Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Škandál Yvesa Merscha
Európsky parlament minulý týždeň hlasoval o tom, či do výkonnej rady Európskej centrálnej banky zasadne aj guvernér luxemburskej centrálnej banky Yves Mersch. Miesto v tomto výkonnom orgáne ECB je vyprázdnené už od mája a treba ho čím skôr zaplniť. Lenže europoslanci dali väčšinou hlasov na známosť, že sú proti menovaniu Yvesa Merscha, a to z toho prostého dôvodu, že je to muž. Proti kvalifikácii Yvesa Merscha nemali námietky – to bolo na zasadnutí parlamentu zdôraznené. Yves Mersch je odborník, navyše má povesť fiskálne prísneho bankára, ktorý presadzuje krotenie inflácie. Takéto predpoklady na pôsobenie vo výkonnej rade by mali byť práve teraz, keď Európska centrálna banka nadobúda čoraz dôležitejšiu rolu, podstatné. Nuž, ale pre europoslancov je zrejme omnoho podstatnejšie Merschovo pohlavie. Europoslanci totiž tvrdia, že je škandál, ak má výkonná ECB v roku 2012 za členov iba mužov.
Aby bolo jasné, šlo o hlasovanie, ktorého výsledok nie je právne záväzný. To znamená, že menovaniu Yvesa Merscha do šesťčlennej výkonnej rady ECB legálne nič nestojí v ceste. Vôľa europarlamentu sa tak zredukovala na akýsi ideologický happening. Trúfame si odhadnúť, že ak by bolo hlasovanie záväzné, výsledok by vyzeral inak. Ale, pravdaže, happening nikoho nič nestál. A to, ako sexisticky hlasovanie vyznelo, zrejme nikoho nezaujíma.
Zaujímavý je ešte iný kontext tohto hlasovania. Nedlho predtým, ako sa Yves Mersch stal v očiach europarlamentu neprijateľným, sa v Európskej únii hovorilo o návrhu zákona, ktorým by sa povinný počet žien v správnych radách súkromných firiem stanovil na 40 percent. Návrh zákona z dielne eurokomisárky Viviane Reding napokon stiahli – a to pre nízku podporu v europarlamente. Návrh odmietali najmä ženy. Väčšina z europoslankýň totiž v prípade súkromných firiem preferuje samoreguláciu počtu žien čiže dobrovoľnosť. Podpora pre „kvótovanie žien“ sa našla najmä medzi europoslancami-mužmi. V europarlamente teda občas prevládne zdravý rozum. Pri Yvesovi Merschovi sa to nestalo. Z Berlína, kde vládne železnou rukou žena – kancelárka, ktorú do funkcie nevyniesla žiadna kvóta – sa po happeningovom hlasovaní europoslancov ozvala reakcia,  že Yves Mersch by sa členom výkonnej rady ECB rozhodne mal stať.
.mg

Útok

V meste Majmana, metropole afganskej provincie Farjáb, sa stala tragédia. Pri teroristickom útoku na mešitu zahynulo najmenej 41 ľudí a vyše 50 bolo zranených. Obete boli hlavne z radov civilistov a policajtov, členovia správy provincie, ktorí sa boli tiež modliť v mešite, vyviazli bez vážnejších zranení. Podľa BBC sa v tomto meste počet útokov v posledných dňoch stupňuje.
.mg

Obrat

Veľká Británia sa v treťom štvrťroku 2012 vyšplhala z dlhodobej recesie. K jednopercentnému rastu HDP prispel aj predaj vstupeniek na letnú olympiádu a diamantové jubileum kráľovnej. Ekonómovia vystríhajú pred pretrvávajúcou slabosťou britskej ekonomiky, ale premiér David Cameron hneď zdôraznil, že čísla ukazujú správnosť cesty, ktorou sa Británia pod jeho vedením vydala.
.mg

Islam a Francúzi

Podľa aktuálneho prieskumu verejnej mienky vníma 60 percent Francúzov islam vo svojej vlasti ako príliš vplyvný, 43 percent berie islam ako ohrozenie svojej národnej identity, 43 percent ho v tom nepovažuje za problém a len 17 percent ho hodnotí ako kultúrne obohacujúci prvok.  Pred dvoma rokmi pokladalo islam za príliš vplyvný a viditeľný 55 percent Francúzov.
.mg

Bez imunity

Po Si-laj, bývalý člen čínskeho straníckeho establišmentu, bol vylúčený z Celočínskeho zhromaždenia zástupcov ľudu. Ako dôvody vylúčenia z parlamentu sa uvádzajú zneužívanie právomocí, korupcia, nevhodné sexuálne vzťahy. Po Si-laj prišiel aj o imunitu pred trestným stíhaním. Po ukončení straníckeho zjazdu, kde prebehne generačná výmena čínskych lídrov, ho zrejme čaká súd.
.mg

MMF za reformy

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová vyhlásila v kanadskom Toronte, že stále nedokončené reformy finančného systému brzdia zotavenie globálnej ekonomiky. Lagardeová kritizovala aj snahu záujmových skupín zmariť tieto reformy: „Je zaujímavé, ako niektoré banky tvrdia, že nová regulácia bude pre ne priveľkým bremenom, a potom vynaložia stovky miliónov dolárov za lobistickú kampaň, aby jej zabránili.“
.lk, sita

Bidzina Ivanišvili/
Gruzínsky parlament necelý mesiac po tom, čo Bidzina Ivanišvili zvíťazil vo voľbách na čele svojej strany Gruzínsky sen, odhlasoval dôveru jeho vláde. Ivanišvili je považovaný za proruského lídra, zároveň však vyjadruje odhodlanie získať členstvo v NATO.

John Dalli/
Rozruch okolo rezignácie Johna Dalliho, eurokomisára pre zdravotníctvo, stále neutíchol. Dalli tvrdí, že jeho odchod si predseda EK  Barroso vynútil neoprávnene. Dalli, ktorý pracoval na novej protifajčiarskej legislatíve, sa údajne ilegálne kontaktoval s tabakovou loby.

Hillary Clintonová/
Šéfka amerického rezortu zahraničných vecí po voľbách odíde zo svojho postu. Potvrdil to jej šéf, prezident Barack Obama. Hillary Clintonová bola v predošlých primárkach Obamovou rivalkou a nedá sa vylúčiť, že sa pripravuje na volebný návrat o dva roky.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite