Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

Treba sa hrať: Hračka pre budúce konštruktérky
Zatiaľ čo Európska komisia pod heslom Science: it's a girl thing míňa šialené peniaze na slaboduchú propagandu, ktorá by mala zatraktívnila vedecké, technické a strojárske odbory pre pubertálne dievčatá, šikovní ľudia hľadajú peniaze na oveľa zmysluplnejšie projekty cez start-upový server Kikstarter. Tam sa objavila aj Debbie Sterlingová, inžinierka zo Stanfordu, ktorej hračka Goldie Blox pre malé inžinierky už získala dosť podporovateľov a bude sa vyrábať. Debbie pochopila, že dievčatá majú rady príbehy a že ich rodičia im radi kupujú hračky v dievčenských farbách. Nestačí však prefarbiť chlapčenské hračky naružovo, ako to robia niektorí výrobcovia. Goldie Blox je kombinácia knižky (v papierovej aj e-podobe) a technologickej skladačky. Ponúka príbehy, prostredníctvom ktorých dievčatká plnia také misie hrdiniek, ako je napríklad zložiť kladkostroj.   

http://www.goldieblox.com/"http://www.goldieblox.com/

Treba čítať: Okuliare čítajúce emócie aj zdravie
James Bond už také okuliare určite má. Volajú sa O2Amp a výrobca sľubuje že vďaka špeciálnym farebným filtrom zosilnia nepatrné zmeny na tvárach iných ľudí, ktoré si voľným okom nevšímame, vďaka nim však lepšie rozpoznáme ich emócie aj zdravotný stav. Môže za to údajne rôzne okysličovanie hemoglobínu pod kožou. Napríklad červená tvár signalizuje rozpaky, žltá alebo zelená podráždený žalúdok. Zídu sa hráčom pokru, aby odhalili blaferov, ale viac by sa podľa výrobcu mali zísť lekárom na diagnostikovanie rôznych ochorení, keď nie sú k dispozícii nákladné prístroje alebo sestričkám, aby ľahšie našli žilu vhodnú na pichnutie injekcie. Výrobca dúfa, že okuliare by mohli zlepšiť aj spoločenský kontakt medzi ľuďmi, je už len otázka, kto by ocenil, že niekto číta v jeho emóciách a zdravotnom stave ako v otvorenej knihe.  

http://o2amp.com/"http://o2amp.com/

Treba cvičiť: Aj na kancelárskej stoličke
Pre extrémne zaneprázdnených manažérov a manažérky, ktorí túžia po svalstve na rukách, nohách, chrbte aj tehličkách na bruchu, vyvinula firma z Baden-Badenu kancelárske kreslo a posilňovňu v jednom – a nazvala to OfficeGym. Ide o zariadenie s kladkami vnútri, ktoré sa dá pripevniť pomocou pásov so suchým zipsom takmer na každú kancelársku stoličku, takže umožňuje cvičiť kedykoľvek, keď na nej sedíte. Malo by pomôcť nielen budovať svaly, ale aj zlepšiť krvný obeh, zbaviť sa stresu a strnulosti, a predchádzať problémom s chrbticou. Zariadenie stojí 149 eur a na stránke officegym.com nájdete aj príklady, ako s ním cvičiť. Nezaberá toľko miesta ako stacionárny bicykel, ale zase sa na to nedá vešať šatstvo, keď vás opustí odhodlanie. To ani v tomto prípade nie je súčasťou dodávky.

http://www.officegym.com/when

Treba oživiť: Slovenský národopis o ľudovom divadle
Trojrozmerné, čiže 3D, bude prestavenie aktuálneho čísla časopisu Slovenský národopis, ktoré je venované rôznym formám ľudového divadla. Vedecké články v ňom budú mať tentoraz netradičnú prílohu v podobe živých ukážok javov, o ktorých sa v nich píše – ľudové bábkové divadlo, betlehemské pochôdzky, ľudoví rozprávači, hra o sv. Dorote, ale aj veršované vyvolávanie z moravskej Jízdy králů. Unikátne spojenie vedy so zábavou môžete zažiť, keď sa vyberiete v utorok 23. októbra o piatej večer do sídla SĽUK-u v Rusovciach. Súčasťou večera je aj predaj literatúry o ľudovom divadle. Pod hlavičkou Folkcool ho organizuje SĽUK spolu s Ústavom etnológie SAV a prsty v ňom má aj stály spolupracovník .týždňa a hudobný recenzent Vlado Potančok.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite