Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozbehnutá kvalifikácia

.časopis .šport

Po prvých dvoch dvojkolách kvalifikácie na majstrovstvá sveta 2014 v Brazílii sme o zhodnotenie požiadali trénera slovenskej futbalovej reprezentácie Stanislava Grigu.

.máme za sebou prvé štyri zápasy kvalifikácie. Základný pocit?
Verili sme, že po štyroch kolách budeme mať viac bodov. Hrali sme tri zápasy doma a jeden vonku, máme sedem bodov a s tým, samozrejme, spokojní nie sme. Na výkon mužstva sa však sťažovať nemôžem, najmä tento druhý dvojzápas sme odohrali dobre. Mali sme teraz kvalitnejších súperov ako v septembri a herne to boli z našej strany vydarené zápasy. Bohužiaľ sme prehrali práve s Gréckom, čiže s mužstvom, s ktorým sme najviac potrebovali bodovať.

.základ reprezentačného mužstva v tejto kvalifikácii sa v porovnaní s tou predchádzajúcou nezmenil, ale nejaké nové tváre pribudli. Plánujete v budúcnosti zásadnejšiu obmenu kádra?
Kostra mužstva je jasná. Hráči ako Škrteľ, Hamšík, Stoch, Weiss budú ešte dlho základom, na ktorom sa bude ďalej stavať. Ale naozaj sú tu aj noví hráči, napríklad Breznaník, ktorý prišiel na zraz v úžasnej forme a potvrdil ju aj v zápasoch. Prestup do Permu mu zjavne pomohol a pre národné mužstvo aj pre neho osobne je teraz veľmi dôležité, aby tam pravidelne hrával, prípadne aby prestúpil ešte do kvalitnejšieho mužstva. Je dôležité, aby nám vyrastali ďalší takíto hráči, aby tu bola širšia konkurencia a aby mužstvo nebolo postavené len na desiatich či dvanástich stabilných hráčoch.

.v Breznaníkovi máme zrejme ďalší obrovský talent, ktorý zvyšuje konkurenciu v obrane či zálohe. To sú však línie, kde sme pomerne silní. Ako je to s konkurenciou na hrote, ktorý sa už dlhšie javí ako neuralgický bod reprezentácie?
No, toto je náš problém. Bolo to tak už aj v predchádzajúcej kvalifikácii, kde dávalo mužstvo málo gólov, a pretrváva to dodnes. Vezmime si len tento posledný dvojzápas. Vypadol nám Jakubko, vypadol Bakoš, ktorému sa teraz nedarí dávať góly a celé národné mužstvo to výrazne poznačilo. A, bohužiaľ, ani v dvadsaťjednotke, ani v ďalších mládežníckých kategóriách nevidno nejakého výrazného strelca. Momentálne sa nám teda neukazuje nijaký mimoriadny útočník, ale to neznamená, že sa nemôže nejaký vynoriť a uchytiť tak, ako to bolo v prípade Breznaníka. O ňom by tiež málokto pred polrokom či rokom povedal, že bude jedným z lídrov reprezentácie. Strelca určite potrebujeme, a to môže byť povzbudením pre všetkých našich útočníkov. Ak sa vynorí nejaký hráč, ktorý začne dávať na klubovej úrovni veľa gólov, tak pozvánka do reprezentácie ho pravdepodobne neminie.

.v zápase s Gréckom sme boli, najmä v druhom polčase, jasne lepší, a napriek tomu sme prehrali. Čo to urobí s psychikou mužstva?
V skutočnosti by takýto zápas mohol mužstvo zomknúť. V hráčoch môže vzrásť taký zdravý vzdor, ktorý sa v ďalšom zápase môže ukázať ako devíza. Ak by sa hralo v Grécku o týždeň, tak som presvedčený, že ten vzdor by tam bol a že by zohral významnú úlohu v náš prospech. Ale v skutočnosti budeme hrať tú odvetu až o rok a dovtedy budú dnešné emócie dávno zabudnuté. Ale nejaká emócia v tom mužstve zostane a ak si ju budeme pripomínať, tak ju ešte môžeme využiť.

.čo asi bude nutné, pretože elementárna matematika teraz hovorí, že treba priviezť body z Grécka prípadne aj z Bosny a Hercegoviny.
Presne tak, to je jediná šanca, ako v tej skupine ešte uspieť. Tie body, ktoré sme stratili doma, musíme získať tam. Bude to, samozrejme, veľmi ťažké, ale hráči sa presvedčili, že Gréci nie sú žiadny strašiak a že sa nad nimi dá vyhrať. Verím, že keď zopakujú takýto výkon a ak sa k nám trochu prikloní aj to šťastie, tak môžu Grékov v odvete vonku zdolať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite