Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Rozhovory o (ne)jednote
Minulotýždňový summit lídrov eurozóny priniesol približne to, čo sa očakávalo. Veľa vyhlásení o prehlbovaní európskej integrácie, ktoré už verejnosť neraz počula. Veľa hádok o tom, ako má v praxi táto prehĺbená integrácia vyzerať. Ešte viac škriepok o postupnosti krokov, ktoré k tejto integrácii povedú, a tiež o časovom rámci, v ktorom sa majú uskutočniť. Uprostred týchto širších tém sa rozoberali tie konkrétnejšie a na pohľad menšie. Napríklad, či má zmysel, aby Grécko zostalo v eurozóne, ktoré krajiny potrebujú zachraňovať bankový sektor a kto tú záchranu zaplatí.
Francúzsko presadzovalo čo najrýchlejšie zavedenie kontrolných právomocí pre Európsku centrálnu banku, len aby už čo najskôr mohla dozerať na banky v krajinách eurozóny. ECB podľa dohody z tohto summitu získa právomoc zasiahnuť v hociktorej zo šiestich tisícok bánk, ktoré v eurozóne pôsobia. Do prvého januára sa má ocitnúť na stole legislatívny rámec pre tento dozor. Sám dozorný orgán ECB má začať pracovať čo najskôr v priebehu roku 2013. Tie krajiny, ktoré potrebujú čo najskôr rekapitalizáciu svojich bánk, bojovali počas summitu o to, aby dozorný orgán fungoval čo najskôr. Po jeho vytvorení bude totiž Európsky mechanizmus stability môcť rekapitalizovať banky bez toho, aby zvýšil štátny dlh ich materských krajín. Logicky sa teda skorého vzniku dozorného mechanizmu dožadujú najmä Španieli, ktorých bankám dochádza dych. Rovnaký stav bankového sektora, a teda aj rovnaký názor na nutnosť rýchlej rekapitalizácie, majú Slovinci a Íri.
Nemecko tradične pristupovalo k téme bankovej únie zdržanlivejšie. Kancelárka Angela Merkelová s opatrnosťou zdôrazňovala, že ide o ambiciózny plán a že dôležitejšie, než rýchlo vytvoriť jednotný mechanizmus bankového dozoru, je dôkladne pripraviť jeho fungovanie. Angela Merkelová sa zároveň postarala o najväčší postsummitový šok. Len niekoľko hodín po tom, čo sa lídri dohodli na vzniku bankovej únie, vyhlásila, že súčasné dlhy španielskych a írskych bánk nebudú môcť byť vyriešené priamou finančnou injekciou z nového záchranného fondu v hodnote 500 miliárd eur. „Retroaktívna priama rekapitalizácia sa robiť nebude,“ povedala na tlačovke po summite. „Ak bude priama rekapitalizácia možná, začne sa uplatňovať až v budúcnosti.“
.mg

Protesty v Grécku
Atény zažili mimoriadne búrlivé dni. Vo štvrtok minulý týždeň zahynul pri zásahu policajtov proti odborovej demonštrácii 67-ročný muž – údajnou príčinou smrti bol infarkt. Demonštráciu zvolali dva najväčšie odborové zväzy počas konania eurosummitu, ktorý má Grécku naordinovať novú dávku trpkej medicíny úspor.
.mg

Voľný predaj

Rusko je už dávno terčom kritiky za to, že predáva zbrane kontroverzným režimom. K jedným z lídrov, ktorých podporuje, patrí autoritársky sýrsky prezident Bašár al-Assad. Pred dvoma týždňami turecké letecké sily prinútili pristáť ruské lietadlo, letiace do Damasku, a skonfiškovali časť jeho nákladu. Prezident Vladimír Putin sa vyjadril, že v otázke predaja zbraní bude Rusko rešpektovať jedine sankcie OSN a žiadne iné obmedzenia.
.mg

Druhá debata

Druhé kolo televíznej diskusie, na ktorej sa v USA zúčastňujú obaja prezidentskí kandidáti, prinieslo zvrat. Barack Obama zaujal energickejším vystupovaním a ostrejšou argumentáciou. Viaceré hodnotenia hovorili dokonca o tom, že úradujúci americký prezident toto debatné kolo vyhral. V predvolebných prieskumoch verejnej mienky v danom týždni však stále viedol Romney.
.mg

Newsweek končí
Americký týždenník, založený v roku 1933, vydá 31. decembra 2012 posledné tlačené číslo, oznámila jeho šéfredaktorka Tina Brown. Digitálna podoba Newsweeku pod názvom Newsweek Global bude ďalej dostupná pre predplatiteľov na internete a v elektronických čítacích zariadeniach. „Nikto nemôže zvrátiť nezastaviteľný trend,“ komentovala Tina Brown digitálnu revolúciu, ktorá zahubila papierový Newsweek.
.mg

Googlepád
Akcie internetovej spoločnosti Google sa stali minulý týždeň horúcim zemiakom, ktorý si obchodníci netúžili podržať. Firma omylom zverejnila svoj zisk za tretí kvartál tohto roka skôr, ako bolo plánované, a keďže čísla boli nepríjemne nízke, nastala panika a hromadný predaj akcií Googlu, ktoré v dôsledku toho klesli o 10 percent. Google trpí klesajúcimi cenami za reklamu a ešte financoval aj nákladnú akvizíciu Motoroly.
.mg

Peer Steinbrück/
Volebný líder nemeckých sociálnych demokratov obvinil kancelárku Angelu Merkelovú, že sa pri riešení eurokrízy správa nečestne, a tým robí rozbroje medzi Nemeckom a partnerskými európskymi krajinami. Steinbrück vyhlásil, že Merkelová dopustila verejné ponižovanie Grékov a nepresvedčila Nemcov o pozitívach eura.

Felix Baumgartner/
Rekordný skok tohto Rakúšana stále fascinuje. Štyridsaťtriročný Felix Baumgartner zoskočil zo stratosféry, cestou hore prekonal rekord v najväčšej výške dosiahnutej v balóne, zoskočil z dosiaľ najväčšej výšky a pri voľnom páde letel rýchlejšie ako zvuk.

Liou Jen-tung/
Šesťdesiatsedemročná Liou Jen-tung zastáva v čínskom vedení post štátnej poradkyne so zameraním na školstvo, šport a kultúru. Minulý týždeň zverejnila agentúra AP správu, že táto vyštudovaná chemička by sa mohla stať členkou najvyššieho vedenia Číny. Bola by prvou ženou, ktorá sa v Číne dostala tak vysoko.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite