalizoval vašu osobu.“ Okrem toho mu musí zaplatiť 3 319 eur, upozornil denník SME. O tom, že Kováč sa má Lexovi ospravedlniť, rozhodol Krajský súd v Bratislave ešte v júni tohto roka. Bývalý prezident sa voči tomu odvolal, Ústavný súd však minulý týždeň jeho sťažnosť odmietol ako neprípustnú.
„Počujem to od vás prvýkrát. S pojmom neprípustnej sťažnosti sa v prípade Ústavného súdu stretávam prvýkrát,“ reagoval pre denník SME 82-ročný Kováč, ktorý už dlhšie trpí Parkinsonovou chorobou. Kováč ešte ako prezident povedal, že SIS, ktorá stála za únosom jeho syna, to  nemohla urobiť bez vedomia svojho vtedajšieho riaditeľa Lexu. Prípad sa však nikdy nevyšetril, zabránili tomu amnestie Vladimíra Mečiara. Kováč nesmie viniť Lexu z únosu, ani keby to bola pravda. „Aj v prípade, že by tvrdenia odporcu (Kováča st.) boli preukázané ako pravdivé, odporca v čase vyhlásenia výrokov nebol oprávnený podsúvať verejnosti skutkové tvrdenia, ktoré navrhovateľa (Lexu) s trestnou a nepreukázanou činnosťou spájali,“ napísal v rozsudku krajský súd.
Ospravedlnenie Kováčovi prikázal senát krajského súdu, v ktorom sedeli sudkyne Valéria Kleinová, Alexandra Hanusová a Blanka Podmajerská. Podľa Lexovho advokáta Ľubomíra Hlbočana „treba rešpektovať rozhodnutia nezávislých súdov“. Kováč však na svojich výrokoch trvá, pričom sa chce odvolať aj na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Pred naším súdom sa bránil aj tým, že hovoril len svoj názor na únos. Svoje výroky označil za „slabý odvar“ toho, čo Lexa priamo alebo nepriamo spôsobil ich rodine. Kováč súdu vyčíta aj to, že ignoroval vyšetrovacie spisy, ktoré sa týkali zavlečenia jeho syna do Rakúska, pričom samotným únosom sa vôbec nezaoberal. Kováč podľa súdu znížil Lexovu česť, dôstojnosť a vážnosť v spoločnosti a potvrdil mu tak odškodné vyše tritisíc eur. Ďalších 333 eur sú súdne trovy. Lexa pôvodne žiadal desaťnásobok.
.vag

Segregácia

Krajský súd v Prešove potvrdil verdikt okresného súdu, podľa ktorého sa škola v Šarišských Michaľanoch dopustila segregácie tým, že vytvorila čisto rómske triedy. Z verdiktu tiež vyplýva, že škola musí opäť vytvoriť zmiešané triedy. Škola sa bránila tým, že žiakov nedelila podľa etnickej príslušnosti, ale vytvárala triedy pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia.
.jm

Stíhanie za film

Filmárku Zuzanu Piussi trestne stíhaju za porušenie dôvernosti ústneho prejavu.  Trestné oznámenie podala sudkyňa Helena Kožíková, ktorej sa nepáčilo, že Piussi bez jej súhlasu nahrala a v dokumentárnom filme Nemoc tretej moci zverejnila jej súkromný rozhovor. Kožíkova žaluje aj RTVS, ktorá dokument odvysielala.  Zuzana Piussi tvrdí, že Kožíková vedela, že ju nakrúca.
.jm

Odchod z ÚVO

Tatiana Behrová abdikovala z postu podpredsedníčky Úradu pre verejné obstarávanie. Špekuluje sa, že dôvodom boli nezhody vo vedení ÚVO alebo návrhy Behrovej, ktoré mali smerovať k obmedzeniu korupčných možností pri verejnom obstarávaní. Ministra vnútra Roberta Kaliňáka abdikácia prekvapila. Pripustil možnosť ďalej s Behrovou spolupracovať ako s externou poradkyňou.
.lk    

Jedna poisťovňa

Vláda schválila vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne, ktorá by mala fungovať od polovice roku 2014. Premiér Robert Fico už naznačil, že ak sa vláda nedohodne s vlastníkmi dvoch súkromných zdravotných poisťovní, vláda pristúpi k ich vyvlastneniu. Penta aj holandská spoločnosť Achmea zase nevylučujú, že sa so štátom budú súdiť na medzinárodných súdoch.
.lk

Dlh rastie

Dlh Slovenskej republiky sa tento rok zvýši o 7,5 miliardy eur, z čoho 3,6 miliardy eur bude tvoriť deficit štátneho rozpočtu. Až 1,3 miliardy eur budú daňových poplatníkov stáť naše záväzky v dočasnom i trvalom eurovale, pričom tieto čísla sa ešte v budúcnosti môžu zvýšiť. Verejný dlh Slovenska už tento rok presiahne päťdesiat percent hrubého domáceho produktu, čo uvedie do pohybu mechanizmus takzvanej dlhovej brzdy.
.lk

Michal Sersen/

Obrancu so skúsenosťami v reprezentácii angažoval na ďalšie boje v KHL hokejový klub Slovan Bratislava. Sersen začal aktuálnu sezónu v HC Lev Prava, kde však nemal isté miesto v základnej zostave a klub ho chcel vymeniť do ruského mužstva  Avtomobilist Jekaterinburg.

Jozef Čentéš/
Prokurátorovi, ktorý stále čaká na rozhodnutie prezidenta o svojom menovaní na post generálneho prokurátora, niektorí poslanci Smeru radia, aby sa o túto funkciu prestal uchádzať. Poslankyňa Anna Vitteková mu odkázala, že na jeho mieste by sa vzdala, keďže voľba bola spolitizovaná.

Vladimír Repčík/
Riaditeľ Slovenského ochranného zväzu autorského rezignoval na svoju funkciu. SOZA sa pod jeho vedením dostávala do opakovaných verejných polemík súvisiach s vyberaním poplatkov. Viacerí členovia výboru SOZA mu vyčítali nezvládnutie komunikácie s verejnosťou.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite