Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

KNIHA Valeria Parrellová, Za projevenou milost, Paseka 2012

.ľubomír Jaško .časopis .literatúra

Štyri poviedky sú úvodným predstavením talianskej prozaičky Valerie Parrellovej (1974) českému a slovenskému čitateľovi. Medzitým stihla napísať tri romány, v ktorých zostala verná svojmu nekompromisnému písaniu. Javiskom jej príbehov je súčasný Neapol.

Staršia spisovateľská kolegyňa Anna Maria Ortese toto mesto označila za výnimočné. Intenzívne sa v ňom mieša dobro a zlo, najrozjasanejšie šťastie a trýznivá bolesť, svätosť a roztopašnosť, súcit a krutosť, tróny a žaláre, tržnice i oltáre, šibenice stoja vedľa kolotočov, radostné spevy zanikajú vo vzlykoch zatratencov. Parellovej žiadne falošné estétstvo nehrozí. Tu nie je jasná ani hranica medzi dobrom a zlom, je ťažké rozlíšiť na šachovnici biele a čierne políčka. Vzťahy sú krehké, ohrozené násilím, korupciou a nezamestnanosťou. Neexistuje žiadny zrejmý spôsob obrany.
Hrdinovia týchto poviedok nie sú iba z periférie. Okrem slobodnej matky, predávajúcej drogy, sa na scéne objavuje talentovaný hudobník zamestnaný načierno ako tlačiar, kurátorka výstavnej galérie, nespokojná so súkromným životom a vysokoškoláčka, pre ktorú bude vrcholom kariéry miesto predavačky. Literárny jazyk talianskej prozaičky je úsporný rovnako ako ochota postáv nevzdať sa a prežiť. Aktuálnemu sociálnemu realizmu chýba dramatickosť, ktorá by ihneď udrela do očí čitateľa. Konflikty sú rozdrobené v malých drámach a nikto nemá od života jednoznačný prísľub, že od nich bude uchránený.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite