Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teleduely

.časopis

Dvaja kandidáti sa stretnú v televíznom štúdiu, moderátor im kladie otázky a od ich odpovedí na tieto otázky závisí veľa. Po skončení debaty sa rozbehne mašinéria prieskumov, analýz a komentárov. Výsledok debaty mnohokrát vychádza skôr z dojmu, ktorý počas nej kandidáti vytvoria, než z toho, čo počas nej povedali. Jazyk tela je minimálne rovnako dôležitý ako slová. Tak v prvej prezidentskej diskusii, ktorá sa konala počas tohoročnej predvolebnej kampane, bez akýchkoľvek pochybností zvíťazil Mitt Romney nad Barackom Obamom.

Republikánsky kandidát pôsobil sviežo a bojovne. Odpovedal svižne a väčšinou konkrétne – tak konkrétne, ako sa dá vzhľadom na žáner predvolebnej debaty očakávať. Demokratický kandidát – a úradujúci prezident – vyzeral ako unavený tieň samého seba. Ak niekto čakal, že Obama predvedie strhujúci výkon, hodný veľkého rečníka, za akého je považovaný, prerátal sa. Napokon, ani na nominačnom zjazde sa Barack Obama pri rečníckom pulte neukázal v najlepšom svetle. Prezident, skrátka, nemal dobré obdobie. Prvé prehraté kolo diskusií však zrejme potreboval na to, aby sa v tých dvoch, ktoré po ňom nasledovali, zdvihol z dlážky ringu. Sám spätne označil svoje prvé debatné kolo za „dlhé driemoty“, z ktorých sa musel prebudiť – oddýchnutý do ďalšieho boja. Z núdze si tak spravil aspoň vtip, keď už nie cnosť.
V druhej prezidentskej diskusii sa Barack Obama naozaj predstavil v lepšej forme. Najmä jeho prívrženci tvrdili, že druhé debatné kolo Obama vyhral. Objektívne bolo zrejmé, že vystupoval omnoho živšie a bol aj lepšie pripravený než pri tom prvom.
Tretia prezidentská debata bola venovaná zahraničnej politike, a to je oblasť, ktorú všetci považujú skôr za Obamovu doménu. Skúsenosti s diplomaciou sa u Mitta Romneyho zatiaľ obmedzujú na neveľmi šťastné komentáre, ktoré trúsil počas predvolebného „turné“ za hranicami. Nebyť vraždy amerického veľvyslanca v Líbyi, tragédie, ktorej dohry súčasná administratíva žalostne nezvládla, nemal by Romney v rukáve veľa tromfov, aké mohol na Obamu vytiahnuť.
Gallupov prieskum verejnej mienky ukázal, že Američania považovali za víťaza tretieho debatného kola Baracka Obamu, a to až 56 percent z nich. V porovnaní s tým pomerne málo respondentov vyhlásilo za víťaza debaty Mitta Romneyho – len 33 percent. Lenže, a to je veľmi zaujímavé, Gallup uvádza, že 46 percent divákov považuje za celkového víťaza televíznych diskusií (všetkých troch dohromady) Mitta Romneyho. A iba 44 percent respondentov toto celkové víťazstvo prisudzuje Obamovi.
Čísla z Gallupu sú zreteľné aj v odhadoch volebného výsledku: 46 percent voličov by dalo 25. októbra hlas Barackovi Obamovi, ale 51 percent voličov by ho odovzdalo Mittovi Romneymu.
Je to znamenie, že americké prezidentské debaty prenášané televíziou nie sú pre rozhodovanie voličov dôležité? Napokon, ak Obama podľa prieskumov vyhral dve kolá z troch, nemal by mať lepšie volebné vyhliadky?
Alebo je to, naopak, dôkaz, že debaty sú nesmierne dôležité – pretože tá prvá, drvivá prehra sa Barackovi Obamovi vypomstila tak, že ani dve ďalšie výhry ju nevymazali?
Nepovažujem televíziu za všemocnú, ale tá druhá možnosť je podľa mňa pravdepodobnejšia. V Bielom dome sa to nemusí páčiť nikomu, ale od Obamu ako úradujúceho prezidenta a ešte nie tak dávno stelesnenia nádeje veľkej časti Američanov sa skrátka očakávalo viac. Kým Mittovi Romneymu voliči relatívnu zahraničnopolitickú neskúsenosť prepáčia, Barackovi Obamovi sa nedostatok líderstva (a taký dojem zanechal v prvom kole) neprepečie. Vyzerá to, že Amerika je po dvoch rokoch experimentu so sľubovanou zmenou pripravená na zmenu skutočnú. Dá jej ju Romney?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite