Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA SI SVIETIŤ: Namiesto svetlonosa vankúšik
Čas sa nám zase posunul na zimný, sú tu Dušičky, čas blikotavých svetielok sviečok a svetlonosov. Komu sa nechce vyrezávať tekvice, môže si dekorovať byt onakvejším artefaktom – svetielkujúcim vankúšikom. Volá sa Light Up Pillow, je zo syntetického mäkučkého plyšu, vnútri má 24 lediek, ktoré menia farby od červenej cez modrú, bielu, zelenú až po žltú. Vypína a zapína sa jednoduchým stlačením v strede vankúša, 3 AAA batérie vydržia svetielkovať 100 hodín. Použiť sa dá na vytvorenie dušičkovej či romantickej atmosféry, ale ocenia ho aj rodičia, ktorých deti nechcú zaspávať v tme a potrebujú jemný svit, aby sa nebáli. Pre deti je určený aj o polovicu lacnejší (19,90 $) Brigth Light Pillow, ktorý má rôzne farby aj tvary, ako sú hviezdička alebo srdiečko.

TREBA KOMPOSTOVAŤ: Jednorazové gumené topánky
Už sme si zvykli chrániť si pri práci v záhrade či v domácnosti ruky gumenými rukavicami, ktoré potom po jednom či niekoľkých použitiach zahodíme. Teraz si rovnako môžeme chrániť aj nohy. Aby sme nemali pocit, že ničíme planétu zbytočným odpadom, španielska firma One Moment vytvorila topánky 01M OneMoment z rastlinného materiálu, ktorý sa podobá plastu a je 100-percentne biodegradovateľný, časom sa teda na smetisku rozložia samy, ale najlepšie urobíme, ak ich dáme skompostovať. O šesť mesiacov po nich nezostane ani stopy. Majú protišmykovú podrážku, odolajú dažďu i špine, vyčistíme ich trochou mydla, pokojne ich môžeme hodiť aj do práčky. Pár stojí 10 eur, kúpiť sa dajú v žiarivej limetkovej, ružovej, modrej, čiernej a bielej farbe.

TREBA SA PRIPRAVIŤ: Koniec sveta s pitnou vodou
Ak patríte k ľuďom, ktorí chcú byť pripravení na všetko, na odstávku pitnej vody, hurikán či koniec sveta, určite oceníte zásobník na pitnú vodu waterBOB. Je to vlastne veľmi pevné igelitové vrece, do ktorého sa zmestí 378 litrov vody a ktoré udrží túto vodu dlho čerstvú, čistú a pitnú až 4 týždne. Vrece stačí uložiť do vane a napustiť do neho vodu. Naplnenie trvá okolo 20 minút. Na otvor vreca sa dá namontovať hadička s pumpovacím systémom, ktorá umožní odliať si z vane len potrebné množstvo vody a ventilčekom tok opäť zastaviť. Po tom, ako opäť začne z vodovodu tiecť pitná voda, sa dá waterBOB vypustiť a ak ešte bude svet ďalej fungovať, ekologicky zlikvidovať. Stojí 30 dolárov.

TREBA SI ZASPOMÍNAŤ: Edícia Stopy na tričku
Winnetou, Old Shatterhand, Tarzan, Pán Tragáčik. Čo majú títo hrdinovia spoločné? Nepochybne pre mnohých z nás predstavujú najkrajšie chvíle detstva strávené tajným čítaním ich knižných dobrodružstiev s baterkou pod perinou. Tí všetci, a ešte mnohí ďalší, sa stretli v jedinečnej knižnej edícii STOPY vydavateľstva Mladé letá, ktorá mala nezabudnuteľný, veľmi výrazný a pekný knižný dizajn – biele obálky s farebným pásikom, ich autorom bol Alojz Riškovič. Práve túto edíciu sa rozhodli uctiť si originálnymi tričkami v trvanlivom obchode kompot.sk. Začali trilógiou Karla Maya Winnetou, pre ktorú vytvoril ilustrácie Teodor Schnitzer, a my len dúfame, že budú pokračovať a dôjde aj na ďalšie bestsellery. Tričká, ženské i mužské, dostanete vtipne zabalené v kompótovej fľaške, stoja 19,90 eura.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite