Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Accessible Art Fair

.časopis .umenie

Umelecké diela sa najčastejšie predávajú na aukciách, predajných výstavách či pri osobných návštevách v ateliéroch umelcov. Ak však nie ste dostatočne „iniciovaní", sú tieto možnosti pre vás pomerne ťažko prístupné.

Nápad zorganizovať „prístupný trh umenia" vznikol v roku 2007 v Antverpách. Idea je to pomerne prostá: zorganizujete predajnú výstavu veľkej skupiny súčasných umelcov, pričom vystavovať ‒ a predávať ‒ nebudú galérie, ktoré umelcov zastupujú, ale sami umelci.
„Uvedomili sme si, ako ťažko a zriedkavo sa umelec dostáva do kontaktu s ľuďmi, ktorí by mohli mať záujem o ich diela," hovorí majiteľ bratislavskej kaviarne a antikvariátu Next Apache Ben Pascoe. „A tiež je ťažké kupovať umenie ‒ keď napríklad chceš kúpiť niekomu nejaký obraz ako darček. Pokiaľ nepoznáš umelcov, je ťažké dostať sa k ich dielam. Peter Stach žije v Belgicku, videl Accessible Art Fair v Anterpách, a tak sme sa rozhodli skúsiť niečo také zorganizovať aj v Bratislave."
S majiteľmi značky sa dohodli na franšíze, a tak bude po Burseli, Tel Avive a Viedni Accessible Art Fair aj v Bratislave.
„Pre človeka, ktorý si chce kúpiť nejaké dielo, je podľa mňa dôležité stretnúť a spoznať sa s jeho autorom a dozvedieť sa niečo o zmysle a kontexte jeho tvorby," hovorí Ben Pascoe. Na Bratislava Accessible Art Fair (BAAF) bude svoje diela vystavovať a ponúkať viac ako 50 umelcov. „Podmienkou je, že sú to umelci, ktorí sa umeleckou tvorbou živia," hovorí Ben. „Prístupnosť" je pritom dôležitá aj pre nich: „Je to zaujímavá a zriedkavá príležitosť stretnúť sa so širším publikom, spoznať sa aj s ľuďmi, ktorí nechodia na vernisáže a vidieť ako vnímajú ich diela. BAAF je prístupný pre všetkých. Nemusíš byť hipster, kunsthistorik ani zberateľ."
Bratislava Accessible Art Fair bude od 26. do 28. októbra v bratislavskom hoteli Crowne Plaza.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite